in

Yerli Polisiye Dergisi 221B’nin “Bizim Polisiye” Temalı Sayısı Çıktı

Kadıköy’den yola çıkan 221B polisiye ekspresi, “Osmanlı’dan Günümüze” dosyasıyla okuyucularına ulaştı.

221B 11 ust
- Reklam -
- Reklam -

Daha önceki sayılarda yaptıkları çalışmalarla polisiyeseverleri memnun eden ve not defteriyle kendini okutma başarısı gösteren 221B Dergi, yeni sayısıyla “Bizde polisiye yok!” ve “Bizde seri katil yok!” gibi kalıplaşmış kavramları sarsmaya geliyor. Osmanlı’dan Günümüze Bizim Polisiyeler #1 ile 1880-1950 yılları arasındaki dönemi mercek altına alan dergi, gelecek sayısında ise Bizim Polisiye #2 ile 1950-2017 yılları arasında yurdumuzdaki polisiye gelişmeleri okuyuculara aktaracak.

Yeni sayıda bizleri Cingöz Recai filmi hakkında özel röportajlar, Osmanlı’da Fransız Polisiyesi rüzgârı, yerli seri katiller, Ahmet Mithat Efendi’nin eserleri, Müzehher Hanım’la Nazım Hikmet, Türkiye Polisiye Yazarlar Birliği, çizgi dizi Edhem Bey ve daha birçok konu bekliyor.

Tanıtım yazısına da şöyle bir göz atalım:

- Reklam -

221B 11 kapakKıymetli üstat Erol Üyepazarcı, “Türkiye’de Polisiye Romanın İlk Dönemi: 1883-1928” başlıklı ders niteliğindeki yazısıyla 221B’de!

Oğuz Eren bu sayıda Tozlu Raflar’dan birçoğumuzun duymadığı yahut az tanıdığı, Vâlâ Nureddin’in de eşi olan “Müzehher Hanım’ın Polisiye Külliyatı”nı yazdı.

Çağla Üren, “bizim polisiye”nin en özel ve ilk örneklerini kaleme alan Ahmet Mithat Efendi’ye mercek tutuyor ve “İlk Türk Polisiyelerinin İdeolojisi”ni anlatıyor.

İlk sayıdan beri klasik haline gelen Fulya Turhan imzalı “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer?” sayfasına Peyami Safa’nın Cingöz Recai’si konuk oluyor.

Türkiye’de seri katil var mı yok mu? Olmaz mı… Ercan Akbay, Cumhuriyet öncesinden bugüne suç geçmişimizin en ilginç seri katillerini 221B okurları için yazdı.

Dosya Dışı da Dopdolu

Artık bizim de bir birliğimiz var! Geçtiğimiz süreçte kurulan Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nden Algan Sezgintüredi, Cenk Çalışır, Ercan Akbay, Gökçe İspi Turan ve Yaprak Öz’le heyecan verici planları konuştuk.

Tülay Güneş Kılıç’tan yepyeni bir yazı dizisi “Suç Edebiyatının ‘Diva’ları”; ilk yazıda “Kocasının Gölgesinde Kalmış Bir Usta” başlığıyla konu Margaret Millar.

Kuzey’in soğuk ve kasvetli polisiyelerini anlatan “Kuzey Rüzgârı” bölümünde Ceyhan Usanmaz’dan “Bayram Tatilleri ve Jo Nesbo” yazısını okuyacağız.

- Reklam -

Polisiye dizileri satır aralarına kadar inceleyen “Ekran Dedektifi” Ezgi Özcan bu sayıda Line of Duty yazısıyla karşımızda.

Maceraperest Kitaplar etiketiyle yayımlanan Fener Balığı’nın yazarı Nuray Atacık, Özlem Özdemir’in sorularını yanıtladığı keyifli röportajıyla 221B’de.

Barlas Omay’ın Çizgi Roman İnceleme sayfasının konuğu bu sefer yerli bir isim: Devrim Kunter’in leziz kahramanı Seyfettin Efendi’yle şimdiye dek tanışmayan varsa çok üzülecek.

Mahir Ünsal Eriş’in yazıp Ferit Güleç’in çizdiği Çizgi Polisiye “Edhem Bey” müthiş bir finalle bu sayıda nihayete eriyor.

Tunç Tayanç, pullar tarihinde polisiyenin izini sürmeye Peder Brown’ın yaratıcısı G.K. Chesterton ile devam ediyor.

Yigilante Kocagöz, 11.sayıda 221B okurları için çok özel bir seriyi, Gravity Falls’u “Açıklanamayanın Peşinde” başlığıyla inceledi.

Ercan Akbay ve Çağatay Yaşmut’un ilk kez yayımlanan polisiye öyküleri ve daha önce de birçok tartışmaya, beyin fırtınasına yol açan okur öyküsü Polisiye Y.’nin yazarı Arda Kıpçak’ın yeni bir öyküsü bu sayıda bulunuyor.

Editörlüğünü Özlem Özdemir’le Yoldaş Özdemir’in üstlendiği derginin kapak tasarımında ise Cansu Özcömert’in imzası bulunuyor. Ayrıca polisiye severlerin de derginin sitesine şuradan ulaşıp güncel haberleri okuyabilirler. Dergi yazarlarından ve ülkemizde polisiye tarihi denince akla ilk gelen isim olan Erol Üyepazarcı’nın sözüyle yazımızı bitirelim.

“İyi polisiye iyi edebiyattır.”

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teneke Adamlar - Christopher Golden

Christopher Golden İmzalı “Teneke Adamlar” Raflarda

istanbul kukla festivali 20

20. Uluslararası Kukla Festivali Ekimde Sanatseverlerle Buluşuyor