in ,

Her Kitapseverin Rüyası: Çin’in Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi

2016 yılında açılan kütüphane, Yangtze Nehri’nden esinlenerek tasarlanan mimarisiyle göz kamaştırıyor.

Yangzhou Zhongshuge kütüphanesi çin
- Reklam -
- Reklam -

Keşke orada olsaydım!” dedirtecek bir kütüphaneye merhaba deyin!

Yapımı 2016 yılında tamamlanan Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, bilimkurgu eserlerinden fırlamışa benzeyen bir mimariye sahip. XL Muse mimarlık stüdyosundan Li Xiang tarafından tasarlanan kütüphane, Yangtze Nehri’ne yakınlığı nedeniyle sudan ilham alınarak tasarlanmış.

Kütüphane, büyük bir alışveriş kompleksinin parçası ve aynı zamanda bir kitap dükkanı. Binaya kitaplarla çevrili bir koridor yoluyla giriş yapılıyor. Su illüzyonu yaratmak için siyah aynalarla döşenen bu koridor, tavana doğru eğimlenen raflara sahip. Tavandaki şimşek şekilli boşluk ise nehri temsil etmesi için kullanılmış.

- Reklam -

Yangzhou Zhongshuge 1

Tünelin sonunda ise okuma salonları yer alıyor. Yetişkinler ve çocuklar için ayrı okuma salonları bulunduran kütüphanenin yetişkin salonu, nehrin üzerindeki köprüleri temsil ederek tavanda birleşen sütunlar kullanılarak oluşturulmuş. Kütüphanenin 1000 metrekarelik devasa lobisi de benzer şekilde eğimli bir yapıya sahip.

Yangzhou Zhongshuge 2

- Reklam -

Çocuklar için oluşturulan okuma salonu, kütüphanenin geri kalanından çok farklı bir atmosfer sunuyor. Köy temasıyla tasarlanan ve resimli kitaplar için ayrılmış olan bu bölümün tavanında, led lambalarla oluşturulmuş bir gece göğü görüntüsü bulunuyor. Rengarenk raflar ise çocukların ilgisi çekmesi amacıyla bulut, ev, kule ve sıcak hava balonu biçimlerinde yapılmış.

Yangzhou Zhongshuge 3

Her yaştan okurlar için muhteşem bir ortam sunan yapının başka bir özelliği de tarih boyuna edebiyatçı ve yazarların buluşma noktası haline gelmiş bir bölgede bulunması. Bu sayede kütüphanenin köprü tasarımı, geçmiş ve gelecek arasında bir köprü işlevi de taşıyor.

Çin’in Zhen Yuan bölgesine yolunuz düşerse bu muhteşem kütüphaneye uğramayı ihmal etmeyin. Keyifli okumalar!

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Mükemmel bir tasarım :open_mouth: Okuma şevkini körükler bu kütüphane, hele ki bu fantastik tasarım içerisinde Tolkien kitapları ne zevkle okunur diye düşünüyorum :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

bassiz suvari ust

Washington Irving’in Kaleminden Sleepy Hollow Efsanesi Başsız Süvari Raflarda

ruyalar evi

Rüyalar Evi | Michael Swanwick