in

Geliyor! Doğruluk Kılıcı Serisi’nin İlk İki Kitabı Ön Siparişte!

Dünyada 25 milyondan fazla satmış bir efsane, ülkemizdeyse daha önce ilk kitabı basılıp yarım bırakılmış bir seri… Ama şimdi gümbür gümbür dönüyor! Hem de 16 Ağutos Salı günü!

buyucunun ilk kurali ust
- Reklam -
- Reklam -

İlk olarak 2015 yılının temmuz ayında vermiştik haberi. Kayıp Rıhtım Özel Haberi adıyla, ilk kez sitemizle paylaşılmıştı bu kutlu haber. Hem de yeni yayıncısı Pegasus Yayınları tarafından. Daha da iyisi, ilk iki kitabı aynı anda yayınlayacaklardı! Fakat sonrasında bir suskunluk devri başladı. Forumlarımızda pek çok soru geldi; sosyal medya hesaplarımızdan da. Biz de meraktaydık açıkçası. Neler oluyordu?

2008 yılındaki dizi uyarlaması Legend of the Seeker da, 2003 yılında Maceraperest Kitaplar ile başlayan Türkçedeki kaderini paylaşarak yarım kalmış, hayranlarının onca tepkisine rağmen devam edememişti. Kitabı yarım, dizisi yarım, heyecanımız bir başka yarımdı. Dizi hakkında yıllar önce yapmış olduğumuz incelemeye buradan ulaşabilirsiniz. Derken Pegasus Yayınları 2016 ilkbahar-yaz katoloğunda ilk kitabı yeniden paylaştı: Büyücünün İlk Kuralı ve Gözyaşı Taşı. Şimdiyse her ikisi de ön siparişte! Raflara gelişiyse 16 Ağutos Salı günü.

Doğruluk Kılıcı ve Terry Goodkind’ın Felsefi Yaklaşımı

Terry Goodkind özel bir yazar. 11 kitaptan oluşan Doğruluk Kılıcı Serisi ve onu devam ettiren 4 kitabın daha bulunduğu bu koca serisinin özel bir yanı var. Kendisi, büyük usta Ayn Rand‘ın Objektivizm felsefesinin büyük bir taraftarı. Bu felsefeye göre, gerçeklik bilinçte özgürce yer alır. İnsanlar gerçeklikle algıları aracılığıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu insansa ahlaki değer ve hareketlerini mantık çerçevesinde seçmelidir. Bireysel, hayatlarını başkaları için feda etmeden ya da aynı davranışı başkalarından bekleyerek yaşama hakkına sahiptir. Ayrıca, Rand’ın kahramanları “ideal insan”ı temsil eder. Peki Goodkind onu Doğruluk Kılıcı ve diğer romanlarında nasıl kullanır? İşte bu seriyi en özel kılan yanlarından da biri olarak Goodkind, Ayn Rand’ın Objektivizm felsefesini, onun fikirleri ve eserlerine gönderme yaparak kendi romanlarında yer verir.

- Reklam -

Türkçe Baskısının Fiziki Yapısı

Öncelikle, kitabın Pegasus baskısıyla ilgili söylemek istediğim bir şey var. Bu ilk iki kitap, yani Büyücünün İlk Kuralı ve Gözyaşı Taşı bizlere 4 kitap olarak sunuluyor. Yani anlayacağınız, her iki kitap da Kısım I ve Kısım II‘den oluşuyor. Böylece ediyor 4 kitap.

Bu karar pek hoşuma gitmedi doğrusu. Kitapların her biri 520-560 sayfa arası. İlk kitabı Büyücünün Kuralı’nın orijinalinin 800 sayfa civarı olduğunu düşünürsek puntoları büyük bir baskı diye içimden geçmedi değil.

Son değineceğim noktaysa kapaklar. Bu serinin gerek Ejderha Mızrağı’na çok benzeyen kapakları, gerekse daha Yerdeniz ( orijinal baskısı) tadında olanları mevcut. Pegasus Yayınları’nın kapak seçimiyse bunların hiçbirine benzememekle birlikte, benim içime sindi. Neden sindi? Çünkü farklı yorumlanışları seviyorum ve bu seriye Buz ve Ateşin Şarkısı tadında daha sade kapakları yapılmış. Elbette Ejderha Mızrağı’nın o eşsiz, detaylı mı detaylı çizimleri ve Yerdeniz’in kuş bakışı kapaklarını da seviyorum. Yine de bu sade kapaklar seriye ayrı bir tat katmış.

Eh, hadi artık tanıtım yazıları gelsin!

Büyücünün İlk Kuralı – Kısım I

buyucunun ilk kurali kisim 1Bir efsane, kapısını aralayıp sizi içeri davet ediyor. Burada büyü, iyiyi ve güzeli güçlendirir. Ama ihaneti ve kaybı da bir o kadar ağırlaştırır. Burası doğruluk kılıcı’nın dünyası. Büyünün etkisine girmeye hazır olun.

Farklı diyarların bulunduğu bir dünya düşünün, her birinin kendine ait bir düzeni olan. İşte bu düzen artık yıkılmak üzere çünkü karanlık büyücü Darken Rahl bütün diyarlara hükmetmek istiyor. Onu da yalnızca Büyük Büyücü Zedd’in atayacağı Doğruluk İzcisi durdurabilir. Ancak Zedd yıllar önce ortadan kaybolmuştur…

- Reklam -

Richard Cypher’ın hayatı Kahlan isminde güzel bir kadını suikast timinden kurtarmasıyla tamamen değişir. Batı Diyar’ın yabanıcısı olan bu kadın son büyücü Zeddicus Zu’l Zorrander’i, namı diğer Zedd’i aramaktadır. Richard ister istemez kendisini bu genç kadına yardım ederken bulur. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Richard bile…

Büyücünün İlk Kuralı – Kısım II

buyucunun ilk kurali kisim 2Büyücünün İlk Kuralı’nın İkinci Kısmında Da Heyecan Hiç Hız Kesmeden Devam Ediyor!

Richard ve Kahlan, Çamur Adamların köyünden ayrıldıktan sonra Darken Rahl’ı durdurmak için başka yollar aramaya başlarlar. Ancak işleri hiç kolay değildir. Üstelik bu kez Büyücü Zedd de yanlarında yoktur.

Üçüncü Orden kutusu Darken Rahl’ın eline geçmeden önce çok az zamanları kalmıştır. Fakat onlar ilerledikçe bela da onları takip edecektir. Belanın en büyüğü Mord Sithlerin eline düşen Richard ise Büyücünün İlk Kuralı’nı öğrenmeden önce çok büyük bir ders alacaktır.

Gözyaşı Taşı – Kısım I

gozyasi tasi kisim 1Büyücünün İlk Kuralı İle Başlayan Efsane Bu Kez Doğruluk İzcisi’nin Hem Bedenini Hem De Ruhunu Sınayacak Zorlu Bir Yolculukla Devam Ediyor.

Tam da Darken Rahl gitti, her şey yoluna girdi derken Yeraltı Dünyası’ndan tuhaf yaratıklar yaşayanların dünyasına geçmeye başlayınca iki dünyayı birbirinden ayıran perdenin zarar gördüğü anlaşılır. Yeraltı Dünyası’nın Bekçi’si de bu tarafa geçmeye çalışmaktadır. Eğer başarılı olursa kimse sağ kalmayacaktır, Richard’ın sevgili aşkı İtirafçı Ana Kahlan bile… Richard ise o esnada kontrol bile edemediği büyük bir gücün etkisi altındadır. Birden ortaya çıkan üç rahibe Doğruluk İzcisi’ne gücü kontrol edebilmesi için yardım teklif eder ancak çok önemli bir şartları vardır. Richard ya bu şartı kabul edecek ya da ölümüne neden olsa dahi gücü kendi başına kontrol altına almaya çalışacaktır.

Gözyaşı Taşı – Kısım II

gozyasi tasi kisim 2Gözyaşı Taşı’nda Macera Kaldığı Yerden Devam Ediyor…

Richard, boynuna takılan tasma yüzünden Kâhinler Sarayı’ndan ayrılamamaktadır. Kahlan’ın ona ihanet ettiği düşüncesi ise zaten her şeye olan inancını sarsmış durumdadır. Richard’ın artık tek bir hedefi vardır; gücünü kontrol altına almak ve tasmadan kurtulmak. Öte yandan Kahlan, Richard’ı kurtarmaya çalışırken Bekçi’ye hizmet edenler tarafından büyük bir tuzağa düşmek üzeredir. O sırada İmparatorluk Düzeni denen yeni bir oluşum da Orta Diyar’a kan ve ölüm saçmaktadır. Bir an önce bir şeyler yapılmazsa Bekçi, canlıların dünyasını ele geçirecek ve hayat ile ölüm arasındaki hassas denge sonsuza dek bozulacaktır.
Seri şimdilik iki çevirmene sahip. Büyücünün İlk Kuralı Kısım I ve Kısım II’yi Deniz Akkuş, Gözyaşı Taşı Kısım I ve Kısım II’yi ise Kerem Sanatel çevirmiş durumda. Çok bekledik, çok merak ettik. Şükür kavuşturana!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

3 Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

jason mamoa

The Crow İçin Son Aday Jason Momoa

Kapkaranlık Ormanda - Ruth Ware

Karanlıklar İçinde Bir Başka Karanlık: “Kapkaranlık Ormanda”