in

Sandman, Yeniden! Hem de Gümbür Gümbür

Neil Gaiman’ın dünyaca ünlü grafik romanı Sandman uzun bir aradan sonra tekrar bizlerle. Üstelik Elif Ersavcı çevirisiyle!

sandman ithaki
- Reklam -
- Reklam -

Neil Gaiman’ın fantastik edebiyat okurları için ayrı bir yeri vardır. Kimi her kitabına tutkuyla bağlıdır, kimileriyse inişli çıkışlı bir ilişki yaşar kendisiyle. Yine de ne zaman ismi zikredilse akıllara ilk önce hep aynı eseri gelir: Sandman.

1989-96 yılları arasında DC Comics ve Vertigo tarafından basılan bu grafik roman sadece Gaiman’a bugünkü ününü kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda karanlık fantastik, korku, mitoloji, tarih ve şehir fantastiği türlerini tek bir çatı altında toplayarak çizgi-roman tarihinde o güne dek görülmemiş bir şaheser ortaya çıkarmıştır. Öyle ki kendisi Watchmen ve Kara Şövalye Dönüyor ile birlikte New York Times Çoksatanlar listesine girmeyi başaran sayılı çizgi romanlar arasındadır. Hatta son yıllarda DC’nin en önemli karakterlerinden Superman ve Batman’in satışlarını bile geçmiştir.

Sandman, Sonsuzlar olarak anılan yedi doğaüstü varlıktan Düş’ün başından geçenleri konu alır. Hikâyeler Efendisi ve Morpheus gibi isimlerle de anılan baş karakterimiz rüyalarla ilgili tüm efsanelerin cisim bulmuş hâlidir. Ölüm, Kader, Yıkım gibi kardeşleriyle birlikte Rüyalar Âlemi ve Gerçek Dünya’nın iç içe geçtiği; ifritlerin, insanların, süper kahramanların ve mitolojik yaratıkların dâhil olduğu pek çok macera yaşar.

- Reklam -

Çizgi romanlarla aranız iyi değilse o zaman sizlere bu yıl gösterime giren Lucifer dizisini işaret ediyor ve orada yer alan karakterlerin çıkış noktasının Sandman olduğunu hatırlatıyoruz. Toplamda 10 ciltten oluşan serinin ilk kitabı Prelüdler ve Noktürnler’in tanıtım bülteni şu şekilde:

sandman-1Tüm zamanların en iyi grafik romanı yepyeni ve yetkin çevirisi ile hak ettiği yerde!

Sandman macerasının bu ilk cildi grafik edebiyatta eşi benzeri görülmemiş bir efsanenin temelini atıp okurları rüyalarla kâbusların karanlık ve büyüleyici dünyasına, Rüyalar Kralı Morpheus ve diğer Sonsuzların mekânına götürüyor.

Tüm zamanların hem en popüler, hem de eleştirmenlerce en çok beğenilen grafik romanlarından biri olan Sandman, çizgi roman dünyasında olgun ve lirik fantazinin dönüm noktası oldu. Mecranın en aranan sanatçılarının birlikte resimlendirdikleri seri, modern ve antik mitolojilerin, çağdaş kurgularla, tarihi dramalarla ve efsanelerle beraber dokunduğu zengin bir karışım.

- Reklam -

“Çizgi roman tarihindeki en müthiş destan.”
-The Los Angeles Times Magazine-

“Neil Gaiman hikâyelerle dolu bir hazine sandığı ve elini hangi işe atsa biz kârlı çıkıyoruz.”
-Stephen King-

“Çizgi roman okuyup okumamanız umurumda bile değil ama bu seriyi kesinlikle okumalısınız.”
-Patrick Rothfuss-

“Gaiman, zengin bir hayal gücüne ve büyük konuları ustalıkla anlatma yeteneğine sahip.”
-Philip Pulman

Yetkin çeviri” kısmına özellikle dikkatinizi çekmek istiyoruz, çünkü biz mest olmuş durumdayız. Elif Ersavcı, öncelikle Robert Silverberg’ün İçeriden Ölmek‘i ile bize çevirinin ne denli başdöndürücü bir şey olabileceğini göstermişti. Sonrasında grafik roman serisi Grafik Kanon‘da da çizgili dünyada bile yetkinliğini konuşturabileceğini göstermişti.

Konu Sandman olunca onun göndermelerle dolu yanı da akıllara ilk gelecek arasında. Bir endişemiz vardı, ama artık Elif Ersavcı adıyla bu endişeler ortadan kalkmış oldu. Biliyoruz ki bu eser emin ellerde. Hatta daha başka kimi isteyebilirdik ki?

Editöre de değinmeden geçmeyelim. Bize son zamanlarda güzel kitaplar kazandıran sevgili Alican Saygı Ortanca eserin editör koltuğunda yerini almış durumda.

Biz sevdik, eller alsın. Gaiman’ın magnum opusunu bilmeyen kalmasın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tudem 2016 oyku odulu

14. TUDEM Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu!

kralların merhameti

Ken Liu’nun Kralların Merhameti Romanı Sinemaya Uyarlanıyor