in ,

Cixin Liu, Çin’in Uzaylı Araştırmaları Danışmanı Oldu

Çin Hükümeti uzaylılarla temas araştırmaları için Üç Cisim Problemi’nin Hugo Ödüllü yazarı Cixin Liu’ya danıştı.

cixin liu
- Reklam -

Çin Hükümeti son yıllarda Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırmaları (SETI) için çok büyük yatırımlar yapıyor. Bunlardan biri de ülkenin güneybatısına kurdukları devasa boyutlardaki ilk gözlemevleri. Jodie Foster’ın Mesaj (Contact) filmindeki gözlemevinden 2.5 kat daha büyük olan bu tesis sadece ve sadece uzaydan gelebilecek sinyalleri yakalamaya adanmış. Daha da ilginciyse Üç Cisim Problemi (İthaki Yayınları) ile 2015’te Hugo Ödülü’nü kucaklayan Cixin Liu‘nun hükümet tarafından buraya davet edilmesi ve kendisinden danışmanlık hizmeti alınması.

The Atlantic dergisinin sitesinde yer alan uzun mu uzun makaleye göre Çin olası bir uzaylı iletişimi hâlinde dünyaya gönderilen mesajı duyan ilk ülke olmak istiyor. Amerikan hükümeti uzaylı araştırmalarına fon ayırmayı bırakalı çok oldu. Bununla birlikte bazı özel firmalar çalışmaları hâlâ sürdürüyor. Ancak bunların hiçbiri büyüklükte Çin’in yeni ve devasa tesisiyle yarışacak güçte değil. Atlantic’in makalesi de bu konu üzerine zaten: İlk Temas’ı sağlayan ülke Çin olursa ne olur?

cin uzay tesisi

- Reklam -

Öte yandan Cixin Liu bu konudaki karamsar görüşleriyle tanınıyor. Ünlü yazar hem Üç Cisim Problemi’nde hem de üçlemenin sonraki kitaplarında olası bir uzaylılarla temas durumunda insan medeniyetinin yok olabileceğini savunuyor. Liu’ya göre bunun gerçekleşmesi için bir değil, iki büyük etmen var ortada. Birincisi, varlığımızı öğrendikleri takdirde uzaylıların bizi galaksiye yayılma politikaları için bir rakip olarak görebilecekleri ve ortadan kaldırmaya karar verebilecekleri. The Atlantic muhabiri bunun üzerine yazara, “Peki, bir İlk Temas yaşanması hâlinde ne yapmalıyız o zaman?” diye sormuş. Liu ise, “Hakkımızda çok fazla bilgi vermemeliyiz,” şeklinde yanıtlamış.

Cixin Liu‘nun bunun kötü bir fikir olduğunu savunmak için ortaya attığı ikinci etmense insanoğlunun birbirleriyle olan uyumsuzluğu. Uzaylıların dünyaya gelişinin sıradan halk arasında büyük bir kaosa sebep olacağını iddia eden yazar, dünya devletlerinin de bu varlıklarla temas kuran ilk ülke olmak için birbirleriyle kıyasıya yarışacağını, hatta gerekirse savaş çıkaracağını ileri sürüyor. “Çok daha küçük şeyler için birbirimizle savaşıp duruyoruz zaten,” demiş dergiye verdiği röportajında.

- Reklam -

Hemen bu noktada insanın aklına Geliş (Arrival) filmindeki sahneler geliyor ister istemez. Filmi izleyenlerin de çok iyi hatırlayacağı gibi (kitapta böyle bir detaya değinilmese de) insanlar sokaklara dökülüyor ve ilk başta birlikte çalışan ülkeler bir noktadan sonra savaşın eşiğine geliyorlardı. Aynı şekilde, H.G. Wells’in Dünyalar Savaşı adlı kitabı seneler önce radyoda sanki gerçek bir olaymış gibi okunduğunda yaşanan kaosu ve ölen insanları da unutmamak gerek tabii.

Uzaylıların varlığı veya günün birinde bizimle temasa geçip geçmeyeceği tartışılır belki ama şu an için onlarla temas kurmaya en yakın kişi Çinliler gibi duruyor. Danışmanlarıysa bu olaya en karamsar bakan insanlardan biri. Ne kötü gidebilir ki?


Cixin Liu ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajı okumak için tıklayın.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sapka ust

Aylık Öykü Seçkisi Sayı #101: “Şapka Öyküleri”

ucan hali oykuleri ust

Şebnem Pişkin’den Yeni Kitap: Uçan Halı Hikayeleri