in

Diskdünya’nın Son Kitabının Kapağında Çizer Bize Bir Mesaj Gizlemiş

Meğer Çoban’ın Tacı’nın kapağında bilindik, fakat asla eskimeyecek bir mesaj gizliymiş.

cobanin taci
- Reklam -
- Reklam -

Mizahın, hicvin ve fantastiğin  iflah olmaz ustastı Terry Pratchett 66 yaşında aramızdan ayrıldığında, o sıralar 41. ve son kitap olan Çobanın Tacı‘nı çizmekte olan Paul Kidby çizimin yarısına gelmişti. Ancak ilk çizim o ileri parlak gözlerle bakan bir Tiffany değildi. Yani anlayacağınız, Pratchett‘ın ölümünden sonra kapak tamamen değişti. Dahası, çizer oraya bizler için bir mesaj da gizledi.

Paul Kidby, olayı şöyle anlatıyor:

İlk Tiffany eskizimin görünüşü oldukça üzgündü, çünkü Terry aramızdan ayrıldığında hissettiklerim bu yöndeydi. Yine de onu yeniden ele aldım ve onu daha az üzgün, daha ileriye, geleceğe doğru bakar hale getirdim.

- Reklam -

Böylece Kidby, Pratchett’ın kaybıyla birlikte yaşadığı üzüntünün üzerinden geçerek, okura ileriye, geleceğe bakan bir Tiffany bırakmış oldu. Aslında bu haliyle tam da Terry Pratchett‘ın ardında bıraktığı mirasa layık, okurlarına diyeceği türden bir mesajı da bıraktı. Çünkü bu kapakla birlikte, hem Tiffany Sızı alt serisi, hem de dev Diskdünya‘nın kendisi bir sona ulaşırken içimizdeki bu acı tatlı, buruk tebessümle artık geleceğe bakma vakti de gelmiş oluyor. Paul Kidby de çizimiyle okurlara bu mesajı veriyor.

cobanin-taciTam burada şahsi fikrimi de söylemek isterim. Tiffany’nin o elleri ileriye bakan, kolları hafif açık duruşunda da bir aziz havası var. Çünkü azizlerin çizimlerini hatırlayacak olursanız, o avuçların ileri dönük pozunu Tiffany’de de görmek mümkün. Bu da sanki, Tiffany üzerinden Pratchett’ı fantazya aleminin azizi (hicivli bir azizi!) ilan etmek gibi. Benim hoşuma gitti.

Çizerle ilgili bir bilgi daha vermek isteriz sizlere, çünkü kendisinin Pratchett ile çalışmaya başlaması idealleri olan pek çokları için ilham verici türden.

Serinin ilk kitabı Büyünün Rengi‘ni 29. doğumgününde hediye olarak alan Kidby, sonrasında Diskdünya’nın büyük hayranı olmuş ve karakterlerini kendi çapında çizmeye başlamıştır. Bir gün Terry Pratchett’ın imza gününe gitme şansını bulan çizer, yanında bu eskizlerini de götürmüştür. Tam 3 saat sırada bekledikten sonra imzasını almış ve bir zarf dolusu çizimi de Pratchett’a bırakmıştır.

- Reklam -

Umutsuzdur, çünkü zaten Diskdünya Josh Kirby gibi (şu anki yeniden basımlardaki kapakların çizeri) harika bir çizere sahiptir. Fakat birkaç hafta sonra Terry Pratchett’ın Paul Kidby’i aramasıyla birlikte Kidby, hayatında duymak isteyeceği yegane şeyi ustanın ağzından duyacaktır. Çünkü Terry Pratchett ona, çizdiği karakterlerin tam da kafasının içindekilere benzediğini söyleyecektir.

Paul Kidby 20 yıldır Diskdünya’nın çizimlerini yapıyor. Ayrıca çok yakın bir zamanda Diskdünya boyama kitabını da resimleyen kişi oldu. Ve yukarıda da dediğimiz gibi, Pratchett’ın ardından okurlarına o çok bilindik, fakat önemli mesajı bırakan da yine o oldu.

Hemen hatırlatmakta fayda var: Çobanın Tacı 41. kitap olsa da Tiffany Sızı alt serisini okursanız onu da rahatlıkla okuyabilirsiniz. Yani ondan önce 40 kitap değil, 4 kitap okuyarak halihazırda Türkçesi bulunan Çobanın Tacı‘nı okumaya başlayabilirsiniz. Hemen şurada hazırladığımız dev Diskdünya rehberinde bu durumu detaylıca anlatmış ve serideki hakim alt seri kavramını da açıklamıştık. Bakmadan geçmeyin!

Ve son olarak, o boyama kitabını biz de istiyoruz. Her yerin yetişkinler için boyama kitaplarıyla dolup taştığı, çok satanlara(!) bile yerleştiği şu zamanlarda, bir Diskdünya boyama kitabı da bizim hakkımız olsun.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kâğıt Ev - Carlos Maria Dominguez kitap incelemesi

Kâğıt Ev: Kitapseverlere Bir Aşk Mektubu

batman arkham timarhanesi

Batman: Arkham Tımarhanesi Bizlerle