in

Neil deGrasse Tyson’dan Game of Thrones’a Bilimsel Analiz

Bilim dünyasının sevilen ismi Neil deGrasse Tyson, Game of Thrones’un son sezonuyla ilgili bilimsel görüşlerini paylaştı.

Neil deGrasse Tyson - Game of Thrones Analiz
- Reklam -
- Reklam -

Bilim dünyasının sempatik ismi Neil deGrasse Tyson bu aralar Game of Thrones dizisine kafayı takmış durumda. Birçokları gibi o da sosyal medyada diziyle alakalı analizler yapıyor. Ancak Tyson’ın olayı kendi usulünce ele alıp bilimsel yöntemleri kullanarak diğerlerinden farkını ortaya koyduğunu belirtmemiz gerek.

Resmî Twitter hesabı üzerinden daha önce de birçok konuyu uzmanlığı dahilinde bilimsel bir açıdan ele alan Tyson, Game of Thrones’un son sezonunun bölümlerini art arda izlemiş olacak ki Twitter’da seyircilerin aklına takılan sorularla ilgili birtakım görüşler paylaştı.

Peki tam olarak hangi noktalara değindi? Hadi hep birlikte göz atalım!

- Reklam -

Viserion’un gölden çıkarıldığı sahne hepimize bir “Yok artık!” dedirtmiştir sanırım. Eğer fizik kurallarını dikkate alacaksak bu tepkimizde haklıyız. Bakın işin üstadı meseleyi nasıl özetliyor:

“[#GameOfThrones’ta fiziğin yanlış kullanımı: Bir ejderhayı gölden dışarı çekmek? Zincirlerin düz olması gerekiyor, tepe ve vadilerde kavis yapmamalı.]”

Attığı diğer twitlerde Tyson, dizideki ejderhaların biyofiziğinden dem vurarak onların Rönesans sanatında görülen küçük kanatlı meleklerin aksine daha bilimsel bir tasarıma sahip olduğunu ortaya koydu. Tyson’a göre ejderhaların kanatları uçarken vücutlarını taşıyabilecek kadar geniş.

“[#GameOfThrones’ta biyofiziğin doğru kullanımı: Ejderhanın kanat genişliği uçarken vücut ağırlığını taşıyabilecek kadar büyük.]”

“[#GameOfThrones’taki makûl derecede büyük kanat genişliğine sahip ejderhalar, Rönesans’ın aerodinamik açıdan işe yaramaz kanatlara sahip melekleriyle zıtlık içerisinde.]”

Tyson ejderhaların biyolojik özellikleri bakımından bir başka önemli nokta olan ayakları hakkında yorum yapmayı da ihmal etmiyor.

- Reklam -

“[#GameOfThrones’ta biyolojinin doğru kullanımı: Tıpkı #LordOfTheRings’de olduğu üzere, ejderhalar kanatlara sahip olmak için ön ayaklarından feragat ettiler, yarasalar ve kuşlar gibi.]”

7. Sezonda ejderhalardan Viserion’un ölümden dönmüş halinin özelliklerini tam olarak anlayamasak da Tyson, yaratığın mavi alevinin diğer ejderha kardeşlerinin sarı alevlerine göre en az üç kat daha sıcak olabileceğinin altını çiziyor. Eğer böyle bir durum varsa elbette 8. Sezonda göreceğimiz hesaplaşmalarda etkili olacaktır. Lâkin kimi Game of Thrones hayranları, Viserion’un buz üflediğini ve bu sebepten ötürü duvarı eritemediğini söylemekteler. Tüm bu tartışmaların son bulması için yeni bölümleri beklemekten başka çare yok gibi görünüyor.

“[#GameOfThrones’ta merak uyandırıcı termal fizik: Mavi Ejderha’nın nefesi, Kırmızı Ejderha’nın nefesinden en az üç kat daha sıcak olur.]”

Diziyi fiziksel açılardan ele alıp yer yer öven ancak aynı zamanda -bilimsel- yanlışlarını da ortaya koyan Neil deGrasse Tyson’un bu yorumları, Game of Thrones hayranları tarafından ilgiyle karşılandı.

Umuyoruz ki ünlü bilim insanı dizideki kuzgunların nasıl olup da kısa sürede bütün bir kıtayı aştığına dair tartışmalara da katılır ve bu konuya da bir açıklık getirir.

 

Hazırlayanlar: İhsan Çağatay Boz, Mümin Can

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eskisehir kitap fuari

2. Eskişehir Kitap Fuarı Başlıyor!

Game of Thrones

Game of Thrones’un 2019’a Ertelendiği Neredeyse Kesinleşti