in

Mark Twain’in Bugüne Kadar Gizli Kalmış Bir Peri Masalı Yazdığı Ortaya Çıktı

“Amerikan Edebiyatının Babası” Mark Twain’in daha önce görülmemiş bir peri masalı, Berkeley Üniversitesi arşivlerinde bulundu.

mark twain peri masalı
- Reklam -

Tom Sawyer’ın Maceraları’nı okuyarak büyüyen herkesin sevdiği yazarlardan olan Mark Twain – nam-ı diğer Samuel Langhorne Clemens – ölümünden yüz yılı aşkın bir süre sonra ortaya çıkan yeni bir peri masalıyla çocuk edebiyatındaki önemini tazeledi.

The Guardian’ın haberine göre, 2011 yılında, University of California at Berkeley’in the Mark Twain Papers and Project isimli arşivini ziyaret eden bir öğrenci, yazarla ilgili sayısız belgenin içerisinde oldukça dikkat çekici bir keşfe imza attı. Mark Twain’in 1879’da Paris’te bulundukları sırada, kızlarına yatmadan önce anlattığı sayısız peri masalından kaleme alınmış yegane örnek olan The Purloining of Prince Oleomargarine (Prens Oleomargarine’in Hırsızlıkları) bu meraklı öğrencinin dikkati sayesinde gün yüzüne çıktı.

İyiliğin, yardımseverliğin ve cesaretin zorbalığa karşı gelmesini yer yer sivri bir dille ve yer yer de dokunaklı bir tonda anlatan on altı sayfalık The Purloining of Prince Oleomargarine’in konusu ise hayvanlarla konuşabilen ve onları kaçırılmış bir prensi kurtarmak için etrafında toplayabilen bir çocuğun öyküsü.

- Reklam -

Mark Twain İmzalı Saklı Peri Masalı Okurun Karşısına Çıkıyor

Elbette tesadüf eseri bulunan bu nadide eser arşivlerde tekrar tozlanmaya terk edilmeyecek; Twain’in ilk basılı eseri olan Jim Smiley ve Zıplayan Kurbağa ve Diğer Öyküler’in yayımlanışının 150. yıldönümüne denk gelen 26 Eylül 2017 tarihinde, Philip ve Erin Stead tarafından tamamlanmış ve resimlenmiş bir kitap olarak yeni nesil okurlarıyla buluşacak.

Kitabı yayımlayacak olan yayınevi Random House Books’un yarımcı yayın yönetmeni olan ve kitabın editörlüğünü yapan Frances Gilbert’in sözleri bu peri masalının edebiyattaki önemini açıklar nitelikte:

- Reklam -

“Yeni bir Twain hikayesi yayımlamak inanılmaz bir edebi olay. Daha önce yayımlanmamış bu hikayeyi ilk kez okuduğuma şansı yakaladığımda, ellerimin arasında neyi tuttuğuma inanamamıştım.”

William Faulkner tarafından “Amerikan Edebiyatının Babası” sıfatıyla anılan Mark Twain, ölümünden yıllar sonra bile edebiyata katkılarını sürdürmeye devam ederken, bizlere de onun son derece başarılı yazarlık kariyerini takdir etmek ve eserlerini gelecek nesillere aktarmaya devam etmek düşüyor.

Kaynak: The Guardian

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

j k rowling

Kitaplarını Yakan Harry Potter Hayranlarına Rowling’den Efsane Cevap

biz olumluler ust

Biz, Ölümlüler: Oldu mu Şimdi?