in

İngiliz Yazar Richard Adams Hayatını Kaybetti

Kült roman Watership Tepesi’nin ünlü yazarı 96 yaşında aramızdan ayrıldı.

richard adams watership tepesi
- Reklam -
- Reklam -

Benim de en sevdiğim romanlardan biri olan Watership Down (Watership Tepesi) başta olmak üzere Shardik, Maia ve The Plague Dogs gibi birçok başarılı esere imza atan İngiliz yazar Richard George Adams, resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre 24 Aralık’ta hayatını kaybetti. Requiescat in Pace (Latince “Huzur içinde yatsın”) başlığıyla yapılan açıklama şu şekilde:
Richard’ın çok sevilen ailesi, sevgili babalarının, büyük babalarının ve büyük büyük babalarının Noel arifesi akşamı saat 10’da huzurlu bir şekilde aramızdan ayrıldığını büyük bir üzüntüyle duyuruyorlar.

“… Hazel, artık bedenine ihtiyacı kalmamış gibi hissetti, bu yüzden onu hendeğin kenarında yatar halde bıraktı; ama tavşanlarını izlemek ve kendisinden, onların parlak genç vücutlarına ve sağlıklı duyularına akan güç ve hızın olağandışı hissine alışmak için biraz durdu.

“Onlar için endişelenmene gerek yok,” dedi yol arkadaşı. “İyi olacaklar… ve onlar gibi binlercesi.”…”

- Reklam -

Richard George Adams, 9 Mayıs 1920 – 24 Aralık 2016
Adams’ın 1972’de yayınlanan, bir grup tavşanın kendilerine yaşayacak yeni bir yer aramasını konu alan ilk romanı Watership Down dünya genelinde milyonlarca adet sattı, yazara İngiltere’nin en önemli çocuk edebiyatı ödüllerinden biri olan Carneige Madalyası ve Guardian Çocuk Edebiyatı Ödülü gibi birçok ödül kazandırdı. NPR’nin (National Public Radio) 2011’de yaptığı En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı anketinde de 32. sırada yer aldı. Adams 1996’da yayınlanan Tales from Watership Down (Watership Tepesi’nden Hikayeler) isimli öykü kitabıyla 24 yıl aradan sonra tavşanların dünyasına dönüş yapmıştı.

Watership Tepesi, 1978’de John Hurt’un başrolünde olduğu bir çizgi filme ve 1999’da da bir çizgi diziye uyarlandı. Gemma Arterton, John Boyega, Ben Kingsley ve James McAvoy gibi ünlü isimlerin dahil olduğu BBC ve Netflix ortak yapımı yeni çizgi dizisi uyarlaması da yolda.

- Reklam -

Aynı zamanda bu klasik eser 2009 yılında Arkabahçe Yayıncılık tarafından Deniz Dülgeroğlu Altıparmak çevirisiyle Türkçeye de kazandırılmıştı. Ancak maalesef çok uzun bir zamandır baskısını bulmak mümkün değil.

Benim gibi birçok insanın hayatında önemli bir etki bıraktığın, bize ilham verdiğin için teşekkürler Richard Adams.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

spawn 1 ust

Spawn, Yeniden!

Çizgi Düşler kitaplar

Çizgi Düşler’den 4 Yeni Çizgi Roman!