in

“Halka Dünya” ve “Parazit” Televizyon Ekranlarına Geliyor

Larry Niven’ın ünlü Halka Dünya serisi ve Neal Stephenson’ın Parazit adlı romanı televizyona uyarlanıyor.

halka dunya parazit lazarus
- Reklam -

Yeni bir gün yeni bir fantastik/bilimkurgu uyarlaması haberi… Üstelik bu sefer bir değil, tam üç farklı eser birden söz konusu. Bunlardan ilki bir dönem İthaki Yayınları aracılığıyla ülkemizde de yayınlanan ama (ne yazık ki) artık baskısı bulunmayan Halka Dünya (Ringworld) serisi. Larry Niven‘ın 1970’lerde kaleme aldığı ve Hugo, Nebula ve Locus ödüllerinin üçünü birden kazanan bu galaktik bilimkurgu romanlarında bir  yıldızın etrafında oluşturulmuş, halka şeklindeki bir yapay dünyada yaşananlar anlatılır. Bilimkurgu klasikleri arasından gösterilen seri toplamda 9 kitaptan oluşuyor. Eserin televizyon dizisine uyarlanma görevini ise MGM üstlenmiş.

İkinci dizimiz yine başka bir ustanın, Neal Stephenson‘ın Parazit (Snow Crash) romanı hakkında. Ülkemizde (maalesef) Altıkırkbeş Yayınları tarafından basılan roman cyberpunk türünün başarılı örneklerinden birini temsil ediyor. Yarı siyahi, yarı Japon olan başkarakterimiz Hiro Protagonist gerçek dünyada bir pizza dağıtıcısı, sanal alemde ise çok yetenekli bir hacker’dır. Kitapta dolaşılabilir bir sanal alemden tutun da şifreleme tekniklerine, neon lambalı sokaklardan aksiyon sahnelerine dek cyberpunk bir eserde görmeyi bekleyeceğiniz her şeye sahip Roman Ant-Man’in yapımcısı Joe Cornish tarafından bir saatlik bir televizyon filmine uyarlanıyor.

Son olarak ülkemizde çok tanınmayan, Image Comics bünyesinden çıkan Lazarus adlı çizgi roman var. Greg Rucka ve Michael Lark ikilisi tarafından 2013’ten beri yazılıp çizilen çizgi roman distopik bir gelecekte geçiyor ve on altı büyük aile arasında paylaştırılıp feodal düzene geçen dünyada yaşanan savaşları konu alıyor. Lazarus ise bu ailelerin tuttuğu paralı süper-askerlere verilen isim.

- Reklam -
- Reklam -

Her üç yapım da önümüzdeki aylarda (ya da yıl diyelim biz ona) Amazon Prime kanalında gösterime girecek. Şimdilik oyuncu seçimi vb bilgiler belli değil. Gelişmeler için takipte kalın.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dr kan bedeli ust

Philip K. Dick’in “Doktor Kan Bedeli” Adlı Romanı Bizlerle

Bahçe Duvarının Ötesinde

Bahçe Duvarının Ötesinde: Kadim Alegorinin Modern Yorumu