in

Mitoloji Şaheseri “Kahramanın Sonsuz Yolculuğu” Bir Kez Daha Bizlerle!

Mitler ve hikaye anlatımı üzerine yazılmış en önemli başucu eserlerinden Joseph Campbell imzalı Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, İthaki Yayınları etiketiyle yeniden Türk okurlarla buluşuyor.

kahramanin sonsuz yolculugu ust
- Reklam -
- Reklam -

Yirminci yüzyılın en önemli, en çok ses getiren eserlerinden biri olan “The Hero with a Thousand Faces” ilk kez 1949’da yayınlandı ve yayınlandığı günden bu yana milyonlarca sattı; Star Wars gibi filmlere ve Watership Tepesi gibi edebi eserlere ilham kaynağı oldu. Gelgelelim dilimize Sabri Gürses çevirisiyle Kabalcı Yayınları tarafından kazandırılan bu şaheseri uzun bir zamandır piyasada bulmak mümkün değildi (tabii fırsattan istifade ederek eski baskıları 100-150 liraya satan sahafları göz ardı ediyorum). İthaki Yayınları sağ olsun bu durum artık sona eriyor.

Peki nedir bu kitabı bu kadar ünlü yapan? Joseph Campbell bu eserinde kahramanın hikaye içerisinde çıktığı yolculuğu mercek altına alır ve aslında bütün yolculukların aynı formüle indirgenebileceğini söyler. Campbell’in monomit diye adlandırdığı 17 adımdan oluşan bu yolculuk modeli üzerine yaptığı çıkarımlar ve insan psikolojisi ile mitoloji arasındaki yakın bağı irdelemesi Kahramanın Sonsuz Yolculuğu‘nun sakladığı hazinelerin sadece bir kısmı.

Kitabın tanıtım bülteni şu şekilde:kahramanin sonsuz yolculugu

- Reklam -

Mitlerin ve masalların gizemini çözmek için başvurulacak ilk kitap.

“Elinizdeki kitabın amacı, pek de karmaşık olmayan bir örnekler yığınını bir araya getirip kadim anlamın kendi kendini ortaya çıkarmasını sağlayarak dinsel ve mitolojik figürler altında çarpıtılmış bazı gerçekleri aydınlatmaktır. Eski öğretmenler ne dediklerini bilirlerdi. Hele onların simgesel dilini okumasını bir öğrendik mi, öğretilerinin anlaşılması için bir derlemecinin yeteneğinden fazlasına ihtiyacımız yoktur. Fakat ilk önce simgelerin dilbilgisini öğrenmeliyiz ve ben, bu esrara bir anahtar olarak psikanalizden daha iyi bir araç bilmiyorum.

Psikanalizi konuya dair son söz olarak kabul etmesek bile, onun bir yaklaşım olarak iş görmesine izin verebiliriz. Buradan hareketle atılacak ikinci adım, dünyanın dört bir yanından bir dizi mitle halk hikâyesini bir araya getirmek ve simgelerin kendi adına konuşmalarına izin vermek olacaktır. Benzerlikler hemen gün yüzüne çıkacaktır; üstelik bunlar insanın gezegendeki binlerce yıllık ikameti boyunca yaşayageldiği temel gerçeklerin geniş ve şaşırtıcı biçimde değişmeyen bir ifadesini ortaya çıkaracaktır.”

- Reklam -

-Joseph Campbell-

Daha önceki baskılarda olduğu gibi İthaki Yayınları baskısının çevirisi de usta çevirmen Sabri Gürses‘e ait. Şu an internet sitelerinden ön siparişini verebileceğiniz kitap 21 Temmuz‘da raflardaki yerini alacak.

Eğer mitolojiye, hikaye anlatımına, karakter psikolojisine ufak da olsa ilgi duyuyorsanız bu şaheseri kesinlikle kaçırmayın. Herkese keyifli okumalar.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

2 Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye Polisiye Yazarları Birliği

Türkiye Polisiye Yazarları Birliği Resmen Kuruldu

war for the planet of the apes ust

War For The Planet of The Apes: Bütün Türler Kardeştir