in

Diskdünya Serisi “Muhafızlar! Muhafızlar!” İle Devam Ediyor

Delidolu Yayınları bizleri Diskdünya kitaplarıyla buluşturmaya hız kesmeden devam ediyor. Sırada Bekçi Kitapları’nın ilki olan “Muhafızlar! Muhafızlar!” var.

diskdünya muhafızlar muhafızlar
- Reklam -
- Reklam -

Onlara Saray Muhafızları, Şehir Bekçileri ya da Devriye diyebilirsiniz. İsimleri ne olursa olsun her tür kahramanlık öyküsünde görevleri aynıdır: Üçüncü bölümde (ya da filmin yaklaşık onuncu dakikasında) hızla odaya dalarlar, kahramana teker teker saldırırlar ve katledilirler. Kimse onlara bunu yapmayı isteyip istemediklerini sormaz. Bu kitap o cesur adamlara adanmıştır.
Böyle başlıyor Diskdünya Serisi’nin sekizinci, Bekçi Kitapları’nınsa ilki olan Muhafızlar! Muhafızlar! Bu kez Tiffany Sızı ve Rincewind gibi karakterler yerine başrolde Ankh-Morpork şehrinin beceriden uzak, cesaretten nasibini almamış, böbürlenmekte üstlerine olmayan ve mütemadiyen sarhoş muhafızlarının başından geçen trajikomik olayları konu alıyor.

Kitabın tanıtım metni şöyle:

muhafizlar muhafizlar“Dünyanın onca kentinde o kadar bataklık dururken, o ejderha benimkine uçtu… Ankh-Morpork! Yüz bin ruhtan oluşan kargaşa dolu bir şehir! Ve o sayının on katı kadar da bir nüfus…”

- Reklam -

Yakın geçmişte, sonsuzluğun büyülü evrenine uğurladığımız Sir Terry Pratchett’ın, dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan 41 kitaplık, kültleşmiş “DiskDünya” serisi, Büyünün Rengi, Fantastik Işık, Eşit Haklar, Mort, Hasbüyü, Ucube Kocakarılar ve Piramitler’ın ardından Muhafızlar! Muhafızlar! ile devam ediyor.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ve Delidolu’nun özenli baskısıyla okurlarının beğenisine sunulan efsane dizinin sekizinci kitabı, envai çeşit ejderhanın, cücenin ve bakire kurbanın cirit attığı eski usul ama dâhice kurgulanmış klasik bir kara polisiyeye dönüşüyor.

Sarhoşların, hırsızların, sihirbazların, âşıkların, düşmanların, iyilerin ve kötülerin buluşma yeri olarak nam salan, DiskDünya’nın en büyük, en kalabalık ve en pis şehri Ankh-Morpork’a şimdi de davetsiz misafirler musallat oluyor.

Nereden geldiği belli olmayan ve kenti kendine hedef alan devasa ve ölümcül bir ejderhaya karşı tek umut; itibarı ancak büyüteç ile görülebilen muhafız teşkilatının, yani Bekçilerin komutanı, Yüzbaşı Sam Vimes’a bağlanıyor. Vimes, zımba gibi bir Bekçi. Tabii sadece ayık olduğu ve Lady Sybil Ramkin’le birlikte olmadığı zamanlarda…

- Reklam -

Terry Pratchett, Muhafızlar! Muhafızlar!’da mizahın ve ironinin dozunu iyice yükselterek, “uyuşuk” ejderhaların Ankh-Morpork’un labirentvari ve tehlikeli sokaklarını nasıl birbirine kattıklarını gözler önüne sererken önemli bir noktaya değinmeyi de ihmal etmiyor. Kudretli bir ejderhayı çağırmak büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirir.

DiskDünya serisi, hayal gücünün sınırlarını zorlayan kurgusunun yanı sıra kuantum fiziğinden sanayi devrimine, popüler kültür klişelerinden edebiyat ve sinema klasiklerine uzanan değişik kültür unsurlarına saygı duruşunda bulunarak gerçek dünyadaki pek çok konuyla dalga geçmesini bilen göz kamaştırıcı bir edebiyat harikası…

Çevirisini Niran Elçi‘nin, editörlüğünüyse Ümit Mutlu‘nun üstlendiği kitap bugünden itibaren raflardaki yerini alıyor.

Eğer seriyi okumak istiyor (ki istemelisiniz) ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız buradaki okuma rehberimize göz atabilirsiniz. Ayrıca kitapların sonunda hangi romanın hangi sırada basıldığına, hangi alt seriye ait olduğuna dair ayrıntılı bir liste de bulunuyor. Yani gözünüz korkmasın! Bu eğlenceden kendinizi mahrum bırakmayın!

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıyamet Gösterisi Dizisi

Kıyamet Gösterisi Dizisi 2018’de Geliyor!

Barack Obama - Vulcan Selamı - Üç Cisim Problemi

Obama, Üç Cisim Problemi’ne Hayran