in ,

İran, Dünyanın En Büyük Kitabevine Ev Sahipliği Yapıyor!

Tahran Kitap Bahçesi “Dünya’nın En Büyük Kütüphanesi” unvanıyla Dünya’nın en zengin ve eski medeniyetlerinden birinin göbeğinde hizmete açıldı. Darısı Türk okurların başına!

Tahran kitap bahcesi
- Reklam -
- Reklam -

Uzun süredir adını edebi alanda çeşitli sansürler, yasaklar ve toplatılan kitaplarla duymaya alıştığımız İran, hepimizi şaşırtacak bir gelişmeyle karşımızda. Başkentte hizmete giren Tahran Kitap Bahçesi dünyanın en büyük kitabevi olmaya aday. Guiness Rekorlar Kitabı‘na göre “Dünyanın En Büyük Kitap Mağzası” halen New York şehrindeki Barnes & Noble olarak görünse de, bu unvan yakında el değiştirecek gibi görünüyor.

2004 yılında ilk defa proje olarak masaya yatırılan Tahran Kitap Bahçesi yalnızca bir kitabevi olmanın yanı sıra bir kültür-sanat merkezi olma işlevine de sahip olarak tasarlandı. Yeşilliklerle dolu, 65,000 metre karelik devasa bir alana kurulan kompleksin içerisinde sinema salonları, sergi salonları, derslikler, oyun odaları ve restoranlar İranlı okurların hizmetine açıldı.

- Reklam -

Kitabevinin en büyük hedef kitlesi ise çocuklar. İçerisinde yalnızca çocuklar için 40 binden fazla başlık altında kitap bulunan komplekste çocuk kitaplarının bulunduğu raflar da ulaşılabilirlik açısından rahat olması amacıyla yere daha yakın yerleştirilmiş. Devlet yetkililerinin kitabeviyle ilgili verdiği demeçler de kitabevinin yeni nesil için ne kadar önemli bir kaynak olacağını kanıtlıyor.

İranlı çocukları modern metod ve ekipmanlarla buluşturarak, aktif ve yaratıcı bir nesil yetiştirme vurgusu yapan Meclis sözcüsü Ali Larijani‘nin sözlerine ek olarak Tahran Belediye Başkanı Mohammad Baqer Qalibaf  “Tahran Kitap Bahçesi’nin açılışı önemli bir kültürel olay çünkü bu sayede çocuklarımız bu akademik ve kültürel fırsattan yararlanma imkan bulacaklar.” diyerek kitabevinin eğitim alanındaki öneminin altını bir kez daha çiziyor.

Ülkemiz yetkililerinin de, uluslarası rekabeti ağırlıklı olarak bu gibi kültürel olaylar üzerinden değerlendirmelerini ve tıpkı İran gibi kültür-sanat alanında zengin bir geçmişe sahip olan bu topraklara yakışacak projelerle karşımıza çıkmalarını temenni ediyoruz.
Kaynak: Newsweek

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Gelecek günlerde biz de görür müyüz? Daha elle tutulur bir kütüphanemiz bile yok. Kitap mağazaları deseniz belli kimselerin elinde. Eski ufak kitapçıları özledim biraz.

    Rami Kışlası’nın çalışması beni biraz heyecanlandırıyor. Umarım güzel bir kütüphane olur. O beklediğimiz görüntüye kavuşuruz.

    İran’ı da tebrik etmek gerek. Devasa bir proje olmuş. Gözüm kaldı. :confused:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kanun alaşımı kapak

Sissoylu Serisi “Kanun Alaşımı” ile Devam Ediyor!

roman kahramanlari 31

Roman Kahramanları’nın Yeni Sayısında “Bilimkurgu ve Fantastik Roman Kahramanları” Var