in

Bahtin’in “Söylem Türleri ve Başka Yazılar”ı Türkçede!

Edebiyat kuramı ve dilbilim gibi alanlarda kaleme aldığı çalışmalarıyla ve tarihin en ünlü sigaralarıyla tanınan ünlü düşünür Mihail M. Bahtin’in “Söylem Türleri ve Başka Yazılar” isimli evrak derlemesi Metis Kitap etiketiyle Türkçeleştirildi.

mihail bahtin
- Reklam -
- Reklam -

Dil felsefesi, Rus Biçimciliği, roman kuramı ve roman tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla edebiyat teorisi ve dilbilim alanlarının son büyük ustalarından biri olarak anılan Mihail M. Bahtin‘in, ölümünden sonra arkasında bıraktığı notlar derlenerek oluşturulan Söylem Türleri ve Başka Yazılar isimli kitabı Metis Kitap etiketiyle Türkçe’ye çevrildi.

Yaygın olarak, Leningrad Kuşatması sırasında tütün saracak kağıt bulamadığı için yeni bitirdiği kitabını sararak içmesi vesilesiyle tanınan, post yapısalcı duruşuyla dilbilimciler, edebiyat kuramına getirdiği diyalojizm kavramı ve karnavalesk roman anlayışıyla da edebiyatçılar arasında efsaneleşmiş Bahtin’in bu alanlara meraklı okurlarına bıraktığı son hediye olan Söylem Türleri ve Başka Yazılar‘ın tanıtım bülteni ise şu şekilde:soylem-turleri-ve-baska-yazilar-bahtin
Mihail M. Bahtin’in son yazılarının toplandığı bu kitapta, dilbilim alanında çığır açmış, bir araştırma programı kurmuş “Söylem Türleri” yazısının yanı sıra, beşeri bilimlerde metnin yerini saptamaya çalışan, “yazar imgesi”ni kurcalayan, yeni bir yöntem arayan önemli not ve makaleleri ile Bildungsroman ve edebiyat eleştirisinin durumu üzerine iki yazı yer alıyor. Hayatı boyunca dil ve edebiyat üstüne kafa yormuş, kafasında biriktirdiği binlerce olguyu analiz ederek düşüncesini geliştirmeye çalışmış büyük bir düşünürün, son büyük filologlardan birinin “evrak-ı metrukesi” Türkçede.
Rabelais‘den Dosteyevski’ye kadar uzanan geniş bir alanda incelemeler yapmış Bahtin’in bu kitabının çevrisi ise Okan N. Çiftçi tarafından hazırlanmış. Bu kitap, kuduğu metinlere felsefi ve sosyolojik anlamlar katmak isteyen okurlara, Bahtin’in düşüncelerinin bir ucundan tutmak için kaçmayacak bir fırsat sunuyor.

- Reklam -
- Reklam -

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

goodreads awards 2016

Goodreads Okur Ödülleri 2016 Sahiplerini Buldu

essex county ust

Ödüllü Grafik Roman “Essex County” Raflarda