in ,

Diskdünya Yeniden Basımlarında Nereye Geldik?

Tüm yeniden basımları masaya yatırıyoruz.

diskdunya delidolu 001
- Reklam -
- Reklam -

Delidolu Kitap‘ın merhum yazar, hiciv ve mizahı eserlerinde bu denli başarılı kullanmış en iyi isimlerden olan Terry Pratchett‘ın Diskdünyasını yeniden bastığını biliyoruz. Hatta her geçen ay bir kitabı daha dilimize kazandırarak bu uzun yolda (41 kitap) emin adımlarla gittiklerine dair bizi bir kez daha temin ettiler.

Her şey iyi hoş, ama biz bu gidişatta nereye geldik? Mesela, geçtiğimiz günlerde Diskdünya’nın sayısız alt serilerinden biri olan (ve elbette Diskdünya‘nın çok önemli bir parçası) Tiffany Sızı kitaplarının yeni kapaklarla basılacağı haberini almıştık. Bir de üstüne ilk kitap olan Küçük Özgür Adamlar‘ın, kızı Rhianna Pratchett‘ın senaryosunu yazacağı bir animasyon uyarlamasına da kavuşacağını öğrendik.  Ama genele baktığımızda neredeyiz?

Aşağıdaki listede Delidolu Kitap’ın yeniden bastığı Diskdünya kitaplarını listeledik. Bir de üstüne hangi alt seriye ait oldukları bilgisini verdik. Onun da ardından 41 kitaplık bu dev külliyatın bir de görselini sunduk! Daha ne olsun?

- Reklam -

    1. Büyünün Rengi

Diskdünya Serisi’nin kronolojik olarka ilk  kitabı olmakla birlikte, büyücülükten pek de nasibini almamış “büyücü” Rincewind alt serinin de ilk kitabı. Bu kitapla birlikte hem Diskdünya’nın çılgın yapısı ve adetlerine giriş yapıyor, hem de fantastik evrenin (ve Diskdünya tarihinin) ilk turisti İkiçiçek sayesinde biz de bir tura çıkıyoruz.

Fakat ortalık çok karışıyor!

     2. Fantastik Işık

Kronolojik olarak ikinci kitap. Aynı zamanda ilk kitabın devamı ve Rincewind alt serisinin de ikinci kitabı olma özelliğine sahip. Büyünün o malum sayısı olan, yediden sonraki ve dokuzdan önceki sayı dediğimiz ve oktarin rengine sahip gerçek büyünün gizemlerine dalıyoruz. Ama yine ortalık çok karışıyor. Bunu dememe gerek var mı sahi?

    3. Eşit Haklar

Kronolojik olarak üçüncü kitap. Ancak Rincewind’i bırakıyoruz tam bu noktada. 5. kitaba kadar onunla tekrar görüşmeyeceğiz.

Eşit Haklar, Cadılar alt serisinin ilk kitabı. Artık burada Diskdünya’nın kurnaz cadıları ve büyücüler tüm böbürlenmeyi yaşarken nasıl da Diskdünya’yı özümsediklerini görmeye başlıyoruz.

Not: Bu kitap kimi kaynaklara göre, Büyücüler alt serisinin de ilk kitabı.

    4. Mort

Kronlojik olarak dördüncü kitap. Ve bu kitapla birlikte, ilk 3 kitap boyunca bir yan karakter olan, sahneye her girişinde bir anda kitap sayfalarında caps lock’ı açan Ölüm başrolde! Diskdünya’nın benim için en sevilen karakteri kendisi. Mort kitabıyla birlikte Ölüm alt serisinin de ilk kitabını okumuş oluyoruz.

Not: Mort’un Fransızca “ölüm” demek olduğunu biliyor muydunuz? Ölüm’ün çırağının adı başka ne olabilirdi ki?

   5. Hasbüyü

Tekrar merhaba Rincewind!

Kronolojik olarak beşinci kitap ve Rincewind alt serisinin de 3. kitabı. Rincewind’i, tüm korkaklığını ve tüm o başarısızlıklarını özlediniz mi? Biz de öyle tahmin etmiştik.

   6. Ucube Kocakarılar

Cadılar alt serisinin ikinci kitabı. Bu defa Disk’in kurallarına sıkı sıkıya bağlı 3 cadı ile beraberiz. 3 cadı deyince aklınıza Macbeth’in cadıları geldi, değil mi? Bakın Pratchett bu kitapta ne yapmış:

“Peki ya Shakespeare, DiskDünya’da yaşasaydı?” diyor arka kapak. Bu düşüncede yalnız değilsiniz.

  7. Piramitler

Kadim Medeniyetler alt serinin ilk kitabı. Ayrıca kronolojik olarak 7. kitap. Önceki kitaplara – dikkatli okurlar için – göndermeler içeriyor, benden söylemesi.

  8. Muhafızlar! Muhafızlar!

Kronolojik olarak 8. kitap ve Muhafızlar alt serinin ilk kitabı. Diskdünya’nın birbirinden komik ve bir o kadar şapşal muhafızları bu kitapla birlikte hayatımıza giriyor.

  9. Faust Eric

Kronolojik olarak 9. kitap. Aynı zamanda Rincewind alt serisine ait bir roman. İlahi Komedya göndermeli demiş miydim?

  10. Hareketli Resimler

Sanayi Devrimi alt serisinde ilk adım! Kronolojideki 10. kitap.

- Reklam -

 11. Çobanın Tacı (Diskdünya #41)

Tiffany Sızı alt serinin 5 kitaptan oluşan bütününün son adımı. Aynı zamanda Terry Pratchett’ın ölmeden önce tamamladığı ve Disk’e bir nokta koyduğu eser bu… Ağlamıyoruz, tamam mı? Nereden çıktı o soğan doğrayan ninjalar!

   12. Tiffany Sızı Alt Serisi

  • Küçük Özgür Adamlar
  • Gökyüzü Dolu Şapka
  • Kış Ustası
  • Geceye Bürüneceğim
  • Çobanın Tacı

Bunlar Tiffany Sızı alt serisinin tamamı ve son kitabı da üstte yer alan Çobanın Tacı. Yani anlayacağınız, Tiffany Sızı alt serisi tamamlanmış bir seri. Gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. Hatta Diskdünya’ya bu seriden başlamanızda da bir sakınca olmaz. Keyif sizin.

Bu kitaplar Delidolu Kitap ile aynı yayın grubunda yer alan Tudem’den çıkmıştı yıllar önce. Baskıları mevcuttu, ama gözden geçirilmiş edisyonlarıyla yeniden basıldı! Üstelik yine Niran Elçi çevirisiyle.

  13 . Muhteşem Maurice ve Değişmiş Fareleri (Tudem)

Kronolojide 28. kitap olan bu eser, aynı zamanda tek başına okunabilecek de bir roman. Pratchett’ın Diskdünya’daki genç-yetişkin romanlarından sayılmakla birlikte, kimilerine göre Sanayi Devrimi altserisinin bir parçası. Ayrıca Maurice ve fareleri pek yeni de değiller. Onlardan ilk olarak İthaki’den çıkan Tırpanlı Adam’da bahsedilmektedir. Fareli köyün kavalcısının Pratchett tarafından oldukça orijinal bir uyarlaması.

Tudem Yayınları’ndan çıkmış bir kitap bu da. Baskısı da halen mevcut.

diskdunya-001

 

İthaki Nereye Kadar Basmıştı?

Bildiğiniz üzere Diskdünya daha önce İthaki Yayınları tarafından basılmıştı. Ancak sonrasında seri yarım kaldı. Şu anda Delidolu Kitap, İthaki’nin bastığı yere kadar yaklaştı, ama gerisinde. Peki, o zaman İthaki’nin basıp da Delidolu’nun henüz basmadığı kitaplara da bir göz atalım:

  Tırpanlı Adam

Ölüm’ün kendine ait alt serisindeki ikinci adım (yehuu!). Kronlojide 11. kitap olarak geçiyor.

 Cadılar Dışarıda!

Cadılar alt serisinde 3. adım! Nine Havamumu ve arkadaşları yine devrede. Onlarsız Diskdünya olur mu hiç?

Kronolojideki 12. kitap oluyor kendisi.

  Küçük Tanrılar

Kronolojideki 13. kitap. Küçük Tanrılar kitabı Kadim Medeniyetler alt serinin ikinci kitabıdır.


Evet, liste bu şekilde. Diskdünya‘yı ister kronlojik okuyun, isterseniz bu alt serilerden birine giriş yapın. Terry Pratchett’ın dünyasında esneklikler oldukça fazla. Ancak kronolojik olarak okunduğunda, bazen kimi kitaplarda gizlenen birbirlerine olan göndermeleri yakalamış oluyorsunuz.

Biz bunca konuştuk ama, bir de şöyle güzel bir görsel rehbere sahibiz. Dilerseniz önümüzdeki kitapları ve bu saydıklarımızın serideki konumunu bir de görsel olarak tespit edebilirsiniz.

Dileriz Delidolu’nun hızı hiç düşmez ve İthaki’nin bastıklarını yeniden basacağı gibi, seride hiç çevrilmemiş olan eserlere de bir an önce el atabilir. Hem Delidolu ekibi 41 kitabın 41’ini de basacaklarının sözünü vermişti, hatırlarsınız. Miras bırakılacak bir seriden bahsediyoruz burada, ötesi var mı?

diskdunyaokumarehberiv2

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

3 Yorum

Yorum Yap
  1. Bu yazınızdan sonra sizi takip etmeye başladım, elinize sağlık, çok güzel, çok renkli bir seri 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

peter pan hook

Peter Pan’in Kayıp Çocukları ile 25 Yıl Sonra

haftanin kitabı golge oyunu

Haftanın Kitabı #50 – Gölge Oyunu