in

Yüzüklerin Efendisi’ni Bir de J.R.R. Tolkien’in Sesinden Dinleyin

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit kitaplarından bazı bölümleri J.R.R. Tolkien’in kendi sesinden dinleyin.

yüzüklerin efendisi tolkien sesi
- Reklam -
- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit kitaplarından bazı bölümleri J.R.R. Tolkien’in kendi sesinden dinlemeye ne dersiniz? Ortaya çıkan ses kayıtları Orta Dünya hayranlarını heyecanlandıracak cinsten!

1952 yılının ağustos ayında, Yüzüklerin Efendisi’ni yazmayı yeni bitiren Tolkien, Worcestershire’da arkadaşı George Sayer’ın yanında kalacağı bir tatile çıkar. Yerel bir okulda İngilizce öğretmeni olan Sayer, bir akşam misafirini eğlendirmek için bir ses kayıt cihazı getirir. Ses kayıt teknolojisi bir süredir var olsa da bu cihazlar daha yeni yeni yayılmaya başlamıştır ve Tolkien de ilk kez böyle bir cihazla karşılaşmaktadır. Hatta cihazı görünce “İçinde olabilecek şeytanları dışarı atmak gerekebilir” diyerek şaka yapar ve Göklerdeki Babamız (The Lord’s Prayer) duasını Gotik dilde okuyarak kaydeder.

Sonuçtan oldukça memnun kalmıştır. Böylece sıra kendi eserlerine gelir. O akşam 60 yaşındaki Tolkien, Hobbit’ten bir bölüm okur. Tolkien’in ses kayıt cihazlarıyla ilişkisi bununla da sınırlı kalmaz. İlerleyen zamanlarda Yüzük Kardeşliği’nin ilk bölümünü ve yine bu kitabın on ikinci bölümünde geçen Sam’in trollerle ilgili şarkısını da kaydeder.

- Reklam -

Bu kayıtların ortaya çıkması ise okur Eugene F. Douglass, Jr.’ın bunları brainpickings.org’tan Maria Popova’ya göndermesiyle oldu. Dolayısıyla bu kayıtları bizimle paylaştıkları için kendilerine ve brainpickings.org’a teşekkür ediyoruz.

İşte Tolkien’in Kendi Sesinden Bazı Yüzüklerin Efendisi Bölümleri

Tolkien’in Gollum taklidi de yaptığı Hobbit kaydı:

- Reklam -

Yüzük Kardeşliği’nin ilk bölümü:

Ve son olarak Tolkien’in sesinden Sam’in trol şarkısı:

Siz bu kayıtları nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Wyndham - Triffidlerin Günü

Bilimkurgu Klasiği “Triffidlerin Günü”ne Dair Her Şey

Yalancılar ve Sevgililer rotası

“Yalancılar ve Sevgililer” Rotası Gezi Oluyor