in , ,

George Orwell, BBC’ye Heykeliyle Geri Dönüyor

2012’de BBC’nin önüne yapılması önerilen fakat kanal yetkilileri tarafından yazarın “fazla solcu” bulunması gerekçesiyle reddedilen George Orwell heykeline yapım izni çıktı. Ünlü yazar 73 sene sonra eski iş yerine heykeliyle tekrar dönüyor.

George Orwell BBC Heykel
- Reklam -
- Reklam -

1984 ve Hayvan Çiftliği gibi kült eserlerin yazarı George Orwell, eski çalışma yeri olan BBC’nin Londra binasına gerçek boyutlu bir heykeli dikilerek onurlandırılacak. İşin ilginç yanı bu projenin BBC yetkililerinin önüne ilk defa gelmemesi. Orwell’in bir heykelinin dikilmesi fikri 2012 yılında, o zamanın BBC başkanı Mark Thompson tarafından, yazarın “fazla solcu” olduğu gerekçesiyle provokatif bulunarak reddedilmişti. Ölümünün ardından yaklaşık 60 yıl geçen yazarın solcu duruşunda bir değişim olmadığı aşikar olsa da, BBC yetkilileri fikirlerini değiştirmiş görünüyorlar.

1941 yılında BBC’nin Eastern Service kısmında muhabir olarak görev almaya başlayan Orwell, 1943 yılında yazdığı zehir zemberek istifa mektubuyla işi bırakana dek bu pozisyonda çalışmayı sürdürdü. BBC’nin arşivlerinde online olarak da erişime açık olan mektupta “Kendi zamanını ve halkın parasını sonuca ulaşmayan bir iş yaparak harcadığını” ve “Hindistan’da İngiliz propogandası yayınlamanın neredeyse umutsuz bir görev” olduğunu kaleme alan yazarın 1984’te geçen Sevgi Bakanlığı’ndaki 101 numaralı işkence odasını yaratırken BBC’deki bir konferans odasından ilham aldığı söylenmekte.

Orwell’ın oldukça olaylı bir şekilde ayrıldığı BBC ile yıldızını barıştırmak için harekete geçen Janet Whitaker, İşçi Partisi üyesi olan eşi Ben Whitaker’ın 2012’de sunduğu ve reddedilen heykel önerisinden vazgeçmeyerek projeyi BBC’nin bugünkü yöneticisi Robert Seatter’ın önüne getirdi. Seatter’da bu fikri oldukça iyi karşıladı.

- Reklam -

“George Orwell, 20. yüzyılda BBC’de çalışan pek çok ünlü isimden bir tanesi ve onun bir yazar ve gazeteci olarak bıraktığı miras bugüne kadar ayakta kaldı. Orwell’ın, 1984’te bulunan 101 numaralı odayı yaratırken BBC’de çalıştığı odalardan birini baz aldığı söyleniyor fakat insanlara mevcut otoritelere hesap sormak konusunda gazeteciliğin önemini hatırlatmak için tam da burada, açık havada duracak,” diyerek heykele bakış açısını dile getiriyor Seatter, The Guardian’a verdiği röportajda.

- Reklam -

Heykelin masrafları tamamen bağışlarla karşılanıyor ve Orwell’ı BBC binasının önüne geri döndürme görevi de daha önce şair John Betjeman’ın heykeline de imza atmış olan yetenekli heykeltıraş Martin Jennings’e verilmiş bulunuyor. Bu işi aldığı için oldukça heyecanlı olduğunu belirten Jennings başlamak için sabırsızlandığını da dile getirmiş.

George Orwell’in ünlü, “Eğer özgürlüğün en ufak bir anlamı varsa, bu da insanlara duymak istemedikleri şeyleri söyleme hakkıdır,” sözünün eşlik edeceği heykelin önümüzdeki sene tamamlanması planlanıyor.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

biz gayet iyiyiz ust

Bol Ödüllü, Tuhaf Bir Kısa Roman: Biz Gayet İyiyiz

Tom Hiddleston - sherlock holmes

Söylenti: Tom Hiddleston, Üçüncü Holmes Olarak Sherlock’a Katılabilir