in

Dikkat, İzleniyoruz! “Gözetleme Listesi” Raflarda

Delidolu Yayınları etiketiyle yayınlanan bu derlemede 19 yazarın gözetleme ve gözetlenmeyi odak noktasına aldığı distopik öyküler bizlerle buluşuyor.

gozetleme listesi
- Reklam -
- Reklam -

Hiç yolda yürürken birisinin sizi takip ettiği hissine kapıldınız mı? Arkanızdan yürüyen kişinin hareketleri şüphe mi uyandırıyor, yoksa önündeki için şüphe uyandıran kişi aslında siz misiniz? Her sokak köşesinde gördüğümüz kameralardan bizi kim izliyor? Belki de bu satırları okuduğunuz bilgisayarınızın ya da telefonunuzun kamerasından bütün hayatınızı takip eden birileri vardır. Paranoyaklaşıyor muyuz, yoksa hepimiz gerçekten de Büyük Birader’in bir parçası haline mi geldik?

Gittiğimiz yerlerden yediğimiz yemeklere her şeyi gönüllü olarak paylaştığımız bu çağda özel hayatlarımız neredeyse sosyal medya hesaplarımızdan ibaret. İzlemek ve izlenmek nefes almak kadar normal eylemler bizler için. Delidolu Yayınları‘nın Türkçeye kazandırdığı Gözetleme Listesi‘nde de 19 yazar yazdıkları öykülerde tam olarak bu durumu, distopyalardan çıkıp hayatımızın önemli bir parçası olan gözetlemeyi ve gözetlenmeyi konu ediyorlar.

Bu arada küçük bir not da düşelim: Kitabın aslı 32 öyküden oluşuyor olsa da, Delidolu aralarından en iyileri seçerek seçkiyi 19 öyküye indirmiş durumda. Şu an kitabı okuyor oluşumuzu göz önünde bulundurursak, yaptıkları bu kısaltmanın sonucu güzel olmuş doğrusu. Normalde kısaltmalardan yana her okur gibi dertliyiz, fakat bu defa bir can sıkıntısı yaratmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

- Reklam -

Bryan Hurt‘un derlediği Gözetleme Listesi‘nin tanıtım metni şöyle:

“İzlemek yakın alaka göstermektir. Yakın alaka bir sevgi eylemidir. Öyleyse, alışacaksın küçük adam. İzlenmek hayatın bir parçası.”

- Reklam -

İZLENİYORUZ.gozetleme listesi kapak
Bu ifadenin artık kimseyi şaşırtmaması bile şaşırtıcı.
Bu kitabın ele almaya çalıştığı soru, bu daimi gözetimden nasıl etkilendiğimiz. Özel hayatın kalmadığı bir dünyada özbenliğe ne olur?
Bryan Hurt tarafından, 19 farklı yazarın öykülerinden derlenen Gözetleme Listesi, çağımızın en büyük sorunlarından gözetlemeye ve gözetlenmeye odaklanarak insan mahremiyetinin ihlali üzerine çarpıcı paylaşımlarda bulunuyor.
Hem biçim hem de tarz olarak birbirinden farklılaşan öyküler, özellikle distopik metinlerden hoşlanan okurlar için ufuk açıcı deneyimler sunuyor.
Her yazarın kendi gözetleme durumunu ayrı bir pencereden, kendine özgü bir üslupla aktardığı bu şaşırtıcı derleme, günümüz ve yakın gelecek teknolojisinin insanları nasıl yozlaştırdığına, onları birbirine nasıl yabancılaştırdığına ve kişisel olanı nasıl ihlal etmeye yönlendirdiğine dikkat çekiyor.
Kimi gerçeküstücü, kimi oldukça gerçekçi, kimi gotik  ama her daim tekinsiz öykülerden oluşan Gözetleme Listesi, gerek psikolojik gerekse sosyolojik altyapısıyla elinizden bırakamayacağınız bir kitap.

“Gözetlenme teması üzerine, çeşitli yazarlar tarafından cesurca tasarlanmış, son derece ilginç bir koleksiyon.”
Publishers Weekly

Derlemede yer alan yazarlardan yalnızca 3 tanesini daha önce dilimizde okuma şansına eriştik: Juan Pablo Villalobos (Tavşan Deliğinde Fiesta), Cory Doctorow (İyi Güzel Muhteşem Yarın) ve Bonnie Nadzam (Lamb). Diğer isimler ise şöyle: Randa Jarrar, T. C. Boyle, Charles Yu (kendisinin Fable isimli öyküsünden Öykülere İlan-ı Aşk dosyamızda bahsetmiştim), Alissa Nutting, Miracle Jones, Robert Coover, Chanelle Benz, Katherine Karlin, Bryan Hurt, Jim Shepard, Lincoln Michel, Dale Peck, Zhang Ran, David Abrams, Steven Hayward ve Deji Bryce Olukotun. Yani Gözetleme Listesi yalnızca bir distopik öykü derlemesi olmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok yeni yazarla tanışmamıza da olanak sağlıyor.

Kitabı Peren Demirel Türkçeleştirmiş. Düzelti Ayşegül Utku Günaydın‘a ait, editörlük koltuğunda da Şirin Etik oturuyor. Çok beğendiğim kapak tasarımını ise Cemil Denizer yapmış.

Gözetleme Listesi‘ni kitapçılardan ve internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Keyifli okumalar. Ve unutmayın, izlediğiniz bir şeyi değiştirirsiniz.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Witcher Serisi 2. Kitap

Özel Haber: The Witcher Serisinin İkinci Kitabı Yolda

force of will

Anime Dünyasında H.P. Lovecraft Rüzgârı