in

Diskdünya’nın On Birinci Cildi “Tırpanlı Adam” Raflarda

Diskdünya Serisi’nin yeniden basımları hız kesmeden devam ediyor. On birinci kitap Tırpanlı Adam raflardaki yerini aldı.

tirpanli adam ust
- Reklam -
- Reklam -

Bildiğiniz gibi üstadın meşhur, komik ve bir o kadar da harika fantastik serisi Diskdünya‘nın eski basımları bir süredir Delidolu Kitap tarafından gözden geçirilmiş bir çeviri ve yenilenmiş kapaklarla tekrar dilimize kazandırılıyor. İşte bu takdire şayan ve minnet duyulası çalışmanın on birinci ayağına ulaştık: Tırpanlı Adam.

ADIN DA ANLAYABİLE… öhöm… Adından da anlayabileceğiniz gibi bu Ölüm, yani Mort Serisi’nin kitaplarından biri. Toplamda beş kitaptan oluşan bu alt seride önce Mort’u (dördüncü cildi) okumuştuk. Şimdiyse kendisinin emeklilik macerası var karşımızda. Hayır, ciddiyim… Çünkü kedileri seven, duvarlardan geçebilen ve HER ZAMAN BÜYÜK HARFLE konuşan bu kemikli dostumuz işinden bunalıp emekliliğini istiyor ve bir anda kayıplara karışıyor. Peki ya sonra? Sonrası tam da Diskdünya’ya yaraşır bir karmaşa…

Tırpanlı Adam‘ın arka kapak yazısı ve tanıtım metni şöyle:

- Reklam -

“HASAT, TIRPANLI ADAMIN ONU ÖNEMSEMESİNDEN BAŞKA, NE UMUT EDEBİLİR?”

tirpanli adamKült yazar Sör Terry Pratchett’ın, dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan 41 kitaplık “DiskDünya” serisi, çok ama çok uzaklardaki küçük bir çiftliğe göçen ve tırpanıyla arşa yükselen Tırpanlı Adam‘ın sıra dışı hikâyesi ile yoluna devam ediyor.

Efsane dizinin, hararetli bir kaos ortamında geçen on birinci kitabında; her dem zalim, mecaz üstadı Ölüm bir kez daha Ankh-Morpork semalarında kol geziyor.

“Ölüm, olmak zorunda. Canlı olmanın tek anlamı bu. Canlısın ve sonra ölüyorsun. Ölüm duramaz.”

Ama durdu. Gerçekten durdu ve o ihtişamıyla göz kamaştıran DiskDünya ışık hızıyla altüst oldu. Emekliliği istendiği için sessiz sedasız kayıplara karışan ve kendine yeni meşgaleler aramaya koyulan Ölüm bir an önce görevinin başına dönmeli. Çünkü ölümün olmadığı yerde yaşam olur ve… o da oldu. Hem de çok fazla… Ve bu öyle bir yaşam gücüydü ki şehrin bile hayatını sömürmekle tehdit ediyordu.

- Reklam -

Ankh-Morpork’u ve DiskDünya’yı saplandıkları kötücül yaşam formundan kurtarabilmek için herkes teyakkuzda. Büyücüler, hortlaklar, ölmemişler ve Ölüm görev başında! Üstelik cepheler farklı olsa da bu sefer herkes birlikte çalışmak zorunda.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ve Delidolu’nun özenli baskısıyla okurlarının beğenisine sunulan Tırpanlı Adam, yaşam enerjileri sıfırın da altında olan bir avuç ilginç ve ölümsüz “öteki”nin, apansız ortadan yok olan Ölüm’ün peşine düşerken sergiledikleri akıl almaz mücadeleyi anlatırken, düşünsel imgelemelerle bezeli, muzip, nüktedan ve bir o kadar da absürt bir dünyanın kapılarını aralıyor.

O zaman hasat zamanı!..

Öldük mü? Evet! Göçtük mü? Hayır!

Böylelikle daha öne İthaki’nin bastığı kitapları tamamlamaya sadece iki kitap, Cadılar Dışarıda! ve Küçük Tanrılar kalıyor. Ondan sonra gelsin daha önce Türkçe olarak hiç okumadığımız Diskdünya ciltleri! Merak edenler için vakti zamanında hazırladığımız şu listeyi tekrar paylaşalım.

Tırpanlı Adam her zamanki gibi Niran Elçi‘nin ustalıklı çevirisi ve seri editörleri Ümit Mutlu ile Burhan Düzçay başta olmak üzere Delidolu Kitap’ın özenli çalışmasıyla geliyor. Kitap raflardaki yerini bugün (15 Ağustos) aldı. Böylece merhum Terry Pratchett cephesinden gelen günün ikinci güzel haberinin sonuna geldik. Adamcağız oradan bile yüzümüzü güldürmeyi başarıyor yahu! Toprağı bol olsun…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kiyamet gosterisi ust

Kıyamet Gösterisi Dizisinin Başrolleri Belli Oldu: David Tennant ve Michael Sheen

Fırtınaışığı Arşivi 3 - oathbringer

Fırtınaışığı Arşivi 3’ün İlk Bölümlerini Okumak Bedava