in ,

Bilimkurgunun Şaşırtan İlkleri

Bilimkurgu türünün ezber bozma niteliği taşıyan şaşırtıcı ilkleri ile tanışmaya hazır olun! İlk robotlar, ilk yapay zekâ, ilk kıyamet senaryosu ve dahası…

- Reklam -
- Reklam -

Nükleer Gücün İlk Defa Konu Edilişi

II. Dünya Savaşı 1939’dan 1945’e kadar sürmüş olabilir, fakat nükleer gücün ilk kez edebiyata konu edilişi 1909 tarihi kadar eski. Hem de eser sahibi bu gücü dünyaya felaketi getirmek ya da çeşitli ülkelere acılar çektirmek için kullanmamış bile.

Erken dönem bilimkurgu yazarlarından olduğu kadar gökbilimci kimliğiyle de bilinen Garrett P.Serviss, 1909’da bu alanda ilke imza atan o eser sahibimizden başkası değil. Serviss, aynı zamanda astronominin popülerleşmesinde de katkı sahibi bir isim. Buradan hareketle bir kez daha görüyoruz ki, bilimkurgunun önemli eserlerinde bilim adamların yeri hiçbir şekilde yadsınamaz.

- Reklam -

Şimdi gelelim o önemli eserin kendisine. Uzayda Bir Kolomb adlı öykü Venüs’e yapılan bir yolculuk ve orada karşılaşılan Venüs toplumlarını işliyor. Gezegenin güneş gören ve görmeyen kısımlarında farklı toplumlar yaşamakta, ancak kurgu bu kadarla da kalmıyor. Kahramanlarımız bu ayrık toplum dışında bir de zihinsel iletişim kurmaya çalışan halk tarafından beyninize sızılma tehlikesine karşı kendilerini korumalı.
Buraya kadar nükleer güçten hiç bahsetmedim; çünkü cevap Venüs’ün kendisinde değil, yolculuğun içinde saklı. Maceracılarımız elbette bir uzay gemisiyle yolculuk ediyor, fakat bu uzay gemisini kurgulayan Serviss onu atomik güçle çalışır şekilde dizayn etmiş. Böylelikle 1909’da ilk atomik güçle çalışan motor da ortaya çıkmıştır.

- Reklam -

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Garabet Garabet dedi ki:

    Safari’den giriyorum ve hiçbir ilerlemede ne görsel ne de açıklaması -açıklama olamayabilir- gözükmüyor. Bilginize…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Scalzi ile Röportaj

John Scalzi ile Röportaj

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) 6. Kitap - Ön Okuma

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) | Ön Okuma