in

Bir Karşı Masal Olan “Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil” Raflardaki Yerini Aldı

Sheri Radford imzalı Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil, geleneksel peri masallarında yatan ayrımcı fikirlere bir balyoz vurarak modern bir karşı-masal örneği sunuyor.

masallardan degil ust
- Reklam -
- Reklam -

Şüphesiz hepimiz bir iki peri masalı dinleyerek büyüdük. Ben özellikle Rapunzel’e bayılır, tekrar tekrar bulduğum herkese anlattırırdım. Fakat çocukluk yıllarımda safça sevdiğim bu masalların karanlık yüzlerini fark etmek ve sorgulamak için büyümem gerekti. Bir kadın içerisinde bulunduğu zorluktan çıkmak için illa bir erkeğin yardımına mı ihtiyaç duymalıydı? Ya da üvey aile bireyleri tarafından baskı altında tutulan Külkedisi’nin ev işleriyle dolu hayatından kaçabilmek için tek seçeneği kendisini güçlü ve yakışıklı bir prense beğendirmesi miydi? Tıpkı diğer peri masallarında olduğu gibi yüzlerce yıl öncesinin toplumsal kodlarını ve kadının yerine dair fikirlerini günümüze aktaran, orijinalleri de özellikle çocuklar için fazlasıyla şiddet içeren bu masalların günümüze uyarlanmaları, modern toplumların güçlü ve kendi seçimlerini yapabilen kadınlarını vurgulayacak şekilde değiştirilmeleri gerekiyordu.

İşte Sheri Radford‘un kaleminden çıkan Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil isimli çocuk kitabı bu yeni bakış açısı ihtiyacından doğan, hem çocukların belli cinsiyet kalıplarına daha küçücükken sokulmalarının önüne geçen hem de büyüklere artık nelerin değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan modern bir peri masalı. Güldünya Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan kitabın basın bülteni ise şu şekilde:
Prenses Candi sıradan bir prenses değildir. Matematik problemleri bu-senin-bildigin-peri-masallarindan-degilçözmeye bayılır, annesi bir turşuya dönüşmüştür ve yaşlı prenslerin ona uygun olmadığının farkındadır.

Bu yüzden kral babası Candi’nin evlenme zamanının geldiğini açıklayınca, bir koca bulma işini kendi üstlenmeye karar verir. Böyle birinin nasıl bulunacağını bilmediğinden ilham almak için peri masallarına başvurur ve kurbağa öpmekten ejderha öldürme yarışı düzenlemeye kadar her yolu dener. Peki, Prenses Candi Prens Çekici’yi bulabilecek midir? Yoksa bütün bulduğu bir grup hilebaz, koltukaltından ses çıkaran ve ağlak oğlan mıdır? “Ve sonsuza dek mutlu” yaşamaları mümkün müdür?

- Reklam -
- Reklam -

Çocuk edebiyatında şimdiden kült bir karşı-masal haline gelen Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil, çocuklarını masaldan mahrum bırakmak istemeyen ama onların gerçekleri öğrenmeye ve mizaha da hakkı olduğunu bilen ebeveynlerin ilgisini çekecek; özellikle de Küçük Feministin Kitabı’nı beğenen Güldünya okurlarının. Çocukların da, yetişkinlerin de keyifle okuyacağı bir kitap.
Arzu Karancanlar çevirisiyle okurlarıyla buluşan Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil‘in bir kopyasını edinerek peri masallarının modern ve eşitlikçi bir bakış açısıyla buluşmasına tanıklık edebilirisiniz.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

partilerde kizlarla ust

Gaiman’ın “Partilerde Kızlarla Nasıl Konuşulur” Adlı Ödüllü Öyküsü Çizgi Roman Oldu!

CharlesDance

Tywin Lannister Amca’yla Masal Saati