in

Bilimkurgu Klasiği “Triffidlerin Günü”ne Dair Her Şey

John Wyndham’ın klişelerden yola çıkarak bir başyapıt oluşturduğu eseri Triffidlerin Günü’nü merak ediyorsanız, her şeyi tek yerde bulabileceksiniz.

John Wyndham - Triffidlerin Günü
- Reklam -
- Reklam -

Delidolu Kitap bizi ilk olarak John Wyndham’ın Krizalitler’i ile buluşturmuştu. Hatta Kayıp Rıhtım İnceliyor serimizin de açılışını yaptığımız video inceleme olmuştu kendisi. Wyndham’ın kendi kurgularını “mantıklı fantazi” olarak tanımlamasının yanı sıra, şüphesiz ki eserleri bilimkurgunun başyapıtları arasındadır. Krizalitler de bunun en güzel örneklerinden biriydi. Ancak John Wyndham camiada pek de sevilen bir isim değildi ve onun bir bilimkurgu üstadı olarak kabullenilmesi epey zaman aldı.

Şimdiyse Triffidlerin Günü, geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Tıpkı Krizalitler’deki gibi ülkemize has bir kapak tasarımı ve oldukça benzer ciltli baskısıyla. Ancak Delidolu Kitap ailesi bununla da yetinmedi ve Triffidlerin Günü’ne dair bir mini site hazırladı. Etobur bitkilerle bezeli bir kıyamet kurgusuna sahip eser, adeta ucuz bir korku filmi gibi görünse de Wyndham’ın zekası ve eleştirilerinin başarılı bir aracı.

BBC tarafından 2005’te hazırlanmış Türkçe altyazılı John Wyndham belgeseli de cabası!

- Reklam -

Etobur bitkiler etrafta cirit atar ve dünyanın sonunu getirirken bu kitaptan nasıl “mantıklı” bir şey bekleyebiliriz, değil mi? Ama oluyor. Hem de gayet başarıyla ve ustalıkla oluyor. Çünkü Wyndham’ın et obur bitkileri seçmesi bile kitapta apaçık görünen bir mesaja işaret ediyor.

- Reklam -

Yakın zamanda biz de kitabı detaylıca inceliyor olacağız.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir Yorum

Yorum Yap
  1. Çocukken dizisi vardı, kitabını okumadım fakat o yürüyen devasa çiçeklerden ölesiye korkardım.Okuma listeme ekleyeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kick-Ass Siyahi Kadın

Kick-Ass Siyahi Bir Kadın Olarak Geri Dönüyor

yüzüklerin efendisi tolkien sesi

Yüzüklerin Efendisi’ni Bir de J.R.R. Tolkien’in Sesinden Dinleyin