in

Viyana Kuşatmasının Fantastik Bir Yorumu Olan “Viyana Nokta” Yeniden Bizlerle

Süreyyya Evren’in kaleme aldığı “Viyana Nokta” Tuhaf Etki dizisinin ayrıksı kitapları arasındaki yerini aldı.

Viyana Nokta - Süreyyya Evren
- Reklam -
- Reklam -

Süreyyya Evren imzalı alternatif tarih romanı Viyana Nokta okurla buluşuyor.

Recaizade Mahmut Ekrem’i bilmeyeniniz yoktur. Peki ağabeyi olan Recaizade Mehmet Celal’i tanıyor musunuz? Ben de  Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY) gerçekleştirdiği Tuhaf Etki Dizisi sayesinde yeni tanıdım kendisini. Yani R. Mahmut Ekrem’in ağabeyi olduğunu ve “Hayal-i Celal” isimli bir eser kaleme aldığını yeni öğrendim. Hatta bu kitabın “Araba Sevdası” adlı romandan yirmi yıl önce basılması daha da garibime gitti. Çünkü R. Mahmut Ekrem edebiyatımızda büyük bir yeri olan yazardır. Ve ağabeyinin de yazar olduğu için illaki bir yerlerde adının geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuyla ilgili ise bazı tarihçi ve edebiyatçılar Mehmet Celal’in cinsel kimliği sebebiyle arka planda kaldığını ve dışlandığını söylüyorlar. Tuhaf!

İşte Tuhaf Etki Dizisi bu şekilde edebiyatımızın kıyı köşelerinde kalmış ayrıksı eserleri bir araya getirirken yeni basılacak tuhaf kitapları da bünyesine katmayı planlıyor. Şimdiden “Hayal-i Celal” ve birbirinden farklı üsluplarla kaleme alınmış “Geceleyin Gökyüzü” ile “Boşboğaz Bir Adem” isimli kitapları yayımladılar bile.

- Reklam -

Geçen günlerde ise “Viyana Nokta” adlı roman (öncesinde 2007 yılında Versus Kitap aracılığıyla basılmış) yeni baskı ve yeni kapak tasarımıyla bu diziye katıldı. Bunun çok haklı bir sebebi var. O da tarihi fantastik türüne giren konusundan kaynaklanıyor. Koca Padişah, Viyana kuşatmasından sıkılır ve şehrin ruhunu çağırmaya kalkar. Tabii “Ne umduk ne bulduk” sözünün bir tezahürü olarak şehrin daha önceki senelerdeki ruhu belirir. Romanın tuhaflıkları bununla biter mi bitmez mi bilmememle birlikte tanıtım yazısını dikkatinize sunayım.

Viyana Nokta – Süreyyya Evren | Arka Kapak Tanıtımı

viyana noktaKoç Üniversitesi Yayınları (KÜY) “Tuhaf Etki” adını taşıyan edebiyat dizisiyle dünden bugüne Türkçenin sıra dışı yapıtlarını bir araya getirmeye devam ediyor. Süreyyya Evren’in kaleme aldığı Viyana Nokta adlı kitap da bu seri kapsamında raflardaki yerini aldı. Kurgusunu, Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana Kuşatması üzerine yerleştiren kitap, parçalı anlatılarla postmodern, fantastik bir tarihi roman olma özelliği taşıyor.

- Reklam -

Birçok farklı kesimden birçok farklı karakter barındıran ve yeniçeriler, dilenciler, şairler, sanatkârlar, büyücüler ve bilim insanlarıyla dolup taşan roman, sonu gelmeyen Viyana Kuşatması sırasında padişahın sabrını yitirerek Viyana şehrinin ruhunu çağırmaya karar verişini anlatıyor. Fakat işler beklendiği gibi gitmiyor, artık nerede bir hata yapıldıysa önceki Viyana kuşatmalarının ruhu geliyor.

Kitap aynı zamanda Süreyyya Evren’in “Durdurulamayan Meydan” adını verdiği roman dörtlemesinin ilk cildini oluşturuyor. Editörlüğünü Cem Akaş’ın üstlendiği Viyana Nokta’ya sanal ve fiziksel mağazalardan ulaşabilirsiniz.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ms marvel 3 ust

Ms. Marvel Üçüncü Cildiyle Raflarda

lifeline ust

Lifeline: Youtube’un Orijinal Bilimkurgu Dizisi