in

James Joyce İmzalı Çocuk Kitabı “Kopenhag’ın Kedileri” Türkçede

James Joyce’un torunu için yazdığı öykü, şahane illüstrasyonlarla ve Hep Kitap etiketiyle yakında raflardaki yerini alacak.

joyce kopenhagın kedileri ust
- Reklam -
- Reklam -

Dublinliler, Ulysses ve Finnegan’ın Vahı gibi eserleriyle yirminci yüzyıla damga vuran yazarlardan birisi hiç şüphesiz James Joyce’tur. Biz onu her ne kadar kullandığı sıra dışı yazım teknikleriyle, çok katmanlı ve okunması güç kitaplarıyla tanısak da Joyce’un eserleri bunlarla sınırlı değil.

Ağustos 1936’da o sıralar Zürih’te yaşayan James Joyce, Fransa’da yaşayan 4 yaşındaki torunu Stephen’a içi şekerle dolu kedi şeklinde küçük bir oyuncak gönderir. Bundan birkaç gün sonra da bir Fransız mitinden yola çıkarak yazdığı Kedi ile Şeytan isimli öyküsü şekerleri takip eder. Bu öykü 2012’de İletişim Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmıştı.

Bir sonraki ay Joyce Danimarka’ya gider ve buradan Stephen’a bir başka öykü daha gönderir: Kopenhag’ın Kedileri. Muhtemelen torununa öncekine benzeyen yeni bir hediye almak istemiştir ancak aradığı gibi bir şey bulamamıştır. Öykünün ilk cümlesini okuduğunuzda bu sonuca nasıl vardığımı da anlayacaksınız.

- Reklam -

Casey Sorrow’un çizimleriyle zenginleşen bu öyküyü yeni diyebileceğim bir yayınevi, Hep Kitap dilimize kazandırıyor. Yayınladıkları tanıtım metni ise şöyle:

Kopenhag’ın Kedileri, James Joyce’un torunu Stephen’a yazdığı, 1936 yılında posta ile gönderdiği kısa ve eğlenceli bir çocuk öyküsü.joyce_kopenhagin_kedileri

- Reklam -

Kedilerden ve onların karşıdan karşıya geçerken yanlarında kendilerine yardım edecek birine gerek duymaları üzerine kurulu ve satır aralarında güçlü sözler söyleyen bu metin her yaştan okura hitap ediyor.

Kopenhag’ın Kedileri, ülkemizde ilk kez Celâl Üster çevirisiyle yayınlanıyor.

Aynı Kedi ile Şeytan’da olduğu gibi yine usta çevirmen Celal Üster’in çevirisiyle okuyacağımız Kopenhag’ın Kedileri 16 Aralık’ta raflarda olacak. Hep Kitap yayıncılık dünyasına gerçekten güzel bir giriş yaptı. Kayıp Rıhtım ailesi olarak hoş geldiniz diyoruz kendilerine, dileriz böyle güzel eserleri bizimle buluşturmaya devam ederler.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

insanlar sanik sandalyesinde ust

“İnsanlar Sanık Sandalyesinde” Doğanın Yargısını İnsanlara Bildirmeye Geliyor

star wars kan bagi ust

Star Wars: Kan Bağı Raflardaki Yerini Aldı