in ,

SabitFikir’in Eylül Sayısında İspanyol Rüzgarları Esiyor

SabitFikir Eylül 2016 tarihli 67. sayısında “Cervantes’in İzinde” dosyasıyla İspanyol edebiyatının derinliklerine iniyor.

sabitfikir cervantes sayısı
- Reklam -
- Reklam -

SabitFikir güncel edebiyat dergisi Eylül 2016 tarihli 67. sayısında İspanyolca edebiyatın peşine düşüyor ve okurlarını Shakespeare’den Cervantes’e uzanan bir maceraya davet ediyor. 2016 yılının usta yazarın 400. ölüm yıldönümü olması vesilesiyle hazırlanan ve “Cervantes’in İzinde Edebiyat” ismini taşıyan dosyayı kaleme alan isim ise İspanyolcadan çeviri alanında adı sıkça ve başarıyla anılan Seda Ersavcı.

Dünya edebiyatının dönüm noktalarından birine imzasını atan Cervantes ve onun yazılı anlatımın mihenk taşlarından biri haline gelmiş eseri Don Quijote‘u, Shakespeare’den yola çıkarak anlatan Ersavcı hazırladığı dosyayı şu cümlelerle özetliyor:

“Tüm dünya edebiyatının iklimini değiştiren ve kendisinden sonra gelen tüm yazarları başka başka sapaklara çıkaran Don Quijote’nin yazarı Miguel de Cervantes Saavedra’nın ölümünün 400. yılı 2016. Tıpkı William Shakespeare’in de ölümünün 400. yılı olduğu gibi. Laf ebesi çağımızda ne Shakespeare’in ne de Cervantes’in kim olduğunu bir de ben anlatmak niyetindeyim. Gelgelelim, günümüz İspanyolca edebiyatının önde gelen isimlerinin ve usta yazarlarının Cervantes ile Shakespeare arasındaki bu ortak payda üzerinden yaşadığı kırgınlığı, aslen öngördükleri hayal kırıklığını bahsedilmeye değer buluyorum.”

- Reklam -

Bu dikkat çekici ve okunmaya değer dosyanın ardından ise SabitFikir’in orta sayfalarında görmeye alıştığımız Kararsız Okur infografiği geliyor. Kapak konusuna paralel olarak Oylum Yılmaz tarafından hazırlanan ve çizimleri Sedat Girgin tarafından resimlenen Kararsız Okur bölümü de İspanyolca edebiyata gönül vermiş çağdaş yazarları sayfalarına taşıyor.

Ayrıca Ece Karaağaç’ın bu sayı için gerçekleştirdiği Nermin Yıldırım söyleşisi de modern Türk edebiyatının derinlerine dalmak isteyen okurlar için derginin kaçırılmaması gereken kısımlarından birisi.

SabitFikir’in 67. sayısı için hazırlanan tanıtım bülteni ise şu şekilde:

SabitFikir Cervantes Özel Sayısı Yayımlandı

Sinema sayfalarında Abbas Bozkurt, temmuz ayında hayatını kaybeden Abbas Kiyarüstemi’nin yaşamı çerçevesinde ünlü yönetmenin sinemasına bakıyor. Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın da, “çevirdikçe çevirilemez hale gelen” kitaplara göz gezdiriyor.ÇizgiRoman sayfalarında ise Levent Cantek, birçoğumuzun çocukluk kahramanlarından biri olan Tenten’e, Tom McCarthy’nin Tenten ve Edebiyatın Gizemi kitabından yola çıkarak değiniyor.

- Reklam -

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Richard Skinner, Iris Murdoch, Ödön Von Horwath, Arkadi ve Boris Strugatski, Mary Karr, Hikmet Hükümenoğlu, José Saramago, Richard Ellman, Paul Tremblay, Maria Alberto Zambrano, Ahmet Uğur Nalcıoğlu, Martin Amis ve Éric Sadin’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Hilmi Tezgör, Irmak Zileli, A. Ömer Türkeş, Oylum Yılmaz, Nilay Kaya, Melisa Kesmez, Aydın Baran Gürpınar, Ali Bulunmaz, Yankı Enki, Nazan Maksudyan, Burcu Bayer, Küçük İskender ve Alican Saygı Ortanca yorumluyor.

F. Cihan Akkartal, son günlerin en popüler yapımlarından Stranger Things dizisi üzerinden 80’ler pop kültürüne bir pencere açarken Ceyhan Usanmaz da, Georges Simenon kitaplarının görkemli geri dönüşünü müjdeliyor.

KuşBakışı ise bu ay Celil Oker’i ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor.

SabitFikir‘in kapak illüstrasyonu Ethem Onur Bilgiç’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

jeremy davies

American Tanrıları Dizisinde İsa Peygamber de Olacak

hilal ust

Sınıfın En Güzel Kızı Hilal Geri Döndü, Kaçın!