in

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’ın Oldu

İsveç Akademisi tarafından 1901 yılından beri dağıtılan Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Amerikalı müzisyen ve yazar Bob Dylan oldu.

bob dylan
- Reklam -
- Reklam -

Nobel Edebiyat Ödülleri bu yıl bir ilki yaşıyor. Don DeLillo, Philip Roth, Haruki Murakami gibi birçok farklı ismin bahsi geçerken İsveç Akademisi’nin yaptığı basın açıklamasıyla tarihte ilk kez bir şarkı sözü yazarı edebiyat Nobel’ine layık görüldü. Yapılan açıklamada Bob Dylan’ın “büyük Amerikan şarkı geleneğine yeni şiirsel anlatımlar kazandırdığı” belirtildi.

Gerçek adı Robert Allen Zimmerman olan Dylan, 1941 yılında Minnesota’da doğdu ve ilk albümünü 1962 yılında çıkardı. Sanatçının bugüne kadar yayınlanmış 37 stüdyo albümünün yanı sıra Tarantula isminde deneysel bir romanı ve anılarını anlattığı Chronicles: Volume One (Günlükler: Bölüm 1) isimli bir kitabı var.

Dylan’ın ismi her ne kadar bu yılki adaylar arasında geçmiyor olsa da kendisi 1997 yılından beri bu ödüle aday gösteriliyor. Dylan’ın şarkılarına aşina olanlar ne kadar yetenekli bir söz yazarı olduğunu zaten biliyorlardır . Ayrıca 1993’te Toni Morrison’un ödülü almasının ardından 23 yıl aradan sonra yeniden bir Amerikalı isim Nobel Edebiyat Ödülü’ni kazanmış oldu.

- Reklam -

İsveç Akademisi daimi sekreteri Sara Danius, akademinin ödülün kapsamını genişletip genişletmediği sorusuna şöyle cevap verdi:

- Reklam -

Öyle görünüyor olabilir ama gerçekten yapmadık. Eğer 2500 yıl kadar geçmişe bakarsanız Homeros ve Sappho’yu görürsünüz. İkisi de dinlenmesi amacıyla şiirsel metinler yazdılar, bu yazıların sahnelenmesi gerekiyordu, çoğu zaman enstrümanlarla birlikte. Ama biz hala Homeros ve Sappho’yu okuyoruz ve bundan zevk alıyoruz, Bob Dylan için de aynısı geçerli. Onun eserleri okunabilir ve okunmalıdır da, o İngilizce şiir geleneğinin önemli bir ozanı.

Ödül töreni 10 Aralık’ta Stockholm’de yapılacak ve Dylan’a Nobel madalyası ve İsveç kralının imzaladığı özel bir diplomayla beraber yaklaşık 1 milyon dolarlık para ödülü de takdim edilecek.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

oykuyu okumak ust

Öykücüler İçin Harika Bir Kaynak: “Öyküyü Okumak”

2312 ust1

2312 Çok Yakında Bizlerle!