in ,

Arap Edebiyatı’nın Ödüllü Romanı “Havanın Rengini Gören Çocuk” Türkçede!

Lübnan’ın önde gelen yazarlarından Abdo Wazen’in ödüllü romanı “Havanın Rengini Gören Çocuk”, Dedalus Kitap etiketiyle Arapçadan direkt olarak dilimize kazandırıldı!

havanin rengini goren cocuk
- Reklam -
- Reklam -

Arap Edebiyatı Kitap Ödülü sahibi “Havanın Rengini Gören Çocuk”, M. Ekrem Çavuş‘un Arapça aslından çevirisi ve Dedalus Kitap‘ın özenli baskısıyla dilimize kazandırıldı.

Doğrudan anadilden yaptığı çevirilerle takdirimizi kazanan Dedalus Kitap‘ın sıradaki hedefi Arap Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Abdo Wazen oldu. 1957 Beyrut doğumlu yazar, şair ve gazeteci Wazen’ın işleri uluslararası edebiyat camiasında da yankısını duyuruyordu. Fransızcadan Arapçaya çevirdiği şiirlerin yanı sıra şiir The Locked Forest adlı şiir kitabını da 1982 yılında yayınladı. 1993 yılında yayınlanan Hadiqat al-Hawas (Garden of Sensation) adlı kitabı, Lübnan İçişleri Bakanlığı tarafından ahlaksızlıkla suçlandı.

“Havanın Rengini Gören Çocuk”un arka kapak yazısına hep birlikte göz atalım:havanin rengini goren cocuk dedalus

- Reklam -

Bâsim, parmaklarıyla gören güzel bir çocuk. Kendisine dedesinden bırakılan bir miras, bu şekilde yaşamak. Kendini ve dünyayı böyle tanımaya çalışıyor. Dokunarak. Parmaklarıyla hissettiği herhangi bir varlıktan daha az gerçek değil yüreğiyle hissettiği. Görmeyi ümit ettiği tek şey havanın rengi. Görme duyusunun somut gerçeklikten ayrı olarak var olabileceğini gösteriyor bize Abdo Wazen. Söylendiğinde kulağa kalabalık gelen kelimeler vardır, tek başınalığı yakıştırmadığımız kelimeler. Diğer taraftaysa yalnızlıktan ölen kelimeler. İşte “ümit” başlangıçta yapayalnız bir kelime. Azimle yürüdüğü yolda olası tökezlemelerinin önüne ümidi geçiyor Basim’in. Böylece ismiyle aynı anlamda bir çocuk çıkıyor karşımıza. Gülen, gülümseyen. Havayı Gören Çocuk, ödüllerle taçlanan, Arap edebiyatının içerisinde insana ve umuda çok yakın duran zengin bir hikâye.

- Reklam -

Coğrafya olarak bağrında yaşasak bile, çağdaş edebiyatlarına bu kadar uzak kaldığımız toprakları bizlere daha yakın kılan Dedalus Kitap‘a teşekkürü borç biliyoruz.

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Bir Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

serafina ve siyah pelerin ust

Gerilimi Fantazyayla Buluşturan “Serafina ve Siyah Pelerin” Raflarda

ay isigini icen kiz ust

Ay Işığını İçen Kız: O Son Yudumu Almayacaktın