in

2016 TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçlandı

Bu yıl 18.si düzenlenen TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçlandı
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye Bilişim Derneği tarafından 1998’den beri geleneksel olarak düzenlenen TBD Blimkurgu Öykü Yarışması, bu yıl 18. kez bilimkurguya gönül vermiş yeni yazar adaylarının ödüllendirilmesine vesile oldu. “Türkçe’de bilimkurgu yapıtlarının sayısını arttırmak” gibi çok değerli bir misyona sahip olan yarışmaya bu yıl 206 öykü gönderildi. Değerlendirmeye uygun bulunan 13 öykünün jüriliğini yapan isimler ise Aykut Dalyan, Atıf Ünaldı, Barış Emre Alkım, Bülent Akkoç, Erdal Naneci, Ersin Taşçı, Kadir Yiğit Us, Murat Başekim, Özgür Tacer, Sedef Özkan, Seda Uyanık ve Ümit Dağcı‘ydı.

Bu yıl temasız olan ve “Haydi Düş Başına” sloganıyla duyurulan yarışmanın son gönderim tarihinden sonra başlayan titiz bir inceleme sürecinin ardından ilk üçe giren öyküler belirlendi. TBD’nin internet sitesinde yer alan açıklama yazısında, 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda dereceye giren ilk üç öykünün, iletişim teknoloji hızla gelişirken toplumsal yapının buna ayak uyduramamasını konu almasının dikkat çektiği belirtiliyor.

Yarışmada birincilik ödülünü kazanan Kadri Kerem Karanfil‘in “ExTube” isimli öyküsü oldu. Sitemize de yazılarıyla katkıda bulunmuş olan yazarı kutluyor, TBD duyurusunda yer alan öykünün kısa tanıtımını sizlerle paylaşıyoruz:

- Reklam -

Yarışmanın birincisi Kadri Kerem Karanfil’in kaleme aldığı “ExTube” adlı öyküde, kalabalık bir ailenin yaşlı ferdinin ölüm anını, sosyal medyada paylaşılmasının ardından yaşanan trajikomik olayları anlatırken, Türk aile yapısının karakteristik unsurlarını da mizahi bir dil ve incelikle kaleme aldı. “ExTube”, ustaca betimlenen karakterler, güçlü mizah, sosyolojik tespitler, sosyal medyaya yönelik keskin mesajlar vermesi dolayısıyla jüri tarafından birinci seçildi. Ödüllü öykü, okuyucusunu, iletişim teknolojileri hızla gelişirken, toplumda bazı dinamiklerin hiç değişmeyeceğini, güçlü bir kurgu ile üzerinde düşünmeye ve sorgulamaya yönlendiriyor.

İkincilik ödülü ise “İlk Görev” adlı öyküsüyle Bilimkurgu Kulübü’nün kurucularından İsmail Yamanol’un oldu.  Evrenin oluştuğu “Büyük Patlama” anını konu alan ve bilimi rehber edinen insanların ufkunun ne kadar engin olabileceğine dikkat çeken öykü, akıcı bir dille okuyucusunu beklenmedik finale götürüyor.

- Reklam -

Üçüncülük ödülüne ise oğlunu korumak isteyen bir annenin zamanın katılığını hiçe sayarak neler yapabileceğini konu alan”İhlal” adlı öyküsüyle İsmail Yiğit layık görüldü.

Ayrıca Furkan Malkoç’un “Makyaj” adlı öyküsü de mansiyon ödülünün sahibi oldu.

TBD’nin Türk Edebiyatı’na yeni bilimkurgu yazarları katmaya yönelik 18 yıllık bu çabasını her zamanki gibi sevinçle karşılıyor ve destekliyoruz. Yarışmada başarı elden eden tüm yazarları canı gönülden kutlarken, alanında saygın bir yer edinmiş bu köklü yarışmaya duyulan ilginin her sene katlanarak artmasını umuyoruz.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

miranda rothfuss

Kralkatili Güncesi’nin Sinema ve Televizyon Uyarlamalarının Yapımcısı Belli Oldu!

spidey kapak

Üç Örümcek Adam Macerası Daha Geldi!