in

Bir Tükenmiş Le Guin Eseri Daha Yeniden Bizlerle: “Başlama Yeri”

İlk kez 1997’de İletişim Yayınları’ndan çıkan eser, bu defa Ayrıntı Yayınları bünyesinde raflara geri döndü.

ursula k le guin
- Reklam -
- Reklam -

Le Guin‘in o yalın, ama zihninizde çınlayan diline bir kez yakalandınız mı onsuz yaşamak zordur. Kimi eserlerini ilk okuduğumuzda ezberleriz, kiminiyse döner döner tekrar okuruz. Ama Ursula Le Guin okumak her zaman güzeldir, etkilidir ve zihnimizde kapalı kalmış bir kapıyı her defasında açar. Ne mutlu ki onun eserlerinden mahrum kalmamaya devam ediyoruz.

Daha önce İletişim Yayınları‘ndan aynı isimle çıkmış olan Başlama Yeri, tam 9 sene sonra, bu kez Ayrıntı Yayınları etiketiyle bizlerle tekrar buluştu. İlk kez 1997 yılında basılan eser, geçtiğimiz günlerde Ayrıntı ailesinin çatısı altında okurlarına kavuştu.

Başlama Yeri, Le Guin‘in fantastik eserlerinden biri. 1980 yılında ilk kez Amerika’da yayımlanan eser, aynı zamanda bir kısa roman. Yayımlandığından beri C.S. Lewis‘in Narnia‘sı ve Shakespeare’in Size Nasıl Geliyorsa (As You Like It) adlı, dünya edebiyatındaki önemli eserlerle karşılaştırıyor.

- Reklam -
- Reklam -

O zaman hadi konusuna birlikte göz atalım:
Başlama Yeri, Ursula Le Guin’in en önemli yapıtlarından biri; fantastik baslama-yeriedebiyatın nadide metinlerinden. Aşkın, tutkunun, hayalgücünün ve serüvenin iç içe geçtiği roman nefes kesen olaylarla yüklü.

Romanın esas karekterlerinden biri olan Hugh Rogers tekdüze ve sıkıcı hayatından bıkıp usanmıştır. Hayatını değiştirmek için çaba göstermektedir. Arayışları sonuç verir ve derken günün birinde beklenmedik bir şey olur: Hugh Rogers kendisini cennetten farksız, değişmeyen alacakaranlığıyla Tembreabrezi’ye, yani “başlama yerine” götürecek olan kapıyı bulur. Irena Pannis ise başlama yerini bulduğunda henüz on üç yaşındadır. Aradan yedi yıl geçer, Irena Pannis büyüyüp serpilir, genç ve güzel bir kadın olur. Dağkenti’ne izinsiz giriş yapan Hugh Rogers ile karşılaşır. Bu karşılaşmanın hemen ardından devasa bir gölge Dağkenti’ni yıkmakla tehdit eder. Hugh ve Irena bu gölgeyi bulup kovmak için bir araya gelir ve yola çıkarlar. Yolculuk esnasında birbirlerine âşık olurlar. Yeni bir başlangıca ya da kaçınılmaz bir sona doğru mu sürüklenmektedirler..?
Can Eryümlü tarafından çevrilen eser raflardaki yerini aldı.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dune legendary

Dune Serisi’nin Sinema ve Televizyon Hakları Satın Alındı

The Superior Spider-Man ve Yalnız Kurt ve Yavrusu - Marmara Çizgi

Marmara Çizgi’den Hem Spider-Man, Hem de Yalnız Kurt Atağı