in

Everest Yayınları’nın İlk Roman Ödülü Galibi “Kitab-ı Siyah Kalem” Yayında

Ciddi anlamda sıra dışı bir konuya sahip.

Everest Yayınları İlk Roman Ödülü - Kitab-ı Siyah Kalem
- Reklam -
- Reklam -

Kitab-ı Siyah Kalem, bir ilk roman. Üstelik Everest Yayınları’nın geleneksel olarak düzenlediği İlk Roman yarışmasının da birincisi. Ama bununla da kalmıyor bu eser. Çünkü oldukça ilginç bir konuya da sahip.

Gülfem Pamuk bu ödüllü romanında, “insanların ve cinlerin ustası” adıyla anılan nakkaş Mehmet Siyah Kalem’i konu ediyor. Eserlerinde sık sık cinlerle ifritlere yer veren bir usta söz konusu. Kimliği koca bir meçhul olan bu sanatçıya ilk romanında yer veren Pamuk, jüriyi de bir hayli şaşırtmışa benziyor.

Hadi kitabın konusuna bir de tanıtım metni üzerinden, daha detaylıca bakalım:

- Reklam -

Tarihin zor meselelerinden birine, bir muammaya yaklaşmayı deniyor kitab-is-iyah-kalemGülfem Pamuk, ödüllü ve geniş oylumlu ilk kitabı Kitab-ı Siyah Kalem ile. Nakkaş Mehmed Siyah Kalem’in iz sürülemez kimliğine, genç bir doktora öğrencisinin tezi üzerinden bakıyor. Muammalı Mehmed Siyah Kalem’i, yine tarihin kışkırtıcı karakterlerinden Fazlullah Esterabâdî döneminden okuyor. Bu bakış ve bu okuma, iki kadın karakter üzerinden, paralel bir kurguyla ilerliyor. Esma ve Elif. İsimler ismi Esma ve harfler şeyhi Fazlullah ve “uğursuz” Nakkaş; Lam’ın yanında Elif veya Elif’in yanında Lam. Biri isimler, ötekisi harfler.

- Reklam -

Epey zor bir meseleyi, romanın geniş imkânı içinde tartışıyor yazar. Okuyana “Bu, hakikaten bir ilk roman mı?” sorusu emanet kalıyor. Her şeyin temelinde aşk vardır, diyor Kitab-ı Siyah Kalem. Ve ekliyor, dünya da aşkla yaratılmadı mı? Şeytanın kulağı bu hikâyeyi ne zaman duydu? Söyleyin bana, ne zaman?

İnsan heyecanlanmadan edemiyor. Gülfem Pamuk’u tebrik ederiz. Yeni romanlarını da okuruz umarım. Bu son olmasın.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

iskandinav mitolojisi ust

“İskandinav Mitolojisi” Bu Kez Say Yayınları Kalitesiyle Bizlerle

kan yemini ust

Büyü ve Teknoloji Aynı Evrende: “Kan Yemini”