in , ,

George R.R. Martin’den Alfie Ödülleri 2016

Ünlü yazar George R.R. Martin, geçen yıl başlattığı geleneği bu yıl da sürdürdü ve Hugo kazanamayanlara kendi özel ödülünü dağıttı.

George R.R. Martin Alfie Ödülleri 2016
- Reklam -
- Reklam -

Hugo Ödülleri’nde yaşanan soğuk savaşlarla ilgili araştırma-inceleme yazılarımı takip ediyorsanız, Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi’nin yazarı G.R.R. Martin’in geçen sene başlattığı Alfie Ödülleri’nden de haberdarsınız demektir.

Adını ilk Hugo Ödülü’nü kazanan Alfred Bester’dan alan ödül, Rabid/Sad Puppies ile WorldCon’un sol görüşlü üyeleri arasında yaşanan siyasi savaşta hak ettikleri hâlde ödülü alamayanlara dağıtılan bir tür teselli. Ama oldukça eğlenceli geçtiği kesin…

GRRM, geleneksel Hugo Kaybedenleri partisinin ardından, bir kez daha gece yarısında sahneye çıktı ve küçük jet uçaklar şeklinde modellettiği ödülleri şamatalı bir toplantıda sahiplerine dağıttı. Kişisel blog sayfasında kazananları nasıl seçtiğini şöyle açıklamış:

- Reklam -

“Komite ödülleri dışındakileri (burada ‘komite’ ben oluyorum) kimlerin Alfie kazandığını kendim seçmiyorum. Bunu kullandıkları adaylık oylarıyla hayranlar yapıyor. Alfieler 2015 yılı içerisinde harika işler çıkaran ama oynanan oyunlar yüzünden son oylamaya katılamayan ve Hugo kazanma şansını yitiren kişilere veriliyor.”

Gecenin ilk ödülü Hugo’da Ödül Yok mağduru olan En İyi Fancast kategorisine, Tea And Jeopardy’ye gitti. En İyi Fanzin ödülüyse, yerini Rad Puppies’in oylarıyla File 770’e kaptıran Journey Planet’e verildi. Fanzin’in sahibi James Bacon sahnede en az bir Hugo almış kadar sevinmiş doğrusu.

alfie-awards-001
James Bacon’ın görülmeye değer sevinci.

“Özel komite” ödüllerinden biri de En İyi Fanzin kategorisinde aday gösterilmesine rağmen Puppies ekipleriyle bir bağlantısı olmasını istemediği için adaylıktan çekilen Black Gate’e gitti.

Ne ilginçtir ki En İyi Grafik Roman ödülünü Sandman’in kazanmasına rağmen GRRM bu kategoride de bir Alfie verdi. Kazanansa bu sene British Fantasy Awards’ta da birinci gelen Bitch Planet oldu.

İkinci “komite özel ödülü” kurallar değişmeden önce her yıl Hugo’nun en iyi fanzin ödülünü kazanan, daha sonrasında bunu değiştirmek için yaratılan yeni kategoride yine her yıl semiprozine ödülünü kucaklayan, ancak bu sefer de Puppies olayları başlayınca ödüllerden mahrum kalan Locus’a verildi. “Çünkü aradan geçen bu zaman zarfında değişmeyen tek şey Locus’un kusursuzluğuydu,” diye açıklamış bu durumu GRRM.

En İyi Profesyonel Sanatçı dalında Jullie Dillon, En İyi Bağlantılı Eser dalında Letters To Tiptree, En İyi Hayran Yazar dalında Alexandra Erin, En İyi Yeni Yazar dalındaysa Alyssa Wong Alfie’ye layık görülen diğer isimler oldu.

- Reklam -

Geçen yıl “sırf kendisi” olduğu için ödül kazanan, gönüllerimizin birincisi Robert Silverberg de unutulmadı ve büyük ustaya En İyi Kısa Hikâye dalında bir Alfie takdim edildi. “Kendisi bugüne kadar düzenlenen her Hugo seremonisine katılan tek insan… ve artık her Alfie seremonisine de öyle,” demiş GRRM, Silverberg için.

alfie-awards-002
Robert Silverberg

George R.R. Martin Hugo Ödülleri’nde yaşananlarla ilgili birkaç kelam etmeyi de ihmal etmemiş:

“Kansas’ta düzenlenen Hugo gecesi Spokane’dekine (Washington) nazaran daha az endişe vericiydi. Kazananlardan bazıları bunu gerçekten hak eden ve harika kişilerdi, yuhalama yoktu, salonu terk eden de yoktu ve sadece iki kategoriden Ödül Yok çıktı… hiç olmaması daha iyi elbette ama beş Ödül Yok’tan da daha iyi olduğu kesin. Sad Puppies 4 bir toplu oylama değil, tavsiye listesi sundu ve bunun için onları alkışlıyorum. Ama Rabid Puppies toplu oy kullanmaya devam etti ve hâlâ Vox Day ile takipçilerini Hugo’nun dışına iten iyi insanlar var.

Ödüller… hepsi de sadece birer ödül. Gerçekte sırtınıza atılan bir şaplaktan ve birinin size, ‘Aferin! İyi iş çıkardın! Yaşasın!’ demesinden başka bir şey değiller. Bununla birlikte ister güzel ister çirkin isterse de tartışmalı olsunlar Hugo heykelciklerinin özünde çok az bir değeri vardır ve kazananların finansal kazançlar ve kariyer patlaması yaşadığı sadece bir efsaneden ibarettir (Oscar ödülü kazanıp da hâlâ iş arayan pek çok aktör var çocuklar). Yine de bir ödül kazanmak güzeldir. Ve evet, kısa bir anlığına acı verse de aday gösterilip kaybetmek de güzeldir; Hugo Kaybedenleri Partisi bunun için var.”

GRRM’yi bu yıl da hem güzel ve anlamı bir etkinliğe imza attığı hem de mantığın sesi olduğu için kutluyorum. Silverberg’e yaptığı jestler için de elini hararetle sıkıyorum. Tamam George, bu kadar kutlama yeter… Şimdi git ve altıncı kitabını bitir.

Öte yandan Alfie Ödülü haberinin HİÇBİR sitede çıkmaması da gözümden kaçmadı. Daha doğrusu kaçtı… 9 Eylül’de yazılmış çünkü tüm bunlar. Ama nedense Guardian, iO9, Entertainment Weekly, Time… adını siz koyun… Rabid ve Sad Puppies’in yerle bir olduğunu iddia eden tüm bu siteler Alfie 2016’dan tek bir satır bile söz etmedi. GRRM’nin kişisel blogunu aşağılara doğru karıştırmasam bulamayacaktım, siz de bu güzel olayları öğrenemeyecektiniz. Sebebini inanın bilmiyorum.

Eh, bir ödül de ben hak etmedim mi dersin sevgili Martin? Hani bana?

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2312 ust1

2312 Çok Yakında Bizlerle!

tudem 2016 oyku odulu

14. TUDEM Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu!