in

2017 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Cevat Çapan’a Verildi

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için 2008 yılından beri şair ve yazarlara verilen ödül bu yıl Cevat Çapan’ın oldu.

erdal oz odulu ust
- Reklam -
- Reklam -

Erdal Öz yaşamı boyunca roman, öykü, gezi yazısı ve çocuk kitapları gibi birçok eser yazmasının yanı sıra çeşitli gazetelerde şiirler, öyküler ve eleştiriler de kaleme aldı. Türk Dili Kurumu Yayın Kolu’nda görev yaptı, Cem Yayınevi’nin çocuk kitaplar dizisini yönetti ve herkesin iyi bildiği Can Yayınları’nı da kurarak edebiyata birçok yönden katkı verdi.

2006 yılında, 71 yaşında vefat etmesinin ardından, Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi ve kurucusu olduğu Can Yayınları tarafından, 2008 yılında başlayarak her yıl şair ve yazarlara verilmek üzere Erdal Öz Edebiyat Ödülü düzenlenmeye başlandı. İlk olarak şair ve yazar Gülten Akın’a verilen ödülde, kazananlara 15.000 TL tutarında maddi destek ve Handan Börüteçene tarafından tasarlanmış heykelcik veriliyor. Ödül bugüne dek Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk ve Orhan Koçak gibi isimlere layık görüldü.

Bu seneyse Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün kazananı şair, yazar, çevirmen, sinema oyuncusu ve İngiliz Edebiyatı Profesörü olan Cevat Çapan oldu. Hayatı boyunca kültür-sanat dünyasının birçok yönünde büyük katkı vermiş 1933 doğumlu Cevat Çapan’a ödülün verilmesinin nedeni olarak şunlar söylendi:

- Reklam -

Cevat Çapan bu ödüle, seçkin şairliği ve çevirileriyle şiirimizin dünyaya açılmasına sağladığı katkıları, edebiyatımızın yeni kuşaklarının yetişmesinde harcadığı uzun yıllara yayılan emekleri ve yayıncılığımızın niteliğinin yükselmesindeki çalışmaları nedeniyle layık görülmüştür.

Ödülün verildiği her yıl bir üyenin ayrılmasıyla jüri yenileniyor. Bu yılsa altı yıldır jüride bulunan ve 2017 komitesinin de başkanlığını yöneten Kaya Genç uğurlanacak. Gelecek seneyse jüriye eleştirmen Ömer Türkeş katılacak.

- Reklam -

2017 Erdal Öz Edebiyat Ödülü, 18 Eylül Pazartesi günü yapılacak törenle Pera Palas Hotel Jumeirah’da Cevat Çapan’a verilecek.

Kaynak: NTV

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Star Trek Banner

İşte En Çok İzlenen 10 Star Trek Bölümü

Munchkin ipuçları

Munchkin: Oynarken Aklınızda Bulundurmanız Gereken 5 İpucu!