in

Babil Kitaplığı, İki Yeni Kitapla Genişlemeye Devam Ediyor

Babil Kitaplığı Serisi’nin 13 ve 14. kitapları da raflardaki yerini aldı. Bu sefer de karşımızda William Bekford’un Vathek’i ve Franz Kafka’nın Akbaba’sı var.

babil kitapligi ust
- Reklam -
- Reklam -

Jorge Luis Borges tarafından hazırlanan ve edebiyat tarihine damga vurmuş kitaplardan oluşan Babil Kitaplığı, son eklenen iki kitapla hızla dilimize çevrilmeye devam ediyor. Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle yeniden basımına başlanan ve neredeyse ışık hızıyla büyüyen seride 13. ve 14. kitaplar çıktı bile! Babil Kitaplığı serisinin bir parçası olarak raflarda yerini alacak olan kitaplardan ilki, Borges ve diğer pek çok sanatçı için Gotik romanın atalarından olması sebebiyle oldukça önem arz eden William Beckford imzalı Vathek.  Utku Kavasoğlu tarafından dilimize kazandırılan Vathek üzerine daha yazdığımız bir incelemeye de buradan ulaşabilirsiniz. Kitabın tanıtım metni şu şekilde:
“Saintsburry ve Andrew Lang, Yeraltı Ateşi Sarayı’nın Beckford’un en büyük başarısı olduğunu söyler. Ben ise, vathek-babil-kitapligi
yazın sanatının gerçekten ilk korkunç cehennemi olduğunu iddia ediyor ve şu paradoksu göze alıyorum: Yazınsal cehennemlerin en ünlüsü, İlahi Komedya’nın acılar krallığı, aslında korkunç bir yer değil, sadece korkunç olayların olduğu bir yerdir. İkisi arasındaki ayrım açıktır. İskoçya lehçesinde çevrilmesi pek mümkün olmayan, doğaüstü dehşeti tanımlayan bir sözcük vardır: Uncanny. (…) Anımsadığım kadarıyla da Vathek’ten önce yazılmış hiçbir eser için aynı şey söylenemez. Vathek’in, Thomas de Quincey, Poe, Charles Baudelaire ve Huysmans’ın şeytansı görkemlerine hazırlık niteliğinde olduğunu düşünüyorum.”

Seride karşımıza çıkan bir diğer eser ise Dünya Edebiyatı’nın en çok konuşulan ve okunan isimlerinden biri olan Franz Kafka‘nın diğerleri kadar bilinmeyen eseri Akbaba. Esen Tezel çevirisiyle bizlerle buluşan kitabın bizzat Jorge Luis Borges’ın kaleminden çıkan tanıtım metni ise şöyle:
akbaba-babil-kitapligi“Kafka’nın en tartışılamaz erdemi, dayanılmaz durumlar yaratmasıdır. Ebediyen yaşayan yapıtlar yaratmak için birkaç satır yazmak onun için yeterlidir. Örneğin, ‘Hayvan, sahibinin elinden kırbacı çekip alır ve kendisi sahibe dönüşmek için kendini cezalandırır ve bunun kırbaçta oluşan yeni bir düğümün yarattığı bir yanılsamadan başka bir şey olmadığını anlayamaz.’ Ya da, ‘Tapınağı leoparlar istila eder ve kadehlerden şarap içerler; bu birçok kez tekrarlanır, sonunda ne olacağı önceden bilinir ve tapınaktaki ayinin bir parçası haline gelir.’ Kafka’da esas olan öykünün gelişimi ya da psikolojik etki değil konunun kendisi ve ortamdır. Bu nedenle öyküleri romanlarından önceliklidir; bu nedenle de bu öykü seçkisinin eşsiz yazarın değerini tam olarak ortaya koyduğunu iddia etme hakkı doğar.”
Biz daha daha bir ay önce çıkan serinin önceki iki kitabına yetişememişken, okurları yeni kitaplarla buluşturmaya hız kesmeden devam eden Kırmızı Kedi Yayınevi’ni kutluyoruz.

- Reklam -

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giovanni Scognamillo

Giovanni Scognamillo’yu Anma Töreni

virus kodu ust

Labirent Serisi Virüs Kodu İle Sona Eriyor