in

“Robot Anatomisi” Raflarda

Robot kavramını edebî, sinematik, hukukî ve siyasî gibi birçok yönden ele alan “Robot Anatomisi” bizlerle.

robot anatomisi ust
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ ve robot çalışmalarının son sürat devam ettiği günümüzde robotların hayatımızdaki yerini ele alan Robot Anatomisi raflardaki yerini alıyor. Teknolojik içeriğe sahip akademik bir kitap olmaktan ziyade, robot kavramının sinema, hukuk, siyaset, reklamcılık ve popüler kültürdeki yerini anlatan Despina Kakoudaki, Antik Yunan’dan Sanayi Devrimi’ne kadar geniş bir tarihsel perspektifte yapay insanı ele alıyor.

Kitabın arka kapak metni şu şekilde:
robot anatomisiRobotların tarihötesi, disiplinlerarası ve gerçekdışı anatomisi.

Robot Anatomisi robotu bir teknolojik gelişme konusu olmanın çok ötesinde edebiyat, sinema, hukuk, siyaset, reklam veya popüler kültür ürünleriyle durmaksızın çoğaltılan bir fenomen  olarak ele alıyor.

- Reklam -

Despina Kakoudaki hakim tartışmalardan farklı olarak, yapay insan söyleminin Antik Yunan söylencelerinden kutsal metinlere, Sanayi Devrimi’nden günümüze dek izini sürerken, robotların hikâyesine insanlığın tarih boyunca farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda, farklı öznelere çekinmeden gösterdiği dışlayıcı tavrın en açık yansımalarından biri olarak yaklaşıyor.

“Yapay insanın güçlü etkisi, günümüz teknokültür eleştirmenlerinin öne sürdüğü üzere, yakın ve korkutucu bir gerçeklikle ilişkisinden değil gerçek olmamasından ileri gelir. Hayal ürünü yapay insanlar bilimsel gelişmelerin, teknolojik olanakların veya ontolojik gerçekliklerin güncel durumunu yansıtmak zorunda değildir. […] Yapay insanların tarihsel kökenlerini ve eşlik ettikleri metinlerdeki çeşitliliği araştırmanın faydalarından biri de modern hayattaki en temel kültürel işlevlerinden birini açığa çıkarmaktır: İnsan olmanın anlamına yönelik siyasal ve varoluşsal tartışmalara yaptıkları katkılar.”

- Reklam -

Kolektif Kitap etiketiyle çıkan ve çevirmenliği Deniz Aras‘ın üstlendiği kitap bugünden itibaren (19 Ekim) raflarda.

İhsan Çağatay Boz

1991 yılında geldiğim bu dünyanın mevcut gerçekliğinden hiçbir zaman memnun olmamam hasebiyle oyunların ve kitapların sonsuz dünyasında yaşarken, her şeyi istediğim şekilde bükebildiğim öyküler yazıyorum. Tarih ve felsefenin yanı sıra insanlığın nükleer savaşlar, durdurulamayan virüsler veya kontrolden çıkan yapay zeka ile intihar ettiği veya karanlığa gömüldüğü eserlere de ilgim ve takdirim sonsuz. Son olarak, George Romero ile başlayan zombi sevdam katlanarak devam etmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

golgebukucu ust

Ödüllü Şehir Fantastiği “Gölgebükücü” Ön Siparişe Açıldı

ruzgarin adi ust

Rüzgarın Adı 10. Yıl Baskısından Göz Kamaştıran Çizimler