in ,

Bilimkurgunun Şaşırtan İlkleri

Bilimkurgu türünün ezber bozma niteliği taşıyan şaşırtıcı ilkleri ile tanışmaya hazır olun! İlk robotlar, ilk yapay zekâ, ilk kıyamet senaryosu ve dahası…

- Reklam -
- Reklam -

İlk Yapay Zekâ veya Bilgisayar Örneği

Yapay zekâ son zamanlarda pek çok kurguda olduğu kadar filmlerde de yer etmiş bir kavram. Hatta aynı adla meşhur bir Steven Spielberg filmi bile var, değil mi? Robotları otomasyondan[1] çıkarıp kendi kararlarını alacak konuma getiren, onları insanlığa yaklaştırma adına en önemli adım olan bu kavram, aynı zamanda insan üretimi varlıklara kendi özgür iradelerini vermede de dönüm noktasıdır.

Bu olgunun ilk örneğine baktığımız zamansa ne zekâ verilmiş robotlar görüyoruz, ne de ona benzer başka bir insan üretimi aracı. Çünkü ilk kez Edward Page Mitchell tarafından 1879’da ele alınan konu aslında gerçek bir insanı konu ediyor. Dünyanın En Zeki Adamı adlı öyküsünde Mitchell, şu an için bile özgünlüğünü yitirmemiş bir kurguyu sayfalara dökmüş. “Yapay” ve “zekâ” kavramlarını ayrı ayrı ele alarak, zekâ engelli bir bireyin beynine monte edilen hesap makinesiyle nasıl dahi haline geldiğini anlatmış bizlere. Buradaki bilgisayar örneğiyse, şüphesiz ki hesap makinesinden başkası değil. Yazıldığı dönem ele alındığında bilinen anlamda bilgisayarların varlığı imkânsızken hesap makinesinin tarihi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. Böyle bir cihazı insan beyine yerleştirmek için gereken yapı ve sistemse edebi alandaki ilk bilgisayar örneği olarak tarihte yerini almış durumda.

- Reklam -
- Reklam -

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Garabet Garabet dedi ki:

    Safari’den giriyorum ve hiçbir ilerlemede ne görsel ne de açıklaması -açıklama olamayabilir- gözükmüyor. Bilginize…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Scalzi ile Röportaj

John Scalzi ile Röportaj

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) 6. Kitap - Ön Okuma

The Winds of Winter (Kış Rüzgârları) | Ön Okuma