in

Celil Oker’den “Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu” Yayımlandı

Yerli polisiye edebiyatımızın değerli ustalarından biri olan Celil Oker’in “Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu” raflarda yerini aldı.

hikaye anlaticiligi ust
- Reklam -
- Reklam -

Polisiye edebiyatımızın en değerli ustalarından biri olan Celil Oker 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Ansiklopedi metin yazarlığı, çevirmenlik, gazetecilik ve reklam yazarlığı yaptıktan sonra öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Teknikleri atölyeleri ve Marka Okulu yüksek lisans programında hikâye anlatımı derslerini de yürütüyor.

Yazarın edebiyat çalışmaları ise polisiye türünden olmayan ilk hikâyelerinin 1980’lerde Ankara’da yayımlanan Yarın Dergisi’nde yer almasıyla başlıyor. Bu öykülerin içinde Remzi Ünal karakteri de bulunuyor; fakat kendisi dedektif olarak karşımıza ilk kez 1999 yılında basılan Çıplak Ceset romanıyla çıkıyor. Bu karakter, Hava Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra sivil pilot olarak çalıştığı dönemde meslekten men edilen bir pilottur. Dedektif olarak çalışmaya başladığında ise küçük sıradan işler peşinde koşar; fakat işin ucu dönüp dolaşıp cinayetlere gelince biraz da kendi paçasını kurtarmak maksadıyla çözmeye çalışır.

Remzi Ünal’ın bulunduğu ikinci roman Kramponlu Ceset ise aynı yıl yayımlanıyor ve Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman Yarışması birinciliği kazanıyor. Devamında Bin Lotluk Ceset (2000), Rol Çalan Ceset (2001), Son Ceset (2004), Bir Şapka Bir Tabanca (2005), Yenik ve Yalnız (2010), Ateş Etme İstanbul (2013) ve Sen Ölürsün Ben Yaşarım (2015) isimli polisiye romanları basılıyor. Beşpeşe (2005) ve Yazarların İstanbul’u (2009) isimli kitaplar ise farklı yazarların bulunduğu ortak bir çalışma olarak yayınlanıyor. Ayrıca yazarın Beyaz Eldiven Sarı Zarf (2011) adında bir kısa hikâye kitabı da bulunuyor.

- Reklam -

Ateş Etme İstanbul romanı ise Dünya Kitap tarafından Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı Ödülüne layık görülüyor. Eserlerinin çevirileri Almanya, Hollanda, Yunanistan ve İspanya’da yayımlanıyor. Yazar aynı zamanda yakından takip ettiğimiz yerli polisiye dergisi 221B’nin sabit kadrosunda da bulunuyor.

Usta yazar Celil Oker son olarak uzun yıllar gerek verdiği eğitimlerde gerekse yazdığı kitaplarda biriktirdiği tecrübeleri ışığında kaleme aldığı Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu eseriyle tekrar okurlarla buluşuyor. Gelin bu değerli çalışmanın tanıtım yazısına da kısaca göz atalım:
“İnsanoğlunun hikaye anlatıcılığını birçok hayati şeyden çok önce öğrendiğini biliyoruz. Yüz binlerce yıldan beri hikaye anlatıyoruz.

Bu kadim ve şahane işi yapman için sana yardım etmeye niyetliyim.hikaye anlaticiligi

Birlikte çalışacağız. Çalışmamız bittiğinde eskisinden daha iyi hikayeler anlatacağına eminim.

Çünkü ‘yaratıcılık’ doğuştan gelen bir armağan değildir. Öğrenilir, çalışarak elde edilir.”

- Reklam -

Anlatacak bir hikayeniz var ama sözcük denizinde nasıl ilerleyeceğini bilmeyen bir kaptan gibi mi hissediyorsunuz? Ya da bir yol haritasına mı ihtiyacınız var? Yoksa yazarlığın doğuştan gelen bir yetenek olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Polisiye edebiyatımızın en önemli isimlerinden Celil Oker, elinizdeki kitapta tüm bu sorulara yanıt veriyor, Yaratıcı Yazarlık Teknikleri eğitimlerindeki deneyimini genç yazarlar adaylarıyla paylaşıyor. Doğru bir yöntemle çalıştığınızda yazının o büyülü düyasına pekala girebileceğinizi, yazarlığın doğuştan kazanılan bir yetenek olmadığını söylüyor.

Olay örgüsü, karakter yaratmak, çatışma, diyalog ve üslup gibi kurmacanın temel öğelerinin örneklerle anlatıldığı kitapta hikaye anlatma sanatının incelikleri gösteriliyor, işin püf noktalarını ve bu alanda sık yapılan yanlışlara dikkat çekiliyor.

Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu, anlatacak bir hikayesi olan genç yazar adayları için çok değerli bir kılavuz.
Altın Kitaplar Yayınevi aracılığıyla 103 sayfa olarak basılan kitabı fiziksel ve sanal raflardan temin edebilirsiniz. Keyifli okumalar…

“İyi polisiye, iyi edebiyattır.”

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bâleybelen

Bâleybelen: Dünyanın İlk Yapay Dili

Vaiz çizgi roman

Vaiz: Cennette Anarşi Bir Başkadır