in ,

“Kötünün Estetiği #3: İçimizdeki Kötülük” Kitabı Çıktı

Kötünün Estetiği serisi 3. kitabı İçimizdeki Kötülük ile yola devam ediyor. Eser, Sel Yayıncılık etiketiyle okurların karşısına çıkıyor.

Kötünün Estetiği #3: İçimizdeki Kötülük
- Reklam -
- Reklam -

Bazı kitaplar vardır, kısacıktır ama üzerinizde kolay kolay geçmeyecek bir iz bırakır. Kendileri inceciktir fakat kapağını açmanızla birlikte dipsiz bir kuyuya doğru çekilirsiniz. İçi, dışından çok daha derindir ve ince bir bedene gizlenmiştir.

Sel Yayıncılık‘ın dilimize kazandırdığı Kötünün Estetiği serisi de tam olarak böyle. Toplam 7 kitaptan oluşan seride şu an 3. adıma geldik. Ama ne geliş!

Peter-Andre Alt‘ın birikimi, yetkinliği ve eleştirel kişiliğiyle klasik çağlardan adım adım günümüze doğru Şeytan figürünün ve kötülük kavramının gerek estetik açıdan, gerek edebiyat bağlamında, gerek sosyal hayat ve gerekse psikanaliz kapsamındaki değişimini izliyoruz.

- Reklam -

Kahramanın Yol Türküsü adlı radyo programımızda kaynak olarak da gösterilmiş, içinden alıntılar yapılmış bu seride şimdi geldik 3. adıma: Karanlık Ruhun Arkeolojisi – İçimizdeki Kötülük.

Kötünün Estetiği #3: İçimizdeki Kötülük | Arka Kapak Tanıtımı

kotunun-estetigi-3Aydınlanma’nın kovmayı arzu ettiği Şeytan, kendine edebiyatın farklı türlerinde yer bularak varlığını sürdürdü ve sonrasında kötülük bir kavram olarak edebiyat için cazibesini hiç yitirmedi. Ancak bu sefer dogmatik düşüncenin dar kalıplarından kurtulmuş bir kötülük vardı karşımızda: insanın içindeki kötülük. İnsan doğasının ürünü olan ve iradeyle kontrol edilebilen bir kötülüktü bu.

- Reklam -

Şeytan figürü ortadan kalkmıştı ama insan ruhunun içinde yer edinen kötülük, Şeytan’dan daha tehlikeli bir varoluş kazanmıştı. Kötünün betimlediği eski biçimler, kavramlar artık bambaşka bir karaktere sahipti.

Peter-André Alt’ın yedi cilt halinde yayımlanacak Kötünün Estetiği serisinin üçüncü kitabı Karanlık Ruhun Arkeolojisi: İçimizdeki Kötülük, kötü kavramının felsefi ve yazınsal içebakışlardaki karşılığını araştırarak, Kant, Schlegel, Schiller, Hegel, Kierkegaard ve Baudelaire gibi pek çok düşünür, yazar ve şairin kuram ve eserleri üzerinden bir okuma yapıyor.

Kötünün Estetiği dizisi, Modern Avrupa Tarihi’nin karanlık yüzünün güzelliğini anlatmaya devam ediyor.
Diğer iki kitapta da olduğu gibi, çeviri oldukça yetkin bir isim olan Sabir Yücesoy‘a ait. Kendisi aynı zamanda eserleri özgün dilinden, Almancadan çevirmekte. Elleri dert görmesin. Sayesinde bu diziyi müthiş bir çeviriyle okuyoruz.

Biz kısa bir süre sonra bu kitapların incelemelerini de yayınlamaya başlayacağız. Fakat bir hatırlatmada bulunalım: bunlar araştırma kitapları. Peter Andre-Alt‘ın dili güzel olsa da, sadece roman ya da öykü okumuş okurlar için zorlayıcı olabilir. Ama bu kitabın bilgi birikiminden faydalanırken hem şaşıracak, hem tarihe tanıklık edecek, hem de aklınızda pek çok yaratıcı fikir tetiklenecek.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haftanin kitabi surgun gezegeni

Haftanın Kitabı #56 – Sürgün Gezegeni

goodreads awards 2016

Goodreads Okur Ödülleri 2016 Sahiplerini Buldu