in

Beren ile Lúthien’in Hikâyesi 100. Yaşında Kitap Oldu

Üstat Tolkien’in unutulmaz destanlarından Beren ile Lúthien, yazılışının yüzüncü yılında özel bir kitap olarak yurt dışında satışa sunuldu.

beren and luthien alan lee
- Reklam -
- Reklam -

Geçen yılın sonlarında sizlere müjdesini verdiğimiz Beren ile Lúthien kitabı yurt dışında bugün HarperCollins tarafından Orta-Dünya müdavimlerinin beğenisine sunuldu.

beren ve luthienİlk kez 1917 yılında, yani bundan 100 yıl önce yazılan hikâye çoğu okur tarafından Silmarillion’un en önemli ve en sevilen kısımlarından biri olarak görülür. Ölümsüz elf kız Lúthien ile fani insan Beren’in aşkını, çektikleri acıları ve Sauron’un efendisi Morgoth’la olan mücadelelerini anlatır.

Hikâye yazıldığı günden beri pek çok kez değişim geçirerek kimi zaman öykü kimi zamansa şiir olarak okurların karşısına çıkmıştı. HarperCollins’in üstadın oğlu Christopher Tolkien‘le birlikte bastığı bu kitap işte tüm o çalışmaları içeriyor. Ek olarak Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesi için çektiği filmde görsel tasarımlarıyla gözlerimize bayram ettiren Alan Lee de kitaba illüstrasyonlarıyla katkıda bulunmuş.

- Reklam -

Kitapta orijinal metnin değiştirilmemiş hâli yer alıyor, ondan sonraysa zaman içinde nasıl serpilip geliştiği ve Silmarillion‘daki hâline gelinceye dek hangi aşamalardan geçtiği anlatılıyor.

Tolkien bu hikâyeyi yazarken eşi Edith‘e olan aşkından ilham almıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan döndüğünde harbin yıkıcı etkilerinden kurtulmak için aşkına sarılan büyük usta ile Beren arasında büyük benzerlikler vardır. Örneğin Tolkien de Beren de hayatlarının aşkını ilk kez onu çiçeklerin arasında dans ederken görür. Aynı şekilde Edith’in ailesi, kızlarının bir katolik olan Tolkien’le evlenmesini istemez. Tıpkı Lúthien’in babasının kızının bir ölümlü olan Beren’le evlenmesini istememesi gibi… J.R.R. Tolkien ve Edith Tolkien’in mezar taşlarında “Beren ile Lúthien” yazması da bunun en büyük kanıtı elbette.

- Reklam -

Yetkin bir çeviriyle dilimizde de görmek dileğiyle…

beren and luthien alan lee 001

beren and luthien alan lee 002

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Notos'un Yeni Sayısında James Joyce Var

Notos’un Yeni Sayısında James Joyce Var

karayip korsanlari salazar in intikami

Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı – Bu Sularda Yeni Bir Şey Yok