in

Southern Reach Üçlemesi Nihayet Türkçe!

Jeff VanderMeer’in Nebula ödüllü bilimkurgu serisi Southern Reach’in üç kitabı birden Alfa Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Southern Reach Üçlemesi
- Reklam -
- Reklam -

Önce eşi Ann VanderMeer ile beraber hazırladıkları feminist spekülatif kurgu antolojisi Devrimin Kardeşleri ile, sonrasında ise mükemmel bir yazarlık rehberi olan Harikalar Kitabı ile karşımıza çıktı Jeff VanderMeer. Yani anlayacağınız bu ünlü isme yabancı değiliz ancak bugüne kadar kendisinin kaleminden çıkmış bir kurgu eser okuyamamıştık. Alfa Yayınları bu duruma bir dur diyerek yazarın en bilinen eserleri olan Southern Reach (Güney Menzil) üçlemesini Türkçeye kazandırdı, hem de serinin tekmilini birden aynı anda!

Southern Reach’in ilk kitabı Annihilation Şubat 2014’te yayınlanmış ve bilimkurgu dalında Locus’a aday olup en iyi roman dalında ise Nebula ile Shirley Jackson ödüllerine layık görülmüştü. Aynı sene mayısta ikinci kitap Authority, eylülde ise üçüncü kitap Acceptance yayınlandı ve seri kısa bir süre içerisinde tamamlanmış oldu. Bakın ilk kitabın Goodreads sayfasında yaptığı yorumda Patrick Rothfuss ne diyor:

“Gerçekten iyi kitaplar. Çok farklı kitaplar. Müthiş bir atmosfere sahipler ve daha evvel okuduğum hiçbir şeye benzemiyorlar.

- Reklam -

Üçlemenin ilkini matbu olarak okudum, kalanını ise sesli kitap olarak dinledim. Şimdi bakıyorum da keşke hepsini matbu olarak okusaymışım. Öyle yapsaydım kesinlikle daha iyi ve bütünlüklü bir deneyim yaşardım.

Şiddetle öneriyorum.”

Southern Reach Üçlemesi Arka Kapaklar

Sırasıyla Yok Oluş, Yetki ve Kabulleniş olarak dilimize çevrilen kitapların tanıtım metinleri şöyle:

X Bölgesi’nin dünyayla bağlarının kopmasının üzerinden onlarca yıl geçmişti. Doğa, insan uygarlığına ait son izleri de silmişti. İlk keşif ekibi orasının southern reach 1 yok oluscenneti andıran bir tabiata sahip olduğunu raporlamıştı; ikinci keşif toplu intiharla sonuçlanmıştı; üçüncü ise ekip üyelerinin birbirlerine doğrulttukları silahlardan çıkan kurşun yağmuruyla. On birinci keşif ekibinin üyeleri geriye eski hallerinden arta kalan gölgeler halinde dönmüş ve birkaç hafta içinde hepsi kanserden ölmüştü. Jeff VanderMeer’in Southern Reach Üçlemesi’nin ilk kitabı olan Yok Oluş’ta, on ikinci keşif ekibine katılıyoruz.

Grup dört kadından oluşuyordu: bir antropolog, bir haritacı, lider psikolog ve anlatıcımız olan biyolog. Görevleri, arazinin haritasını çıkartmak, çevrelerini ve birbirlerini gözlemlemek ve bu gözlemlerini kaydetmek, ve en önemlisi X Bölgesinin onları etkilemesinden kaçınmaktı.

Beklenmeyeni bekleyerek oraya ulaştılar ve X Bölgesi bekleneni verdi …

“Southern Reach Üçlemesi’ne bayıldım. Ürkütücü ve büyüleyici.” – Stephen King

“Uzun zamandan beri ilk kez bir kitap beni böylesine şaşılacak derecede somut bir huzursuzlukla doldurdu. Bu his kitabın ilk sayfasında başladı ve hâlâ daha üzerimden atabilmiş değilim.” – Matt Bell, In the House upon the Dirt Between the Lake and the Woods’un yazarı
Otuz yılın ardından, insanlığın X Bölgesiyle kurduğu tek bağlantı, hükümetin gizlene gizlene artık kaybolmaya yüz tutmuş Southern Reach isimli teşkilatı tarafından sağlanmıştı. Etrafı görünmez bir sınırla çevrili, kötü niyetli ve uygarlığa dair tüm izlerin silindiği bu coğrafyaya art arda keşif ekipleri yollanır. Ancak Yok Oluş’taki on ikinci keşif ekibinin dönüşünden sonra teşkilatın düzeni iyice bozulur.

southern reach 2 yetkiJohn Rodriguez Kontrol olarak Southern Reach’in başına getirilir. Her şeyden şüphelenen, çaresiz bir ekiple çalışmak zorunda kalan Kontrol, bir dizi sinir bozucu sorgulama, gizlenmiş notlar ve saatler süren gerçekten rahatsız edici video görüntüleriyle karşılaştıktan sonra, yavaş yavaş X Bölgesinin sırrını anlamaya başlar. Jeff VanderMeer’in Southern Reach Üçlemesi’nin ikinci kitabı Yetki’de, X Bölgesiyle ilgili en rahatsızlık verici sorular yanıt bulacak… Ama cevaplar hiç de tatmin edici olmayacak.

“Elden düşmeyecek, rahatsızlık verici bir eser tıpkı eski macera hikayeleri gibi, tek farkı daha tuhaf, daha güzel yazılmış olması ve hiç eskimemesi!” – Karen Joy Fowler, BookPage

- Reklam -

“Yok Oluş’la ilgili en muhteşem şey yarattığı tuhaf, tarifsiz, paranoyak dünya. Yetki’yle ilgili en muhteşem şey ise dünyayla ilgili bildiğimizi sandığımız tüm ölçütleri altüst etmesi, dengeleri bozarak her şeyi daha tuhaf ve tarifsiz kılması ve bizi paranoyalara sürüklemesi. Büyüleyici bir kitabı izleyen, ikinci bir büyüleyici kitap.” – Brian Evenson, Son Günler’in yazarı

“Eğer Yok Oluş garipliklerle bezeli bir keşif romanıysa, Yetki de aynı tarzda ilerleyen bir casusluk romanı… Bu durumda üçüncü kitap nasıl olacak acayip merak ediyorum acaba Jurassic Park ile James Bond karışımı mı, yoksa üçüncü türden farklı bir yaklaşım mı?” – Robin Sloan, 24 Saat Açık Kitapçının Sırrı’nın yazarı

New York Times’ın çok satanlar listesine giren Southern Reach Üçlemesi’nin son kitabında sorular yanıt bulacak, doğa gerçek yüzünü gösterecek, dehşet artacak. X Bölgesine kış gelir, otuz yıldır sırlarını ortaya dökmeyi reddeden gizemli vahşi doğaya hâlâ keşif ekipleri yollanmaktadır. X Bölgesi southern reach 3 kabullenisgenişleyince, onu araştırmak ve çözmekle yükümlü devlet teşkilatı olan Southern Reach karmaşaya sürüklenir. Sınırdan öteye son bir ekip yollanır; bu ümitsiz ekibin amacı uzaktaki adaya ulaşıp sorularına cevap bulmaktır. Eğer başarısız olurlarsa dışarıdaki dünya tehlikeye düşecektir.

Jeff VanderMeer’in Southern Reach Üçlemesi’nin son kitabında, X Bölgesinin sırrı çözülmek üzere ancak ortaya çıkan gerçek derin –ve dehşet verici– sonuçlar doğuracak.

“Dahiyane… VanderMeer insanın midesine ağrılar saplayan bir doğaüstü dehşet atmosferi yaratmış…. Bu üçleme bilimle alakalı. Ama sadece dünyanın işleyişini anlamak için değil, hissetmek için.” – Laura Miller, Salon

“Çok da uzak olmayan bir gelecekte geçen ürkütücü, eski tarz gotik bir korku serisi. Ayrıntılar zihninizi altüst edecek.” – Sara Sklaroff, The Washington Post

Kitapların çevirisi Mine Sarucan’a, kapak tasarımları ise Füsun T. Elmasoğlu’na ait. Yayınevlerinin genellikle serinin ilk kitabını yayınlayıp onun başarısına göre seriye devam ettiklerini düşünürsek Alfa’nın üç kitabı beraber yayınlamış olması kendileri için riskli olsa da biz okurlar için şahane bir durum, sağ olsunlar. Keşke serinin adını da Türkçeye çevirselermiş.

Bu arada ilk kitap Yok Oluş’un sinema uyarlaması da yolda. Uyarlamanın yönetmenlik koltuğunda 2015’te vizyona giren yapay zeka konulu filmi Ex Machina ile bizleri büyüleyen Alex Garland oturuyor. Garland’ın senaryosunu da yazdığı filmin başrollerinde Natalie Portman, Oscar Isaac ve Jennifer Jason Leigh var. Henüz kesin bir vizyon tarihi olmasa da büyük ihtimalle bu yıl bitmeden izleyebileceğiz.

Yok Oluş, Yetki ve Kabulleniş’ten oluşan Southern Reach üçlemesine kitapçılardan ve internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.  Umarım VanderMeer’in başta Ambergris serisi olmak üzere diğer kitaplarını da dilimizde görebiliriz. Keyifli okumalar.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bitmeyen savas ust1

Bitmeyen Savaş: Yaşlı Olmayan Adamın Savaşı

sifir gecmis ust

William Gibson İmzalı “Sıfır Geçmiş” Raflarda