in ,

Usta İlhamşörlerden Tavsiyeler

Kayıp Rıhtım 6. Yıl Projeleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu dosyamızda, yazarlarımız bizlere yazarlık için tavsiyelerini anlattı. Gelin hep birlikte neler dediklerine göz atalım!

- Reklam -

erbug kaya 1

Erbuğ Kaya

Yazar olma hayali kuran genç arkadaşlarım; işinize yarayabileceğini düşündüklerimi madde madde ve sade bir şekilde sıralamaya çalıştım. Umarım yararlı olur.

- Reklam -

1- Okumak

Okumak yazarın en önemli silahıdır. Sürekli kendine okumak için zaman ayırmalısın. Bunu bir alışkanlık haline getirmelisin. Sadece beğendiğin türleri okumakla kalmamalısın. Başka başka türlerde kitapları da her zaman listende bulundurmalısın. Boş zamanlarının dışında da kendine okuma anları yaratmalısın. Okumanın yazma işinin en önemli parçası olduğunu unutmamalısın.

2- Gözlem

Olayları, insanları sürekli gözlemlemelisin. Davranışların arkasında yatan sebepler konusunda fikir üretmelisin. İnsanları dinlemelisin.

3- Sosyal Çevre

Ailene, arkadaşlarına zaman ayırmalısın. En güzel hikaye unsurları her zaman sana en yakın insanların dağarcığındadır.

4- Genel Kültür

Üstteki diğer üç maddeyle ilişkilidir. Dünya görüşünü evrensel bir bakış açısına getirebilmek için genel kültürünü arttırmalısın. Bu sana hayal gücünde daha geniş alanlar açacaktır.

5- Öğrenme

Okuldaki derslerine dikkat etmelisin. Tarih, coğrafya, edebiyat, matematik, fizik, kimya vs derslerine daha dikkatli baktığında hayal gücünü tetikleyebilecek ne kadar çok unsur taşıdıklarını görebilirsin.

6- Çalışmak (Denemeler)

Sürekli yazmalısın. Sürekli denemeler yapmalısın. Başlayıp bitiremediğin roman, öykü denemeleri seni yıldırmamalı. Her zaman yeniden denemelisin.

7- Yorumlar

- Reklam -

Yazdıklarını mutlaka birilerine okutmalı yorumlarını almalısın. Yorumlar sadece yakın çevreden olmamalı. Onurunu kırmadan yazdıklarını eleştirebilecek insanlar bulmalısın.

8- Ego

Bir yazarın düşebileceği en tehlikeli durum, “ben yazdım oldu,” demesidir. Yazdığın bir metni asla dünyanın en iyi metni gibi görmemelisin, sürekli daha iyisini yapmayı hedeflemelisin. Eleştiriye açık olmalısın. O eleştirilerin senin için bulunmaz deneyimler olduğunu fark etmelisin.

9- Bir Kalem, Bir Not Defteri

Bir yazarın yanında her zaman not defteri, kalemi ve kitabı olur. Diyelim ki arkadaşlarınla buluşmak için sözleştin ama onlar gecikti. Bir yazar boş kaldığında asla sıkılmaz. Bekleme esnasında notlar almalı ya da kitap okumalısın. Yolda yürürken bir anda aklına gelen ve hiçbir yere ait değilmiş gibi görünen cümleleri kaçırmamalısın.

10- Kurgusal Bakış

Gün içinde gördüğün olayları, durumları başka hikayelerin kurguları olarak hayal etmeyi, yorumlamayı denemelisin.

11- Sabır ve Tutku

Bir yazar sabırlı ve tutkulu olmalıdır. Roman yazmak uzun bir süreçtir. Bitmesini istesen bile bu, hemen ertesi gün gerçekleşecek bir şey değildir. Yazmak için romanının başına her oturduğunda ilk sayfadaki heyecanı taşımalısın. Yazma işine ancak tutkuyla bağlı kalabilirsin.

12- Sanatsal Kaygı

Asla ama asla seni heyecanlandırmayan, hoşuna gitmeyen bir şey yazmamalısın. Yazdıklarını ilk önce sen sevmelisin. Sanatsal bir kaygıya düşüp cümlelerini, hikayelerini tuhaf durumlara sokmamalısın.

13- Metot

Yazma işine başladığında en rahat edeceğin yeri, saati ve yöntemi zaten bulacak ve kendine ait bir metot geliştireceksin.

Aklıma gelenleri özetle aktarmaya çalıştım. Hayallerinin parmaklarının ucundan kağıtlara, su gibi saf ve temiz dökülmesi dileğimle,

Erbuğ Kaya.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Çok iyi bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık…

  2. Avatar for crusherma crusherma dedi ki:

    Ed Greenwood’da yazma tavsiyesi vermiş … Güler misin ağlar mısın :sunglasses:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.R.R. Tolkien Şiirleri

J.R.R. Tolkien Şiirleri

john scalzi oyku

Muhtemel Geleceklerden Mektuplar #1: Alternatif Tarih Araştırmaları Sonuçları – John Scalzi