in

2017 Goodreads Okur Ödülleri Açıklandı

Goodreads’in her yıl düzenlediği geleneksel okur ödüllerinin bu seneki galipleri belli oldu. Aralarında tanıdık isimler de var.

2017 goodreads awards
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en meşhur sanal kütüphanelerinden biri olan Goodreads, düzenli olarak her yıl gerçekleştirdiği Okur Ödülleri’yle 2017’nin en çok okunan kitaplarını belirledi. 898 kitap ve 3.8 milyondan fazla oyla çok büyük bir katılıma sahne olan etkinlikte fantastik, bilimkurgu, korku gibi türlerin yanı sıra polisiye, genç-yetişkin, kurgu dışı gibi nice kategoride pek çok kitap ve yazar yarıştı.

Yılın en iyi fantastik kitabı J.K. Rowling imzalı Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerelerde Bulunurlar? filminin senaryosu oldu. Rowling bu kategoride Neil Gaiman (Norse Mythology), Brandon Sanderson (Oathbringer), Robin Hobb (Assassin’s Fate) ve N.K. Jemisin (The Stone Sky) gibi birbirinden başarılı isimleri geride bıraktı.

Bilimkurgu dalındaysa Marslı‘nın yazarı Andy Weir, Ay’da geçen ikinci romanı Artemis ile rakiplerini geride bırakmayı başardı. Görece olarak diğerlerinden sonra çıkmasına rağmen kısa sürede bu kadar beğeni ve oy toplaması bizim de merakımızı kaşımadı değil doğrusu. Bu kitabın önümüzdeki yıl İthaki tarafından çevrileceği bilgisinin verildiğini tekrar hatırlatalım. Bu kategoride dikkat çeken diğer adaylar arasında önümüzdeki sene dilimizde okumaya başlayacağımız Nnedi Okorafor (Home), Jeff VanderMeer (Borne), James S.A. Corey (Babylon’s Ashes), John Scalzi (The Collapsing Empire), Ann Leckie (Provenance) ve Neal Stephenson (The Rise and Fall of D.O.D.O.) gibi çok ciddi isimler bulunuyordu.

- Reklam -

En İyi Korku ödülü, hiç kimseyi şaşırtmayarak, yine yaşayan usta Stephen King‘in oldu. Üstadın küçük oğlu Owen King’le beraber kaleme aldığı Sleeping Beauties (Uyuyan Güzeller) adlı roman toplamda 50 binden fazla oy alarak en yakın takipçisine 40 bin oy fark attı. Ki bunların arasında diğer oğlu Joe Hill (Strange Weather) ve Anne Rice (Vampir Günlükleri #12) da vardı.

En İyi Polisiye ödülünün kazananı ülkemizde ilk olarak Trendeki Kız adlı kitabıyla tanınan Paula Hawkins‘in Karanlık Sular adlı romanı oldu. Onu Dan Brown’ın son romanı Başlangıç (Altın Kitaplar) takip etti.

- Reklam -

En İyi Grafik Roman ödülünün sahibiyse özellikle son dönemde internette oldukça popüler olan ve ibretlik tespitleriyle insanı hem güldürüp hem de özeleştiri yapmasını sağlayan Sarah’s Scribbles serisinin Big Mushy Happy Lump (Büyük, Pofuduk, Multu Yumru) adlı ikinci cildi kazandı. Bu kitabın da yakın zamanda Pegasus tarafından dilimize kazandırılmasını bekliyoruz. Gönlümüzün bir başka birincisi Saga, Wonder Woman, Ms. Marvel, Vision ve Monstress ise bu daldaki diğer finalistlerdi.

Kazananların listesinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeni alien filmi ridley scott

Yeni Alien Filmi Sadece Yapay Zekâyla İlgili Olacak

kara kara kapkara ust 1

Kara Kara Kapkara ve Sonsuz Dişli Öyküler