in

Yedikuleli Mansur’a Hazır Olun!

Korku ve tarihi kurgu üstadı Mehmet Berk Yaltırık, kendi adını taşıyan ilk romanı “Yedikuleli Mansur” ile çok yakında bizlerle!

yedikuleli mansur ust
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizin son yıllarda korku ve tarihi kurgu alanlarında yetiştirdiği en yetkin isimlerinden biri olan Mehmet Berk Yaltırık, çok yakında kendi adını taşıyan ilk romanı “Yedikuleli Mansur” ile okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Daha önce Anadolu Korku Öyküleri 2, Gio Ödülleri 2013 Seçilmiş Öyküler, Güçoburlar  ve Aşkın Karanlık Yüzü adlı kısa hikâye derlemelerinde yer alan yazar, tarihçi ve tiyatrocu Mehmet Berk Yaltırık, bunun yanı sıra Aylık Öykü Seçkisi başta olmak üzere çeşitli sitelerde, dergilerde ve fanzinlerde de öyküleriyle yer almıştı. Yedikuleli Mansur ise kendisinin ilk uzun soluklu romanı olarak önemli bir adım teşkil ediyor. Yaltırık, Kayıp Rıhtım ekibimizin de sevilen ve vazgeçilmez bir parçasıdır aynı zamanda.

Romanın çıkış kaynağı, 8 Ekim 2016’da kaybettiğimiz Giovanni Scognamillo’nun “İstanbul Gizemleri” adlı araştırmasındaki tarihi bir rivayete dayanıyor. Bu kısa rivayet önce “Kanlı Pençe” adlı bir öyküye, sonra da “Yedikuleli Mansur” romanına dönüşmüş.

- Reklam -

Yedikuleli Mansur‘un arka kapak yazısı şu şekilde:

yedikuleli mansur“Mansur içinde bulunduğu durumun tuhaflığına şaşmaktaydı. Öncesinde Osman Ağa’nın gümüş karşısında duman tüten koluna ve o ayı mı kurt mu belirsiz ürkünç mahlûkun leşine şahit olmuştu. Peşinde dolaştıkları ihtiyar bir meyhaneci anladığı kadarıyla uzun seneler büyücülükle, sihirle uğraşmıştı. Şimdi ise yeraltında gezinir hortlakların, ecinnilerin başıyla, onların kabadayısıyla karşılaşmak üzere yola çıkmışlardı. An geliyor gerçek bir dünyanın hakiki dertleriyle hemhal olup dayılara ve zorbalara denk geliyor, sonra bir anda masallardan çıkma tuhaf bir düşler âlemine gark oluyordu. Yaşadığı acayipliklerin ömrünü nereye sürükleyeceğine şaşırmaktaydı…”

Galata Kulesi’nin akbabayı andıran gölgesi. Bıçak parıltıları, şarap kokuları, sarhoşların koynunda yattığı eğri büğrü sokaklar, bükülen kaytan bıyıklar, kadı neferlerinin ayak patırtıları, külhani topuk vurmalar, başlayan ve biten efsaneler, zorbaların kanunu, kanunun falakası…

Sultan Süleyman Han’ın saltanatının son senelerinde, zorbazların ipinin ucunu çoktan kaçırmış Kara Şaban Ağa, zorbazlığa namzet Mansur, simyaya tövbeli meyhaneci Panayot, insan kaçkını ve daim karanlıkta yürüyen Ayı Osman Ağa, zorbazların rüzgârında savrulan Roza ve bir nice tılsımlı, efsunlu, ürpertili mekân ve mavra…

- Reklam -

Yedikuleli Mansur kısmen korkulu ziyadesiyle fantastik ve tarihi bir sergüzeşt…

Romanın yazılışı sırasında kabadayıların kökeni ve tarihçesine ilişkin yapılan araştırmanın notları, daha sonra “Eski İstanbul Kabadayısı Figürü ve Bir Şehrin Yaşadığı Değişimler” başlıklı bir bildiriye dönüştürülerek 2015’te Sakarya’da Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Sempozyumu’nda da sunulmuş.

İthaki Yayınları bünyesinden çıkan ve editörlüğünü Yankı Enki‘nin üstlendiği kitap şu anda ön siparişte10 Mart‘tan itibaren tüm kitapçılarda yerini alacak.

Yedikuleli Mansur’un ön okumasına göz atmak isterseniz kendisine buradan ulaşabilirsiniz. Daha nice kitaplara Mehmet!

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eric diskdunya ust

Diskdünya’nın 9. Kitabı “Eric” Çıktı!

Margaret Atwood - Başka Dünyalar İncelemesi

Atwood’un Başka Dünyaları