in

Güncelleme: İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nde Yeni Adım: “Pazartesi Cumartesiden Başlar”

Strugatski Kardeşler’in daha önce hiç çevrilmemiş bir kitabı bizlerle!

pazartesi cumartesiden baslar ust
- Reklam -
- Reklam -

Strugatski Kardeşler şüphesiz ki bilimkurgunun en önemli isimleri arasındadır. Onların bu türe olan katkıları yadsınamayacağı gibi, sadece Uzayda Piknik ile sınırlandırılmamalıdır. Ama biz maalesef onların muazzam eserlerinin bir kısmından mahrumduk. Neyse ki İthaki Bilimkurgu Klasikleri ile birlikte bu açığı kapatmaya başladık.

Aynı seride, ilk olarak Kıyamete Bir Milyar Yıl ile bize bir selam çaktı Strugatski Kardeşler. O da dilimize ilk kez kazandırılan ve Rusçasından çevrilen bir eserdi. Şimdiyse Pazartesi Cumartesiden Başlar da Rusça aslından dilimize kazandırılanlar arasına girdi. Hem de ilk kez çevrilen kitaplar arasında!

Bu özel kitap bize büyünün ve bilimin eşsiz bir harmanını sunuyor. Bilim ve büyününü iç içe geçtiği bir akademi ortaya koyarak, özellikle fantastik okurlarının aşina olduğu büyü akademisi konseptine ta o zamanlardan bambaşka bir bakış sunmuş durumdalar.

- Reklam -

Peki tanıtım metni ne diyor? Hadi beraber bakalım.
pazartesi-cumartesiden-baslar“Strugatski Kardeşler, varsayılan önermelerden mantıklı çıkarımlar yaparak fantastik geleneğin realistleri olduklarını gösteriyorlar.”
-Stanislaw Lem-

“Strugatski Kardeşler beni en az Orwell, Huxley ve Dick kadar etkiledi.”
-Jonathan Lethem-

“İnsan, İstediğini Elde Edebiliyor Ve Elde Edebildiğini İstiyorsa, O Zaman Mutludur.”

Arkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Pazartesi Cumartesiden Başlar ise büyünün ve bilimin muazzam karışımıyla, Strugatski Kardeşler’in külliyatı içerisinde bile benzeri bulunmayan bir eser.

Her şey bilgisayar mühendisi Saşa Privalov’un iki otostopçuyu arabasına almasıyla başlar. Bu iki otostopçu imkânsızın sıradanlaştığı, sonsuzluğun sadece bir pazartesi gününden ibaret olduğu, mitolojik karakterlerin koridorlarında cirit attığı YOKHİÇ Enstitüsü’nde çalışmaktadır. Privalov da büyü araştırmalarının ciddi bir iş olduğu bu tuhaf dünyanın ister istemez içine çekilir.

- Reklam -

Strugatskiler’in bilim üzerine kurguladıkları büyü akademisi, J. K. Rowling’in Hogwarts’ına, Patrick Rothfuss’un Üniversitesi’ne yıllara öncesinden gelen bir esin. Strugatskiler’in isterlerse Kafka olabileceklerini ama büyük bir mutlulukla kendi yollarını çizdiğini gösteren bu kitap, yazılmış en benzersiz satirlerden de biri.

Bilim, büyü ve sosyalizmin bir araya geldiği bir dünyada, kaos ne kadar uzakta olabilir ki?

Pazartesi Cumartesiden Başlar, büyünün çarpım tablosu.
Oldukça iddialı bir tanıtım, değil mi? İnsan heyecanlanmadan edemiyor.

Çevirmen koltuğunda, aynı dizide yer alan Kıyamete Bir Milyar Yıl‘dan da tanıdığımız Hazal Yalın var. Editörse Emre Aygün. Daha önce ön siparişte olan kitap bugün (19 Ağustos) itibariyle raflardaki yerini aldı ve İthaki Bilimkurgu Klasikleri‘nin en yeni üyesi olarak en yakın kitapçılarda bizleri bekliyor. Şimdiden keyifli okumalar!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

jared leto blade runner 2

Jared Leto, Blade Runner 2 Kadrosunda

Wigan İskelesi Yolu - George Orwell

Orwell’in “Wigan İskelesi Yolu” Kitabı Yeniden Basıldı