in

Diskdünya Yeniden Basımlarında “Piramitler” Raflardaki Yerini Aldı

Kronolojide 7. sırada olan kitap, Kadim Medeniyetler alt serinin de ilk kitabı.

piramitler ust
- Reklam -
- Reklam -

Delidolu Kitap sözünü tutmaya devam ediyor, Diskdünya tüm hızıyla tekrar çevriliyor! Sıra geldi kronlojideki 7. kitap ve aynı zamanda Kadim Medeniyetler alt serinin ilk kitabı olan Piramitler’e!

Editörü Ümit Mutlu tarafından, “Tüm Diskdünya’daki en komik kitap” olarak nitelenen Piramitler, daha önce İthaki Yayınları tarafından basılıp da baskısı tükenmiş kitaplar arasındaydı. Ne mutlu ki ona yeniden kavuştuk.

Piramitler, özellikle daha ilk sayfasında Pratchett‘ın nasıl da “maaş için” yaşadığımıza yaptığı vurguyla ilk hicivli tokadını atan (tabii ki) eğlenceli bir eser. Ayırca bu kitapta çıtayı iyice yükselterek bu defa tarihi olaylara da el atıyor. Şaşırdık mı peki? Elbette hayır. Terry Pratchett‘ın olduğu yerde imkansız diye bir şey yoktur.

- Reklam -

Eh, hadi o zaman eserin tanıtım metni gelsin:
“Zaman, başka her yerde akıp geçiyor olabilir ama burada değil. Burada kar gibi birikiyor. Piramitler bizi yavaşlatıyor sanki. Burada yarın, tekrar ısıtılmış dün gibi.”piramitler

Yakın geçmişte, sonsuzluğun büyülü evrenine uğurladığımız Sir Terry Pratchett’ın, dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan 41 kitaplık, kültleşmiş “DiskDünya” serisi, Büyünün Rengi, Fantastik Işık, Eşit Haklar, Mort, Hasbüyü ve Ucube Kocakarılar’ın ardından Piramitler ile devam ediyor.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ve Delidolu’nun özenli baskısıyla okurlarının beğenisine sunulan efsane dizinin yedinci kitabında, DiskDünya’nın muhtelif kadim krallıklarından Djelibeybi’nin tarih boyu inşa ettiği piramitler ülkenin ekonomisini altüst ediyor. Ve kötü niyetli bir başvezir, tüm gidişatı mahvediyor. Tanrılar ise, inanılan şeyler olmaktan bıkıp gerçek varlıklara dönüşüyor ve yeryüzüne iniyor!

Djelibeybi, DiskDünya’daki krallıkların en görkemlisi değil belki ama kesinlikle en eskisi. O kadar eski ki; üstündeki zaman toz kokuyor. Krallığın genç ve hevessiz firavunu Teppic ise, kendisini Antik Mısır’dan Yunan uygarlığına, Truva Savaşı’ndan dâhi matematikçi çöl develerine uzanan; engin ve akla hayale sığmayacak bir maceranın tam ortasında buluyor. Neyse ki suikastçılık zanaatı, işine bir hayli yarayacak.

- Reklam -

Terry Pratchett, Piramitler’de mizahın dozunu iyice yükselterek, satırları arasında kaybolma vaadi veriyor; tabii altınızda yaşlı bir deve ve çöl toprağı yoksa.

DiskDünya serisi, hayalgücünün sınırlarını zorlayan kurgusunun yanı sıra kuantum fiziğinden sanayi devrimine, popüler kültür klişelerinden edebiyat ve sinema klasiklerine uzanan değişik kültür unsurlarına saygı duruşunda bulunarak gerçek dünyadaki pek çok konuyla dalga geçmesini bilen göz kamaştırıcı bir edebiyat harikası…
Çeviri yine Niran Elçi‘ye emanet ki, bundan dolayı çok mutluyuz. Editörse daha başka Diskdünya kitaplarında da görmeye devam edeceğimiz Ümit Mutlu. Güzel bir takım oluşturuyorlar. Önceki Diskdünya kitaplarında bu ortaklığın meyvelerini keyifle yedik.

Bu kitapla birlikte biz de sizler için hazırladığımız Diskdünya Yeniden Basımlarında Nereye Geldik? adlı rehberimizi güncelledik. Her yeni kitapla da buna devam edeceğiz

Size küçük bir sır da verelim mi? Piramitler‘den sonra gelecek kitap da belli: Muhafızlar! Muhafızlar! Daha önce şurada duyurduğumuz haberimizde paylaştığımız gibi, sene bitmeden daha çok Diskdünya kitabına kavuşacağız!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

china mieville elcilik kenti

Elçilik Kenti: Galaktik Boyutlu Asimilasyon Nasıl Sağlanır?

gok cennnetin altinda inceleme

Gök Cennetin Altında: 8. Yüzyıl Uzak Doğu’sunun Büyülü Gerçekliği