in , ,

Filmi Çıkması Gereken Kitaplar

Sinemaya uyarlanması gerektiğini düşündüğümüz kitaplardan bazılarını bir rejisör edasıyla derleyiverdik.

filmi cikmasi gereken kitaplar
- Reklam -
- Reklam -

Film gibi kitaptı… Bizi heyecanlandıran, duygulandıran, kısacası unutulmaz duygulara mazhar eden her kitabın ardından bu lafı etmişizdir mutlaka. Hatta “Şu role şu oyuncu çok yakışırdır,” dediğimiz bile olmuştur belki de, bir yapımcı edasıyla.

Her ne kadar son dönemlerde romanlardan uyarlamalar iyice revaçta olsa da hâlâ beyaz perdeye taşınmamış olan ama oraya çok yakışacağını düşündüğümüz bazı yapımlar var kalbimde. İşte bu yazıda size onları aktarmaya çalıştım.

1Q84 – Haruki Murakami

1Q84 sinemaya uyarlandığı takdirde (tabii düzgün bir yapım olursa) kesinlikle çok başarılı bir film olurdu. Game of Thrones’un dizi olarak yarattığı etkiyi film sektöründe 1Q84 yaratırdı diye düşünüyorum. Üç kitaptan oluştuğunu varsayarsak filmin de bir üçleme şeklinde çekilmesi gerekirdi.

- Reklam -

Sizlere de oluyor mu bilmiyorum ama (umarım yalnız değilimdir) Murakami okurken genellikle karakterleri hiçbir zaman Japon olarak hayal edemiyorum. Bu nedenle de filmin bir Hollywood yapımı olması gerektiğini varsayarak başroller için Aomame karakterine Alicia Vikander’in, Tengo karakterine ise Arnie Hammer’ın yakışacağını düşünüyorum (Yaşlanmasaydı Edward Norton da olabilirdi).

Göremediğimiz Tüm Işıklar – Anthony Doerr

Film tadında yazılmış bu II. Dünya Savaşı eserinin de kesinlikle sinema dünyasında yer alması gerektiğini düşünüyorum. Kitap olarak hak ettiği değeri tam anlamıyla görememiş olsa da bir film olarak kesinlikle tüm ödülleri silip süpürürdü. Hem uzun zamandır güzel bir dram filmi de çıkmıyordu Hollywood’tan.

Başroller için Marie Laure karakterini en iyi Arya Stark rolüyle tanıdığımız Maisie Williams (malum kendisini daha önce görme engelli rolünde gördük), Jutta karakterini ise Gotham dizisinde Bruce Wayne rolüyle tanıdığımız David Mazouz canlandırırdı diye düşünüyorum.

Kitapla ilgili incelememize göz atmak isterseniz kendisine buradan ulaşabilirsiniz.

Korkma Ben Varım – Murat Menteş

Korkma Ben Varım’ın film uyarlaması kesinlikle çok ses getirirdi. Tabii yalnızca hikaye kitaba uygun olurdu; diyaloglar mecburen değiştirilirdi (malum bilinç akışı tekniği) ancak hikayesi bile bambaşka dünyalara götürmeye yetiyor bizleri.

Açıkçası ben Enver Paşa/Hayati Tehlike rolü için en uygun isim olarak Kenan İmirzalıoğlu’nu, Müntekim Gıcırbey rolü için Okan Yalabık’ı, Şebnem Şibumi rolü için ise Özge Özpirinççi’yi düşünüyorum.

Kitapla ilgili incelememize buradan ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Cerrah – Tess Gerritsen

Aslında buna Rizzoli & Isles serisi demem daha uygun düşerdi. Dizisini hepimiz duymuşuzdur, ancak o yapımın kitaba uygun olduğunu pek düşünmüyorum. En azından kitaplar dizi kadar neşeli değil. Hatta bana sorarsanız film uyarlaması en az romanlar kadar tüyler ürpertici olmalı. Belki dizi olarak bu yansıtılamayabilir ama film olarak kaçınılmaz olur. Zaten serinin tüm ciltleri değil belki ama Cerrah gibi çarpıcı kitapları film olmalı. En azından kesinlikle Cerrah ile başlamalı.

İlk kitapta Maura Isles karakteri zaten yer almıyor. Jane Rizzoli için eğer artık yaşlanmamış olsaydı en uygun ismin Sandra Bullock olduğunu söylerdim, fakat artık zamanımızın Sandra Bullock’u eskisi gibi olmadığından Kate Beckinsale diyorum. Thomas Moore rolü için düşündüğüm aktör, Michael Fassbender olurken, Catherine Cordell rolü için ise en uygun isim bence Lea Seydoux olurdu.

Karanlıktan Sonra – Haruki Murakami

Murakami’nin her bir kitabı film tadında zaten ancak Karanlıktan Sonra da çok değişik bir film olurdu. Gerçi hikaye olarak kısa ama o kısacık kurguda bile karakterimizin başına gelmeyen kalmıyor.

Yine Murakami karakterlerini Japon olarak düşünememekten dolayı ben bir Hollywood filmine uygun gördüğüm oyuncuları belirteyim: Eri rolü için Shailene Woodley (zaten düşününce yapacağı tek şey uyumak olacak. Gerçi yönetmen ben olsam anılara da yer verirdim), Mari rolü için Stranger Things’den tanıdığımız Natalia Dyer, Denny rolü için ise Logan Lerman uygun olurdu bence.

Düğümlere Üfleyen Kadınlar – Ece Temelkuran

Gelelim Ece Temelkuran’ın film tadındaki yolculuk hikayesine. Malum, bu aralar yolculuk hikayeleri de pek bir revaçta; Jack Kerouac çok gündemde mesela. Gerçi bu kitaba oyuncu seçmek epey zor olacak. Bence Madam Lilla rolüne Yabancı Damat dizisinden tanıdığımız Tülin Oral, Amira rolüne Berrak Tüzünataç, Maryam rolüne Özge Borak ve gazeteci rolüne ise Nehir Erdoğan yakışırdı.

Minyatürcü – Jessie Burton

Okurken çok keyif aldığım kitaplardan birisiydi Minyatürcü. Bittiğinde, “Bunun kesinlikle filmi de olmalıydı!” dedim kendi kendime. Hem bu sayede yazarımız Jessie Burton da daha geniş kitlelere duyurmuş olurdu sesini. Pek hafife alınacak bir eser de değil Minyatürcü. Eserin film uyarlaması için Nella rolüne Jennifer Lawrence, Johannes rolüne ise Joseph Fiennes uygun olurdu zannımca.


Böylece bir dosya konumuzun daha sonuna patlamış mısırlar eşliğinde ulaşmış oluyoruz. Aslında listeye Locke Lamora’nın Yalanları‘nı da eklemek istiyordum ama hâlihazırda bu eser için yapılan bir dizi projesi olduğundan kendisine uzaktan el sallamak zorunda kaldım.

Eğer sizlerin de bu listeye eklemek istediği, sinemaya uyarlanmasının harika olacağını düşündüğünüz kitaplar varsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın lütfen.

Serenay Ağın

Yağmurlu bir ekim sabahında İzmir’de doğdu. Ufacık yaşında Fransızca ile başladığı dil serüveni hayatı oldu. Kendi kendine öğrendiği İngilizce ile edebiyatın büyüsüne kapıldı. Kendini keşfetme safhasında edebiyat tutkusunun edebiyat dünyasında yer alma isteğine dönüştüğünü fark etti. Küçük yaşta başladığı dil yolculuğuna tercüman kimliğiyle devam eden Serenay Ağın, Kayıp Rıtım’da yazarlık yapmaktadır.

2 Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

cadilar disarda ust

Diskdünya 12: “Cadılar Dışarıda” Tekrar Bizlerle

andy weir artemis ust

Andy Weir’la Ay’da Gerçekçi Bir Şehir Kurmak