in ,

Bilimkurgunun Şaşırtan İlkleri

Bilimkurgu türünün ezber bozma niteliği taşıyan şaşırtıcı ilkleri ile tanışmaya hazır olun! İlk robotlar, ilk yapay zekâ, ilk kıyamet senaryosu ve dahası…

- Reklam -
- Reklam -

İlk Yüzyıllık Uyku Teması

Pek çok mitolojiye konu olduğu kadar kendi kültürümüzde de yer bulmuş bir temaya geldi sıra. Bunun bilimkurguyla alakasını henüz çözememiş olabilirsiniz, ama bilimkurgusal yanına değinmeden önce ona temel olan şeyi de görmek gerekir.

Bizim kültürümüzde de bulunan yüzyıllık uyku halinden bahsetmiştik. Yedi Uyurlar’ı (Yedi Uyuyanlar diye de bilinir) herkes duymuştur. Hatta ilahi dinlerin kitaplarında bile kendine yer bulmuştur. Yedi Uyurlar, inançlı olanları yakalatıp öldüren bir hükümdardan kaçan yedi genci konu alır. Tanrı’ya yalvarmaları sonucunda bir mağarada uykuya dalarlar ve uyandıklarında uzun yıllar geçmiştir. Öyle ki ellerindeki para o dönemin parasıyla alakasızdır. Dönemin hükümdarı karşısına çıkarıldıklarındaysa karşılarında kendi hükümdarları yerine bambaşka biri durmaktır. Üstelik şehir de oldukça değişmiştir.

Uzun süreli uykunun bilimkurgudaki kullanımına gelecek olursak, farklı galaksilerdeki gezegenlere yolculuk ederken uzay yolcularının uyutulması ve varacakları yere kadar uyku halinde tutulmasının sık kullanılan bir unsur olduğunu biliyoruz. Hatta pek çoklarımıza mantıklı da gelir. Çünkü binlerce, belki de milyonlarca ışık yılı uzaktaki bir noktaya gidiş insan ömrünün el vermeyeceği kadar yıllar alırken, bu uyku halinde o geçen süre hiçbir şekilde hissedilmez.

- Reklam -
- Reklam -

Ancak uzay yolculuklarındaki yolcuyu uyutma metoduna gelmeden önce Yedi Uyurlar benzeri bir eserle temel taşlarını atmalıyız. Bunu içinde bakmamız gereken tarih 1771 olacaktır. Louis-Sebastien Mercier, 1771 yılında L’An 2440 adlı eserin kahramanın birkaç yüzyıl süreyle uyuması ve kendi zamanından çok uzak bir zaman diliminde uyanmasını konu etmiştir.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Garabet Garabet dedi ki:

    Safari’den giriyorum ve hiçbir ilerlemede ne görsel ne de açıklaması -açıklama olamayabilir- gözükmüyor. Bilginize…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Scalzi ile Röportaj

John Scalzi ile Röportaj

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) 6. Kitap - Ön Okuma

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) | Ön Okuma