in ,

Kitap Sırtlarından Muhteşem Tablolar Yapan Adam: Mike Stilkey

Eski kitapları kullanarak birbirinden gösterişli tablolara imza atan Mike Stilkey’in çalışmaları, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Kitap Sırtları Tablolar - Mike Stilkey
- Reklam -
- Reklam -

Mike Stilkey’in adını daha önce hiç duymuş muydunuz? Kendisi 2006’dan beri kütüphanelerin çöpe attığı eski kitapları toplayıp çoğunlukla sırtlarını, kimi zamansa kapaklarını kullanarak birbirinden harika tablolara, heykellere ve enstelasyonlara imza atan, sıra dışı bir sanatçı.

Çalışmalarında boya, renkli kalem, mürekkep ve lake kullanan Stilkey tıpkı bizim gibi kafayı fantastikle ve doğaüstü, tuhaf şeylerle bozmuş biri. Bu durum doğal olarak eserlerine de yansıyor: Tim Burton’ın karakterlerini anımsatan portreler, çeşitli enstrümanları çalan hayvanlar, sürrealist öğeler içeren tablolar… ve daha nicesi. Aslında profesyonel bir kaykaycı olmak isteyen, ama geçirdiği ciddi bir kazanın ardından sanatla tanışan Stilkey ilk başlarda sadece diğer herkes gibi kitapların içine ya da kapaklarına çizim yapıyormuş. Derken günün birinde, birdenbire gelen bir ilhamla eski kitapların sırtını kullanmaya ve bunları bir arada kullanarak tablolar ve heykeller oluşturmaya başlamış. İlk çalışması muazzam bir ilgi görmüş ve ertesi gün bir üniversite kendisiyle temasa geçerek 5000 eski kitaptan oluşan, kocaman bir heykel siparişi vermiş. Sonrası malumunuz: Amerika başta olmak üzere Fransa, İtalya, Çin ve İsviçre gibi ülkelerin çeşitli müzelerinde, üniversitelerinde ve diğer tesislerinde yer alan bir sürü kitap heykeli, tablo ve enstelasyon…

İşin güzel tarafı kitaplara hiçbir zarar vermemesi; sadece sırtlarını ve kapaklarını boyuyor ama içleri okunabilir kalıyor. Her yıl kütüphaneler tarafından çöpe atılan binlerce eski kitabı değerlendirmesi de bir başka güzellik elbette.

- Reklam -

“Kitaplar ölüyor. Çöpe atılanların sayısı çok fazla. Bu çılgınlık. Üzerlerine bir şeyler çizdiğim zaman onlara ikinci bir şans vermiş oluyorum.”

İnsanların yüzde birlik bir kısmının kitaplara zarar verdiğini sandığını düşünen Stilkey, onlara tüm o ciltleri kütüphanelerin atık depolarından ve hayır kurumu mağazalarından aldığını söylediğinde öfkelerinin nasıl da hayranlığa dönüştüğünü anlatıyor. Hatta bir keresinde Los Angeles kütüphanesine gidip atılacak kitaplarıın olup olmadığını sormuş. Onlar da hayır, yok demişler. Stilkey bunun üzerine eski kitapları nasıl kullandığını onlara açıklamaya başlamış. Tavırları hemen değişen kütüphaneciler onu koskocaman bir üst kata çıkarmış ve kendisine artık kullanılamayan, okunamayacak ya da onarılamayacak durumdaki binlerce kitabı hibe etmiş. Kendisi de bir kitap kurdu olan sanatçı bazen bulduğu nadir ve kıymetli eserleri kendisine saklamaktan da geri kalmıyor.

Mike Stilkey’in çalışmalarından bazılarını aşağıda görebilirsiniz. Daha fazlası için resmi internet sayfası ve sosyal medya hesaplarına gözatabilirsiniz.

mike stilkey elephant

- Reklam -

mike stilkey horsemike stilkey animals

mike stilkey sharkmike stilkey catmike stilkey discarded romancemike stilkey face

mike stilkey kinsey

mike stilkey nike store

mike stilkey japan

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for galeme galeme dedi ki:

    Çizimlerini kitapların üzerinde yapmasının mantığı ne anlamadım. Çizdikten sonra millet gelip oradan alıp okuyor mu yoksa süs olarak mı kalıyor? Süs olarak kalıyorsa, bir duvarı boyaması ile kitapları boyaması arasında fark göremedim.

  2. Avatar for mrsblackbx mrsblackbx dedi ki:

    Sırtlarını ve bazen kapaklarını boyuyor, içine dokunmuyor; okunabilir durumda kalıyor. Yani evet insanlar alıp okuyabiliyor. Pek çok kişi içerikten önce kapağa ve tasarıma baktığı için ciltleri yenileyerek onlara ikinci bir hayat sunuyor. Bir bakıma kaza geçiren birinin yaralanan yüzünü estetik ya da makyaj ile düzeltip yenilemesi gibi…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Margaret Atwood

2017 Alman Barış Ödülü Margaret Atwood’un Oldu

jon snow

Jon Snow’un Gerçek İsmine Dair Ortaya Atılan Teori Doğrulandı!