in

“Güneş İmparatorluğu” Yeni Baskısıyla Raflarda

İngiliz yazar James Graham Ballard’ın yarı otobiyografik eseri “Güneş İmparatorluğu”, uzun bir aranın ardınran yeni baskısına kavuştu.

gunes imparatorlugu ust
- Reklam -
- Reklam -

Sel Yayınları, yayın haklarını satın aldığı J.G. Ballard‘ın kitaplarını yayımlamaya devam ediyor. Gökdelen, Öteki Dünya ve Çarpışma kitaplarının ardından yazarın yayınevinden çıkan 4. kitabı Güneş İmparatorluğu (Empire of the Sun) oldu.

Türkiye’de yayımlanan ilk J.G. Ballard kitabı olma özelliğini taşıyan Güneş İmparatorluğu, 1990 yılında Ayrıntı Yayınları tarafından dilimize kazandırılmıştı. Aradan geçen 27 yıla rağmen yeni baskısı yapılmayan kitap, Sel Yayınları çatısı altında yeniden okurlarla buluşturuldu.

Yayımlanışından 3 yıl sonra Steven Spielberg tarafından aynı isimle sinemaya da uyarlanan roman, bu sebeple yazarın en bilindik yapıtları arasında yer almaktadır.

- Reklam -

Bu romanında Ballard, çocukluğunda bizzat şahit olduğu 2. Dünya Savaşı’nı ve o yılların Şanghay’ını bir çocuğun gözünden aktarıyor.

gunes imparatorluguUzun süre savaşın dışında kalan Şanghay’daki yabancılar kolonisi, Japonya’nın Pearl Harbor saldırısıyla birlikte kendini şiddet döngüsünün ortasında bulur. Gösterişli bir malikânede yaşamaya alışkın küçük Jim, savaşın kaosu içinde anne ve babasından ayrı düşer. Önce işgal altındaki Şanghay sokaklarında, sonra da kentin dışındaki toplama kampında yaşamını sürdürmeye çalışır. Uçaklara meraklı ve Japon askerlerine hayran olan Jim, savaş koşullarında hayatta kalabilecek ve ailesine kavuşabilecek midir?

İlk başta her şeyi bir oyun gibi gören ama giderek masumiyetini kaybeden Jim aracılığıyla Ballard, savaşın korkunçluğunu, ölümün ve vahşetin sıradanlığını, teslimiyet ile yaşama tutunma arasındaki çizgiyi ustalıkla satırlara döküyor.

- Reklam -

Eleştirmen Susan Sontag tarafından “Çağdaş edebiyatın en önemli ve parlak kalemlerinden biri” olarak gösterilen J.G. Ballard’ın bu romanı, Otomatik Portakal‘ın yazarı Anthony Burgess tarafından şu şekilde tanımlanıyor:

“2. Dünya Savaşı’nın başlangıcındaki “Şanghay’da bir çocuk olmanın nasıl bir şey olduğunun yakıcı bir anlatımı.”

Modern dünyanın teknolojiyle olan sınavını eserlerinde ustaca işleyen Ballard, yarattığı distopik kurgularla okurlarını mest eden ve aynı zamanda ürküten bir yazar olarak biliniyor. Güneş İmparatorluğu isimli bu yapıtı ise klasik tarzından uzak olmasına rağmen, okunması elzem olan eserleri arasında yer alıyor.

İngiltere’nin en önemli edebiyat ödülleri arasında gösterilen “The Booker Prize“a da aday olan Güneş İmparatorluğu, tıpkı ilk baskıda olduğu gibi yine Emine Güreli çevirisiyle geliyor. Editörlüğüyse Barış Cezar ve Bülent Doğan‘a ait.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gio odulleri 2017

2017 GİO Ödülleri, Roman Ödülü Başvurularınızı Bekliyor!

The X-Files 2016

The X-Files, Yeni Bir Sezonla Tekrar Ekranlara Dönüyor