in

Avrupa Romanı Üzerine On Bir Makale Çıktı

İletişim Yayınları’ndan Tolstoy, Joyce ve Dostoyevski gibi ustaların başyapıtlarına “Yeni Eleştiri” akımı çerçevesinden bakan leziz bir edebi inceleme geliyor.

avrupa romani uzerine 11 makale ust
- Reklam -
- Reklam -

Amerika’da 1920’lerde başlayan “Yeni Eleştiri” akımının parlak temsilcilerinden Richard P. Blackmur’un kaleme aldığı yazılar “Avrupa Romanı Üzerine On Bir Makale” adıyla raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.

Yeni Eleştiri akımını tabii ki bir cümleyle geçiştiremeyiz. O dönemin Amerikalı şair ve eleştirmenleri tarafından ortaya atılan bu akım, eseri incelerken dikkatli olmayı ve sadece edebi metni esas almayı salık veriyor. O yıllarda Amerika’da Kuantum Mekaniği ve Görelilik Kuramı gibi konuların konuşulduğu ve bilimin yıldızının parladığı görülüyor. Edebiyat çevresi, özellikle de eleştiri yazarları da bilimin popüleritesinden etkilenmişler ve incelemelerini belirli bir mantık ve sistem içinde ele almaya çalışmışlar. Örneğin Etkisel-Duygulanımsal Yanıltı (yazılan bir eserin özgül ve nesnel değerinin göz ardı edilip okuyucu da bıraktığı etkinin ele alınması yanlışlığı) ya da Amaçlı Yanıltı (yazılan bir eserin içeriği ve estetik değerini bir kenara bırakıp yazarın eseri yazma amacıyla ilgilenilmesi yanlışlığı) gibi konular tartışılmış. Ayrıca günümüz edebiyat incelemelerinde kullanılan nesnellik kavramı da yine bu dönemde ortaya atılmış.

Avrupa Romanı Üzerine On Bir Makale adlı bu eserde Blackmur’a ait on bir makale bulunuyor. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm Ruhun Beş Hali ismiyle Tolstoy (1), Joyce (1), Flaubert (1) ve Thomas Mann (2) hakkında beş makale bulunuyor. İkinci bölümde ise Dostoyevski Üzerine Çalışmalar adıyla 6 makale daha var. Kitabın tanıtım yazısı şöyle;
avrupa romani uzerine 11 makaleYeni Eleştiri, 20. yüzyıl edebiyat eleştirisini derinden etkileyen bir akımdı. Bu akımın en önemli temsilcilerinden olan Amerikalı şair ve eleştirmen Richard P. Blackmur, Avrupa Romanı Üzerine On Bir Makele’de Avrupa romanının köşe taşlarını oluşturan yapıtlara eleştirel bir derinlik ve dikkatle eğiliyor. Tolstoy’un Anna Karenina’sından Joyce’un Ulysses’ine, Flaubert’in Madame Bovary’sinden Thomas Mann’ın Doktor Faustus’u ve Büyülü Dağ’ına uzanan panoramik roman analizlerinin ardından Dostoyevski’nin temel yapıtlarını düzen ve düzensizlik, gerçek ve parodi, suç ve masumiyet, aziz ve mücrim temaları etrafında ele alan Blackmur, insan deneyiminin Avrupa romanında temsil edilme tarzını güçlü bir eleştirel bakışla irdeliyor. Dostoyevski belki de bu hiddeti nedeniyle Rusya’nın Aziz Pavlus’u olarak algılanmıştır. Aziz Pavlus’un da Dostoyevski’nin de üslubu öfke doludur; ikisi de kurtuluşa giden yolda ferasetin esas olduğunu düşünmüş ve bu düşüncelerini sert ve fanatik bir tonda ifade etmişleridir.

- Reklam -

İletişim Yayınları’nın Eleştiri Dizisi kapsamında çıkan kitabın çevirisi Müge Günay’a ait olmakla birlikte ilk sayfaları çevirdiğimizde eseri yayına hazırlayan Barış Özkul’a ait Yeni Eleştiri ve Blackmur yazısı karşımıza çıkıyor. Yazı bize yazarın içinde bulunduğu dönemi ve Yeni Eleştiri akımı hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

- Reklam -

Edebiyat eleştirisi ve tarihi alanı hususunda okumayı sevenlere farklı bir deneyim yaşatacağını düşündüğüm 319 sayfalık eser 9 Eylül itibarıyla raflardaki yerini alacak.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

delilik daglarinin icinde ust

“H.P.Lovecraft: Delilik Dağlarının İçinde” Raflarda

drakula ust

Bram Stoker’ın Akrabasından Yeni Bir Drakula Romanı Geliyor