in

Ödüllü Yazar N.K. Jemisin’in “Beşinci Mevsim” Adlı Romanı Bizlerle

N.K. Jemisin’in Hugo ödüllü fantastik bilimkurgusu Beşinci Mevsim (The Fifth Season), DEX Kitap aracılığıyla raflarda yerini aldı.

besinci mevsim ust
- Reklam -
- Reklam -

Dünyaca ünlü Amerikalı fantastik ve bilimkurgu yazarı N.K. Jemisin’in ülkemizde bu kadar az biliniyor ve kitaplarının bu kadar az basılıyor olması şaşırtıcı. Hugo, Locus, Nebula ve Dünya Fantazi gibi önemli edebiyat ödülleri ve adaylıkları olan yazarın ülkemizde şimdiye dek sadece Miras Üçlemesi’nin ilk iki kitabı basılmıştı (DEX Kitap). Şimdiyse Beşinci Mevsim (The Fifth Season) adlı ödüllü romanı yine DEX Kitap etiketiyle çıkıyor.

Hatırlayacağınız üzere, Kırık Diyar (The Broken Earth) adlı üçlemesinin ilk kitabı olan Beşinci Mevsim, 2016’da Locus ile Nebula’ya aday gösterilmiş ve Hugo En İyi Roman Ödülü’nü kucaklamıştı. Ayrıca yakın zaman önce bu eserin dizisinin çekileceği haberi de gelmişti.

Jemisin’in kitabı, medeniyetleri bile yok edebilen depremlerin sık sık yaşandığı bir dünyada, bunları bastırabilme gücüne sahip olan, ama aynı zamanda sebep de olabilen üç kadının maceralarını anlatıyor. Merakla beklediğimiz romanın tanıtım bülteni şu şekilde:

- Reklam -

besinci mevsimBir hikâyenin bitişi bir diğerinin başlangıcıdır. İnsanlar ölür. Kadim usüller gelip geçer. Yeni cemiyetler doğar. “Dünyanın sonu geldi,” genelde bir yalandır çünkü gezegen olduğu yerde durur. Ama bu kez, dünyanın sonu böyle gelecek. Nihai olarak…

İşte size bir ülke. Her ülke gibi sıradan. Ama bu toprak parçası çok kıpırdanıyor ve ona Sükûnet adını vermişler. Sessiz ve acılı bir ironi ülkesi.

Son, Sükûnet’in bir şehrinde başlıyor: Yerkürenin en kadim ve göz kamaştıran şehri. Adı Yumenes ve bir zamanlar bir imparatorluğun kalbiydi. Ne yazık ki imparatorluk ilk günlerinin ihtişamını kaybetti. Her imparatorluğun başına geldiği gibi. Ve bu sonda, üç kadın. Kocası tarafından oğlu öldürülen ve kızı kaçırılan bir anne… Essun. Toprağı duyan bir İmparatorluk Orojeni… Syenite. Bir Muhafız’ın eline düşen özel bir kız çocuğu… Damaya.

- Reklam -

Ve belki de yüzyıllar sürecek bir deprem.

İşte böyle başladı. Dinle. Öğren. Dünya böyle değişti.

“Sıradışı ve olağanüstü bir karmaşa.”
– New York Times

DEX’in her kitabında olduğu gibi çevirmen ve editör bilgisine – yine – ulaşamadık. Serinin ilk kitabı raflarda ve internet mağazalarında yerini aldı bile. Şimdiden iyi okumalar.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fantastik bilimkurgu film dizi 2019

Gelecek Tüm Fantastik ve Bilimkurgu Dizi/Film Uyarlamaları 2017

kayseri kitap fuari

1. Kayseri Kitap Fuarı Başlıyor